در نشست خبري همايش انقلاب مشروطه از منظر انديشه سياسي عنوان شد
كتابهاي تاريخي انديشه سياسي و اقتصادي بسيار محدودند
رييس هيات مديره موسسه مطالعاتي انديشه در نشست خبري همايش انقلاب مشروطه از منظر انديشه تاريخي، سياسي و اقتصادي گفت: كتابها و منابع تأليفي كه در زمينه انديشه سياسي و اقتصادي گردآوري شده باشند بسيار محدودند./
سعيد حسيني كه صبح امروز (10 مردادماه) در موسسه مطالعاتي انديشه سخن ميگفت، افزود: به همين دليل موسسه مطالعاتي انديشه براي تبيين و تحليل جنبش مشروطه و تاثير آن بر تحولات صد سال اخير ايران دومين کنفرانس انقلاب مشروطه را برگزار ميكند.
اين پژوهشگر و محقق يادآور شد: اين نشست تخصصي در دو بخش، انقلاب مشروطه از منظر انديشه سياسي و انقلاب مشروطه از منظر انديشه اقتصادي به مباحثي در زمينه «نقد سنت»، «مباني مشروطيت» و همچنين «مباني اقتصادي جنبش مشروطيت»، «الزامات اقتصادي ايران» و «ضرورتهاي جديد» ميپردازد.
وي به چاپ كتاب مجموعه مقالات دومين همايش انقلاب مشروطه اشاره كرد و گفت: مجموعه مقالات اين همايش، از منظر انديشه سياسي و اقتصادي پس از پايان همايش مزبور منتشر و موضوعات مختلف در زمينه انقلاب تاريخي مشروطه ارايه خواهند شد.
حسيني يادآور شد: مقالات استادان در زمينه؛ مشروطه از ديدگاه سياسي، مشروطه از ديدگاه اقتصادي، الزامات سياسي و اقتصادي ايران بررسي شده است و در قالب كتاب در اختيار علاقهمندان، پژوهشگران و محققان تاريخ مشروطه ايران قرار ميگيرد.
وي به استاداني كه مجموعه مقالات آنها منتشر خواهند شد اشاره كرد و گفت: محمد هاشم پسران، منصور معدل، همايون كاتوزيان، ابراهيم توفيق، حاتم قادري، سيدعلي ميرموسوي، سيدصادق حقيقت، حسين آباديان و... از جمله انديشمنداني اند كه مقالات خود را در اين كتاب ارايه خواهند داد.
وي به هدف اصلي برگزاري تاريخنگاري مشروطه اشاره كرد و گفت: يكي از اهداف اصلي ما بررسي تاريخنگاري مشروطه از منظر علوم اجتماعي است زيرا تا به حال به مشروطه از ديدگاه اجتماعي پرداخته نشده و بيشتر از ديدگاه سياسي و اقتصادي، آن را بررسي كردهاند.
وي به تكراري بودن تاريخنگاري سياسي و اقتصادي مشروطه اشاره كرد و گفت: تاريخنگاري در اين حوزه در زمينه سياسي و اقتصادي تكراري شده و نياز به يك تحول اساسي دارد تا بتوانيم آن را از منظرهاي مختلف نيز بررسي كنيم. بررسي مشروطه از ديدگاه علوم اجتماعي، منظري است كه تا به حال تاريخنگاران به آن نپرداختهاند.
اين پژوهشگر از قانونخواهي به عنوان مهمترين پيامد انقلاب مشروطه نام برد و تاكيد كرد: انحراف اين جريان نيز پيامدهايي را همراه داشته است كه بر اين اساس، روشنفكران، مذهبيون را به انحراف از آرمانهاي انقلاب مشروطه متهم ميكنند و مذهبيون، روشنفكران را مسبب انحراف انقلاب مشروطه ميدانند.
وي افزود: در موسسه مطالعاتي انديشه، به سياسي و اقتصادي بودن مشروطه نميپردازيم بلكه مسير تاريخي مشروطه از منظر علوم اجتماعي بررسي خواهد شد تا راهگشاي پژوهشي ديگر در حوزه انقلاب تاريخي مشروطه باشد.
حسيني به سياست اصلي موسسه مطالعاتي انديشه اشاره كرد و گفت: يكي از سياستهاي اصلي اين موسسه، بحث كيفي مطالب پژوهشي است تا بتوانيم به صورت يك منبع و مرجع مهم آن را ارايه دهيم.
وي به تاريخچه تأسيس موسسه مطالعاتي انديشه سياسي اقتصادي اشاره كرد و گفت: اين موسسه به کوشش چندي از دانشگاهيان و فعالان عرصه انديشه و نظر در خرداد 1385 تاسيس و راهاندازي شد و هدف آن مطالعات بنيادين در حوزه علومانساني و ارتقاي سطح دانش نظري و کاربردي در اين حوزه است.
رييس هيات مديره موسسه مطالعاتي انديشه خاطرنشان كرد: فعاليت اين موسسه با سمتگيري انديشه سياسي اقتصادي آغاز شده است و به فعاليتهايي چون تحقيق و پژوهش، برگزاري دورههاي آموزشي، کارگاهي، سمينار، آمارگيريهاي ميداني و پيمايشي و... ميپردازد.
وي در ادامه سخنانش خاطرنشان كرد: موسسه تلاش ميكند فضايي براي طرح انديشه و قرائتهاي متفاوت آن به وجود آورد و در حوزه انديشه سياسي با ارايه طرح سنتهاي فکري، آراء فيلسوفان و مکاتب سياسي را مورد تحليل و نقد قرار دهد.
وي به كتابهاي آرشيو شده در اين موسسه اشاره كرد و گفت: كتاب «جدال قديم و جديد»، «نظريه حكومت قانون در ايران»، «خواجه نظامالملك»، «تاريخ فلسفه اسلامي»، «زوال انديشه سياسي در ايران»، «تاريخ انديشه سياسي در ايران»، «ديباچهاي بر نظريه انحطاط در ايران» و «سقوط اصفهان» از جمله كتابهايي اند كه در موسسه مطالعاتي انديشه، به قلم دكتر سيد جواد طباطبايي نگهداري ميشوند.
وي به كتابهاي الكترونيك در اين موسسه اشاره كرد و گفت: همچنين كتابهاي الكترونيكي نظير «تفسير سيد جواد طباطبايي از فلسفه انقلاب فرانسه»، «تفسير موسي غنينژاد از انديشه اقتصادي ماركس»، «تفسير طباطبايي از پديدارشناسي روح، اثر هگل»، «سمينار انقلاب مشروطه از منظر علوم اجتماعي» و... از جمله كتابهاي الكترونيكي اند كه در موسسه مطالعاتي انديشه منتشر شده و در دسترس علاقهمندان و پژوهشگران قرار دارد.
حسيني در پايان تصريح كرد: موسسه قصد دارد دبيرخانههاي دايمي را در زمينه انقلاب مشروطه، آسيبشناسي حوزه انديشه سياسي و... راهاندازي كند تا تاريخپژوهان بتوانند در اين زمينه همكاري بيشتري با اين موسسه داشته باشند.
نظر شما