مجموعه سه جلدي «شرح التلويحات اللوحيه و العرشيه» اثر ابنكمونه، «چين نامه»، «تحفه العراقين»، «رساله الافاده»، «مفاتيح الاسرار»، از آثار منتشر شده توسط مرکز پژوهشي ميراث مکتوب در آيين بزرگداشت حاميان نسخ خطي برگزيده و تقدير شد._
شرح التلويحات جلد اول (منطق)
التلويحات اللوحيه و العرشيه يكى از آثار مهم شيخ اشراق شهابالدين سهروردى (549 ـ 587) است، و ابنكمونه، عزالدوله سعد بن منصور بغدادي (درگذشته 683 ق)، از حكماى معاصر خواجه نصيرالدين طوسى، نخستين كسى است كه بر آن شرح نوشته است.
ابنكمونه در شرح التلويحات، با استفاده از مجموع دانش زمانه خود و بهرهگرفتن از ساير آثار سهروردى، در توضيح دشواريهاى متن در حد قابل تحسينى از عهده برآمده است اين شرح در برجسته كردن آراي شيخ اشراق و نيز در فهم نظرات ابنسينا در الشفاء و الإشارات، استاد صامت ارزشمندى است.
شرح التلويحات جلد دوم (طبيعيات)
جلد دوم شرح التلويحات اللوحيه و العرشيه اثر ابنكمونه، در طبيعيات است كه مباحث مختلف طبيعيات در آن بر پايه نظرات ابنسينا در الشفاء مطرح و شرح شده است.
با توجه به تسلط شارح به مباحث، خواننده به خوبى در جريان نظرات و استدلالهاى علمى آن روزگار قرار ميگيرد و از آنجا كه مباحث طبيعيات براى شمارى از علاقهمندان فلسفه اسلامى در ابهام قرار دارد، اين اثر با ارايه دستهبنديهاى عالمانه و آشكار ميتواند براى اين دسته از خوانندگان سودمند باشد.
از نكات مهم و قابل يادآورى اين است كه سهروردى در اين بخش از التلويحات، ضمن تعليل به وجود آمدن سنگوارهها، از وجود سنگواره در شهر خود سهرورد خبر داده است.
شرح التلويحات جلد سوم (الهيات)
جلد سوم شرح التلويحات اللوحيه و العرشيه در الهيات است. الهيات شرح التلويحات با آن كه بر مبناى حكمت مشايى است، عطرى از حكمت اشراقى مشام جان تشنهكامان زلال معرفت حضورى را معطر ميسازد و از مسير استدلال، جويندگان حقيقت را آماده ورود به حوزه حكمت ذوقى ميكند؛ زيرا سهروردى بر اين باور است كه تا كسى در حكمت بحثى مهارت نيافته نميتواند از حكمه الإشراق او بهرهمند شود.
در شرح الهيات التلويحات افزون بر آشنايى با بسيارى از نظرات خاص سهروردى، با لطايفى از ادبيات رمزى فلسفى و وصاياى هشدار دهنده او آشنا ميشويم و از اين رهگذر فرصتى براى در خود و به خود نگريستن خواهيم يافت.
چين نامه به قلم محمد زمان (عصر صفوي)
«چين نامه» متنى كهن در چينشناسى به زبان فارسى مربوط به قرن 16 ميلادي با ترجمهاي از دوران صفوي منتشر شده و از آنجا كه متنى كهن در چينشناسى به زبان فارسى و نمونهاى شيوا از نثرنويسى دوره صفوى است از اهميت و اعتبار والايى برخوردار است.
افزون بر اين به قلم محمد زمان يكى از نام آورترين هنرمندان و نقاشان در تاريخ هنر ايران (عصر صفوي) از لاتين به پارسى برگردانده شده است. مقدمه تصحيح، توضيح و مقابله با ترجمههاي کهن چيني، انگليسي و ايتاليايي اين کتاب توسط «لو جين» عضو فرهنگستان علوم اجتماعي چين انجام شده و پيشگفتار آن را مظفر بختيار نوشته است.
ماتيو ريچى، سرپرست هيأت اعزامى مبلغان انجمن يسوعيان به چين بود كه از سوى «انجمن مركزى يسوعيان رم» مأموريت مييابد يادداشتهاى روزانه خود را درباره فعاليتها و تجربياتش در ترويج مسيحيت در چين به رشته تحرير درآورد.
بخش نخست اين يادداشتها شامل خلاصهاى از اوضاع چين و مردم اين سرزمين است. در واقع چيننامه ترجمهاى از همين بخش كه از سوى محمد زمان، نقاش نامدار و مكتب گذار تاريخ هنر ايران، مستقيم و بى واسطه از زبان لاتين به زبان فارسى صورت گرفته است.
آيين بزرگداشت حاميان نسخ خطي که در مرکز همايشهاي کتابخانه ملي برگزار شد از برگزيدگان و اساتيد در رشتههاي مرتبط با نسخ خطي همچون فهرست نگاري، تصحيح متون، پايان نامه، مقاله، کتاب، احياي سند، کتابداري نسخ خطي، اهداي نسخ خطي به کتابخانهها و غيره قدرداني شد
مراحل مختلف داوريهاي اين آيين توسط حدود 50 نفر از کارشناسان و اساتيد نسخ خطي از اوايل تيرماه آغاز و امروز 18 مردادماه از پديد آورندگان حدود 10 اثر در بخشهاي مختلف قدرداني شد.
برگزاري کارگاه آموزشي دو روزه «نسخهشناسي و نقد و تصحيح متون» با حضور استادان مطرح نسخ خطي کشورمان از جمله عبدالله انوار و مهدي محقق و نيز انتشار کتاب «يادنامه شيخ آقا بزرگ تهراني: مجموعه گفتارها به مناسبت صدمين سال آغاز نگارش الذريعه» از جمله ديگر برنامههاي آيين بزرگداشت حاميان نسخ خطي است که توسط سازمان اسناد و کتابخانه ملي برگزار شد.
نظر شما