یکشنبه ۱۶ مهر ۱۴۰۲ - ۲۱:۱۱
اولین نشست علمی «نقش کتابخانه های عمومی روستایی در پیشرفت روستا» در کرمانشاه برگزار شد

کرمانشاه- به مناسبت روز ملی روستا و عشایر اولین نشست علمی «نقش کتابخانه های عمومی روستایی در پیشرفت روستا» در کرمانشاه برگزار شد.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در کرمانشاه، نشست علمی «نقش کتابخانه‌های عمومی روستایی در پیشرفت روستا» برای اولین بار در استان کرمانشاه به صورت تخصصی در حوزه کتابخانه‌های عمومی روستایی، به مناسبت روز ملی روستا و عشایر با حضور محمد امین بهرامی، مدیرکل کتابخانه های عمومی استان کرمانشاه، بخشداران و دهیاران شهرستان‌های استان کرمانشاه، روسای ادارات کتابخانه‌های عمومی شهرستان‌های استان، مسئولان کتابخانه‌های عمومی و با حضور آنلاین کتابداران استان، به همت اداره کل کتابخانه‌های عمومی استان کرمانشاه و با همکاری اداره کل کتابخانه‌های عمومی استان‌های سیستان و بلوچستان، چهار محال بختیاری، گیلان، کهکیلویه و بویراحمد و بوشهر در سالن اجتماعات زنده یاد احمد عزیزی کتابخانه امیرکبیر به صورت حضوری و آنلاین در روز یکشنبه برگزار شد.

محمد امین بهرامی، مدیرکل کتابخانه‌های عمومی استان کرمانشاه در ابتدای این نشست علمی اظهار کرد: زنده یاد احمد عزیزی شاعر نام آشنای کرمانشاهی کتابی به اسم روستای فطرت دارد که تعبیری جامع از روستا در این کتاب آمده است که فطرت را در اینجا به روستا تشبیه کرده روستا برای ما یعنی حقیقت گویی یعنی صفا و صمیمیت، صداقت، همراهی با طبیعت احترام به طبیعت و چیزهایی که امروز در فضای شهری ما تقریباً گم شده است.

وی افزود: بارها شنیده‌ایم که می‌گویند کرمانشاه یک کلانشهر است، اما کلانشهر بودن  احساس غرور ندارد، چون کلانشهر بودن یعنی کلان مسئله داشتن، یعنی مشکلات کلان داشتن، یعنی مشکلات غیرقابل حل داشتن، یعنی گم شدن زندگی و گم شدن طبیعت یعنی تمام چیزهایی که ما در زندگی روستایی بر خلاف آن داریم.

مدیرکل کتابخانه‌های عمومی استان کرمانشاه با تفسیر این شعر « برگ درختان سبز در نظر هوشیار/ هر ورقش دفتریست معرفت کردگار»، در ادامه به این نکته اشاره کرد و افزود: در زندگی روستایی اگر کسی هوشیار باشد مکان آن و طبیعت آن تماما درس زندگی دارد.



بهرامی بیان کرد: در جمهوری اسلامی ایران امکانات خوبی به روستاها اختصاص داده شده است و ما در این برنامه با برگزاری این نشست بر توجه به مسائل فرهنگی و اجتماعی و اقتصادی روستاها تاکید داریم.

وی با بیان اینکه کتابخانه جز معدود پایگاه فرهنگی است که در روستا فعالیت می‌کنند و با هدف گسترش فعالیت‌های این پایگاه‌های فرهنگی  این چنین برنامه ای را برگزار کرده‌ایم، افزود: این برنامه‌ با سه هدف برگزار شده، اول الگوگیری و استفاده از تجربیات همکاران و کتابدار روستایی استان کرمانشاه و سایر استان‌ها تا بدانیم چه اتفاقاتی رقم خورده است و از تجربیات آنها بهره بگیریم.

وی خطاب به کتابداران، دهیاران و بخشداران حاضر در جلسه گفت: بدنبال این هستیم تا با حضور مسئولان در این برنامه و دیدن اقدامات و برنامه‌ها، دیدگاه مسئولین به وجود کتابخانه‌های عمومی در روستا تغییر کند، همچنین با وجود بیش از ۲۰ باب کتابخانه روستایی در استان ممکن است کتابدار با استعدادی به صورت خاص فعالیت کند و این فعالیت ویژه به سایر مناطق تعمیم داده شود و سایر کتابخانه‌ها هم از این برنامه ها الگو بگیرند.

مدیرکل کتابخانه‌های عمومی استان کرمانشاه در این نشست علمی تاکید کرد: دومین مسئله این است که مسئولین مربوطه باید توجه به کتابخانه‌های روستایی را جدی بگیرند نباید کتابخانه‌های روستایی را به عنوان یک مرکز امانت کتاب ببینند و باید کتابخانه به عنوان پایگاه فرهنگی اجتماعی در روستا و منطقه باشد لذا هر فعالیت فرهنگی اجتماعی و اقتصادی در کتابخانه انجام دهید از برنامه‌های شما حمایت خواهیم کرد.

وی ادامه داد: مسئله سوم این است که این برنامه یک تجلیل از همکاران کتابخانه‌های روستایی بوده و ما انتظار می‌رود برنامه‌های فرهنگی و اجتماعی در روستاها توسط همکاران با همت مضاعف صورت بگیرد.

 بهرامی گفت: در اداره کل کتابخانه‌های عمومی کرمانشاه اگر اهمیت کتابخانه روستایی از کتابخانه امیرکبیر بیشتر نباشد کمتر هم نیست و برای ما در اولویت قرار دارد.

در ادامه شیوا یاری، دکترای علم اطلاعات و دانش شناسی دانشگاه تهران،کارشناس مسئول بودجه و منابع درآمدی اداره کل کتابخانه های عمومی استان کرمانشاه، پژوهشگر برتر کشور در علم اطلاعات و دانش شناسی، نقش کتابخانه‌های عمومی روستایی در توانمندسازی و توسعه جامعه را در این جلسه تشریح کرد و بیان داشت: جهان وارد عصری شده است که منبع ثروت و قدرت در مقایسه با منابع فیزیکی، به طور فرآیندهای از اطلاعات و خلاقیت ذهنی انسان ناشی می‌شود.



وی تاکید کرد: اطلاعات به عنوان یک منبع اقتصادی یا به عنوان یک کاتالیزور برای توسعه و تصمیم گیری صحیح در نظر گرفته می‌شود. اطلاعات ماده خام توسعه برای شهروندان است. شکوفایی و توسعه هر ملتی به توانایی کشور در کسب، تولید، دسترسی و استفاده از اطلاعات مربوطه بستگی دارد.

یاری خاطر نشان کرد: برای رفع نیاز به اطلاعات، مکانیزمی برای دسترسی به اطلاعات مورد نیاز است که هدف اصلی کتابخانه عمومی فراهم آوری، ذخیره و انتشار اطلاعات است که به نوبه خود بهبود مهارت‌ها و فنون و به‌روزرسانی دانش کاربران را تسهیل می‌کند. کتابخانه‌های عمومی دارای مکان-هایی در مناطق روستایی هستند که به آنها کتابخانه روستایی می‌گویند.

این کارشناس بیان کرد: کتابخانه‌های روستایی یکی از عوامل توسعه در جوامع روستایی محسوب می شوند که آنها اطلاعاتی را ذخیره و منتشر می‌کنند که برای جمعیت روستایی حیاتی بوده و باعث توسعه جامعه می‌شود.

وی افزود: در یک زمینه اجتماعی، توسعه اغلب در یک چارچوب تکاملی اجتماعی دیده می‌شود و اغلب به مفهوم زندگی بهتر اشاره دارد و معمولاً همراه با اصطلاحات اقتصادی بیان می‌شود.

یاری اظهار داشت: توسعه جامعه فرآیندی جامع بین محرک‌ها، تسهیل‌کننده‌ها و گروه‌های اجتماعی است که از جنبه‌های مختلف، به عنوان مثال در دانش، مهارت‌ها و زمینه‌های مختلف دیگر به منظور ارتقای رفاه جامعه، توانمند می‌شوند و توسعه جامعه یک زمینه چند رشته‌ای است که اغلب با عباراتی مانند مشارکت جامعه، ظرفیت‌سازی جامعه، توانمندسازی، توسعه روستایی و خوداتکایی همراه است.

 وی همچنین توانمندسازی جامعه را فعالیتی برای ارتقای خوداتکایی انسان و بهبود کیفیت زندگی اجتماعی دانست و ادامه داد: هدف از توانمندسازی جامعه، کشف مهارت¬های جامعه برای مبارزه با توسعه نیافتگی و ساختن جامعه‌ای پیشرفته‌تر و موفق‌تر است.

یاری اظهار داشت: کتابخانه روستایی، محلی برای توانمندسازی جامعه در زمینه‌های مختلف است و کتابخانه روستایی از طریق فعالیت‌های توانمندسازی، نقش فعالی در تقویت و بهبود مهارت‌های جامعه در زمینه‌های آموزشی، اقتصادی، فرهنگی، سوادآموزی و ... ایفا می‌کند و بهبود مهارت‌های شهروندان، پیشرفت و توسعه جامعه را به دنبال خواهد داشت.

سخنران علمی نشست کتابخانه‌های عمومی روستایی در ادامه ارائه مطالب خود، گفت: در دنیا در زمینه اثرگذاری نقش کتابخانه های عمومی روستایی بر توسعه جامعه، پژوهش‌هایی انجام شده که نشانگر تلاش کتابخانه‌های روستایی برای توسعه جامعه محلی خود، هر چند اندک و محدود بوده است که در ایران کتابخانه‌های عمومی روستایی فعالیت‌های بسیار موثر و ارزشمندی را در این زمینه انجام داده اند که متاسفانه در قالب آثار پژوهشی منتشر نشده‌اند.

یاری افزود: توسعه و بهبود خدمات و فعالیت‌های کتابخانه‌های روستاییان نیازمند ظرفیت سازی این کتابخانه ها بیش از گذشته است چرا که کتابخانه روستایی توانسته است به عنوان نیروی مهم توسعه و توانمندسازی جامعه محلی عمل کند و نقش بسزایی در توسعه اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی یک جامعه ایفا کند.

وی عنوان کرد: توسعه کتابخانه‌های عمومی روستایی به عنوان یکی از عوامل توسعه و به عنوان پایگاهی در راستای توانمندسازی و توسعه جامعه یک ضرورت است.

همچنین در ادامه این نشست علمی الهام امیری مسئول کتابخانه روستای کندوله شهرستان صحنه استان کرمانشاه، میثم رجبی مسئول کتابخانه روستایی شهدای قلعه شیان، زینب نوروزی مسئول کتابخانه بخش کلاتان شهرستان بمپور استان سیستان و بلوچستان، الهام احمدی مسئول کتابخانه روستای دستگرد شهرستان شهرکرد استان چهارمحال بختیاری، سکینه سعادت مسئول کتابخانه روستای کلاشم شهرستان شفت استان گیلان، افسانه افضلی نژاد مسئول کتابخانه روستایی امید خیرآباد شهرستان گچساران استان کهگیلویه و بویراحمد و فریده احمدی راد مسئول کتابخانه روستای دهقائد شهرستان دشتستان استان بوشهر نیز به ارائه تجربیات خود در حوزه فعالیت کتابخانه و تاثیر آن در پیشرفت روستا پرداختند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها