به گزارش خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)، اين اثر، مجموعه مقالاتي از دكتر موسي نجفي، دكتر عليرضا ذاكر اصفهاني، دكتر جميله علمالهدي، داوود مهدويزادگان، فرخ امهطلب و زنده ياد دكتر محمد مددپور است كه پژوهشگاه فرهنگ و هنر اسلامي آن را تدوين و انتشارات سوره مهر آن را منتشر كرده است.
بر اساس مطالب کتاب، پرسش از ماهيت مدرنيته حاصل تحقيق و مباحثات مشترك بخش پژوهشي گروه انديشه سياسي اسلام، پژوهشگاه علوم انساني و مطالعات فرهنگي است. طي چند سال گذشته كار علمي اين گروه در مجموعه چهار جلدي مولفهها منتشر شده است. مولفههاي انديشه سياسي امام خميني، مولفههاي غربگرايي در ايران، مولفههاي هويت ملي و مولفههاي تجدد در ايران، عنوان مجموعههاي اين کتاب را تشکيل ميدهند.
از آنجا كه مباحث مربوط به تجدد، دامنه وسيعي پيدا کرده و نقد و بررسيهاي فراواني را نيز در پي داشته است، اعضاي حلقه پژوهشي، بحث مدرنيته و غرب را بهطور منطقي در ميزگردهايی طرح کرده و هر يك از محققين در اين باره مواردي را به بحث و نظر گذاردند.
در اين كتاب شش نظريه درباره ماهيت مدرنيته در ايران مطرح شده است كه اين نظريهها عبارتاند از: نظريه «مواجهه فعال انتقادي مقاومتآميز»، نظريه «خلع و لبس، لبس بعد از لبس»، نظريه «مدرنيسم اسلامي چونان ديالكتيك و سنتز نظري»، نظريه «نسبت، استخدام و تحول مفاهيم مدرن»، نظريه «اضطرار»، نظريه «انقسام تصرف بر اساس نظرات ملاصدرا».
همچنين این اثر داراي چهار فصل است كه در فصل اول آن، شش نظريه درباره مدرنيته در ايران صحبت شده است و در فصل دوم نويسندگان با نگاهي انتقادي به چند نظريه درباره نقد جوهر مدرنيته پرداختهاند. فصل سوم نوشتاري با عنوان درباره پرسش از ماهيت تجدد در ايران از نويسندگان به نگارش درآمده و در فصل آخر نيز مطالبي راجع به انقلاب اسلامي و چالشهاي فكري معاصر گفته شده است.
در بخشي از مقدمه كتاب آمده است: «پس از طرح و نقد برخي از نظريههاي بهوجود آمده و گفته شده در چند ميزگرد، برخي مباحث مطرح ديگر را هم در اين محدوده فكري مورد توجه قرار داده و به خصوص به بررسي ديدگاههاي متفكر معاصر، دكتر رضا داوري اردكاني، پرداختيم. در ادامه كار قصد پرداختن به ساير حوزههاي فكري را هم داشتيم و مطالب ارزنده ديگري نيز آماده شد كه ناگهان ضايعه فوت دوست دانشمند و متفكر عاليقدر، دكتر محمد مددپور، و سنگيني فقدان وي براي مدتي كارهاي علمي دوستان گروه را متوقف كرده، تحتالشعاع خود قرار داد و در نهايت با توجه به نزديكي برگزاري همايش بزرگداشت مرحوم مددپور، قسمتهاي اوليه كار را به سرعت جمعآوري كرده و سعي شد بخش اول تحقيق در اين مقطع زماني به اين بهانه منتشر گردد.»
دکتر موسي نجفي اصفهاني يكي از نويسندگان كتاب در مقدمه يادآوري كرده كه «تركيب و ماهيت مباحث كتاب مانند مجموعه مولفهها در حوزه بين رشتهاي قرار دارد و شامل مباحثي در حوزه تاريخ تحولات سياسي، انديشه سياسي و فلسفه ميباشد. وی همچنین می نویسد: «آنچه مسلم است مبحث مدرنيته چه در بعد نگرش و ساحت غرب و چه از منظر مدرنيزاسيون و يا حتي نگرش بومي به تجدد، از مباحث پيچيده و بسيار عميقي است كه بيش از يك قرن ذهن ايرانيان و حتي ساير جوامع اسلامي و شرقي را نيز به خود معطوف داشته است و متاسفانه عليرغم گذشت اين فاصله نسبتا طولاني در برخي حوزههاي فكري حتي صورت مساله نيز به درستي و در ابعاد علمي و واقعياش تبيين نشده است. اين موضوع مهم به خصوص در كشور ما با دو پديده استعمار خارجي و استبداد شبه مدرن در دوران پهلوي قرابت يافت كه شناخت آن را از حوزههاي اجتماعي و حتي فكري صرف به حوزههاي سياسي نيز تسري داده، بحث پيرامون آن را در دوران بعد از انقلاب اسلامي نيز همچنان جذاب و مهم نمايان ساخته است. اين اهميت تا آنجا ادامه مييابد كه امروز در كمتر حوزه فكري و سياسي و اجتماعي و ملي ميتوان وارد شد و از ابعاد و اثرات اين بحث اثري نديد. لذا تلاش دوستان و محققين اين اثر نيز بيشتر فتح باب نمودن و طرح درست صورت مساله است تا جواب دادن و ارائه طريق داشتن. آنچه مسلم است اين صورت مساله نه تنها گذشته و حال ما را واضحتر نمايان ميكند، بلكه افق آينده را نيز ميتواند روشنتر و شفافتر نشان دهد و حاصل آن، ضرورت تفكر و تعمق بيشتر در مسائلي است كه بيش از آنكه مربوط به بيگانه باشد مربوط به سرنوشت خود ما است.»
چاپ دوم كتاب «پرسش از ماهيت مدرنيته در ايران» در شمارگان 2500 نسخه، 101 صفحه و بهاي 13000 ريال راهي بازار نشر شد.
جمعه ۱۶ مرداد ۱۳۸۸ - ۱۴:۳۵
نظر شما