یکشنبه ۲۳ مهر ۱۴۰۲ - ۰۹:۱۵
درباره مقاومت و پایداری فلسطین در مقابل رژیم صهیونیستی چه کتاب‌هایی بخوانیم؟

مطالعه کتاب‌هایی درباره فلسطین می‌تواند دیدگاه‌های اشتباه رایج درباره موضوع فلسطین را به کنار بگذارد و جایش را با اعتقادی محکم به مقاومت و پایداری فلسطین در مقابل رژیم صهیونیستی پر کند. مردم بااراده فلسطین اکنون به یاری و همفکری آزادی‌خواهانی آگاه همچون شما در سرتاسر جهان نیاز دارند تا به آرمان آزادی این سرزمین جامه عمل بپوشانند.

سرویس تاریخ و سیاست خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا): با وجود گذشت بیش از هفتاد سال از اشغال سرزمین فلسطین هنوز بسیاری از مردم و حتی دانشجویان و اهالی علم و تحقیق در سرتاسر جهان از تاریخ، عوامل و انگیزه‌های غصب این سرزمین اطلاعات دقیقی ندارند. از طرفی کتاب های درباره مقاومت فلسطین نیز بیشتر به تاریخ اسرائیل و آیین یهود پرداخته‌اند و تصویر درستی از جامعه فلسطینیان، دغدغه‌ها و مسائلی که با آن دست‌وپنجه نرم می‌کنند، ارائه نمی‌دهند.

تو زودتر بکش
مترجم: وحید خضاب
ناشر: شهید کاظمی
سال انتشار: ۱۴۰۱


همیشه شناخت دشمن ارجح به مبارزه با دشمن است. این حقیقتی است که سه گانه «تو زودتر بکش» سعی دارد آن را برای مخاطبش توضیح دهد. کتاب تو زودتر بکش شامل ۳ جلد است که موضوع محوری هر سه این جلد، نحوه شکل‌گیری و فعالیت‌های نیروهای اطلاعاتی اسرائیل، موسوم به موساد را شرح می‌دهد. نیروی اطلاعاتی نحسی که طی ۶۰ سال جمعی از شاخص‌ترین نخبگان علمی و نظامی ایران و لبنان از جمله دانشمندان هسته‌ای ایران و عماد مغنیه، فرمانده غیور لبنانی را هدف ترور قرار دادند.

جذابیت کتاب حاضر درباره فلسطین در این است که از دید طرف مقابل، یعنی حامیان رژیم صهیونیستی به روایت تاریخچه تشکیل موساد و اهداف و شیوه فعالیت آن پرداخته است. این کتاب به نگارش رونین برگمن، حامی متعصب نظریه حقانیت اسرائیل تهیه شده است؛ پس بدیهی است که بی‌محابا و بدون کمترین ابا و انکاری از شیوه‌های شکنجه، آدم‌ربایی، قتل و… نیروهای موساد حمایت کند و سرافرازانه این قبیل راهکارها را مسیری موثر در استمرار حیات این رژیم منحوس بداند. در هر صورت این گونه بی‌پروایی نویسنده در معرفی نیروهای موساد، پرده از خوی وحشی و اهداف غیرانسانی رژیم صهیونیستی بر می‌دارد و سندی محکم در اثبات مظلومیت و اقتدار ملت‌های آزاده ارائه می‌دهد که اسرائیل را اینطور به درماندگی رسانده‌اند.

آژانس یهود
نویسنده: محمد عبدالرئوف سلیم
مترجم: کاظم نراقی
ناشر: اطلاعات
سال انتشار: ۱۳۸۵


کتاب آژانس یهود شرحی از راهکارهای عملی‌شده از سوی حامیان اروپایی و عربی رژیم صهیونیستی برای یهودی‌سازی سرزمین فلسطین ارائه می‌دهد. این کتاب درباره فلسطین در ابتدا زمینه‌های ظهور آژانس یهود و سیر تغییرات آن را بررسی می‌کند و در ادامه به فعالیت‌های گوناگون این آژانس برای عملی‌کردن سیاست‌هایش در جنبه‌های گوناگون می‌پردازد. آزانس یهود درواقع بزرگترین سازمان یهودی شناخته‌شده در جهان است که در سال ۱۹۲۹ میلادی به عنوان شعبه عملیاتی سازمان جهانی صهیونیسم فعالیت خود را شروع کرد. این سازمان در شرح مأموریت خود چنین آورده است که: «سازمان باید اطمینان حاصل کند که هر فرد یهودی بدون توجه به اینکه در کجای جهان زندگی می‌کند، پیوند ناگسستنی با یکدیگر و اسرائیل احساس می‌کند، تا همگی بتوانند به ایفای نقش مهم خود در داستان یهودی ها ادامه دهند.»

در این کتاب آژانس یهود بیشتر به عنوان سازمان اصلی هماهنگ‌کننده و مشوق یهودیان برای مهاجرت به سرزمین فلسطین شناخته می‌شود. نویسنده فعالیت‌های آژانس یهود در این زمینه را به دسته‌بندی‌های زیر تقسیم می‌کند:

زمینه‌سازی برای مهاجرت یهودیان به فلسطین و کسب درصد جمعیتی بیشتر در مقابل شهروندان بومی آن
تصاحب زمین‌های کشاورزی و خانه‌های مسکونی اعراب و انتقال مالکیت آن به مهاجران یهودی
راهکارهای آژانس یهود برای ساده‌سازی اسکان مهاجران یهودی
جلب اعتماد و سرمایه‌های دیگر دولت‌ها برای زمینه‌سازی سیاسی و به رسمیت شناختن رژیم اسرائیل
کتاب آژانس بهود در ۱۷ فصل تهیه و تنظیم شده است

فلسطین از منظر رهبر معظم انقلاب اسلامی
گردآورنده: سعید صلح میرزایی
ناشر: انقلاب اسلامی
سال انتشار: ۱۳۹۱


این کتاب خطبه‌های نماز جمعه به امامت آیت‌الله خامنه‌ای در دومین سال بزرگداشت روز قدس به تاریخ ۱۷/‏۱۰/‏۱۳۵۹‬ ایراد کرده‌اند، را شامل می‌شود. این خطبه‌ها در ۸ بخش «کلیات»، «شکست‌ها و پیروزی‌ها»، «مسئولیت‌ها»، «جنایات»، «راه‌حل‌ها»، «قهرمانان»، «روشنگری» و «آینده‌ی روشن» تنظیم شده است. جالب است بدانید این کتاب درباره اسرائیل در سال ۱۳۹۴ و در مجمع عمومی سازمان ملل متحد توسط نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی، نقشه راه نابودی اسرائیل به دست مسئولان ایرانی نامیده شد. به طور کلی این کتاب را می‌توان مروری بر نظرات آیت‌الله خامنه‌ای درباره موضوع فلسطین دانست. مقدمه دکتر ولایتی، مشاور رهبری در امور بین‌الملل نیز در ابتدای کتاب آمده است تا اهمیت موضوع و جایگاه قضیه فلسطین را از دیدگاه امت اسلامی روشن کند.

تا فراموش نشوی
نویسنده: موسسه فرهنگی هنری خبرگزاری قدس
ناشر: سروش
سال انتشار: ۱۳۸۹


کتاب تا فراموش نشوی حاصل مصاحبه با شهروندان فلسطینی از بزرگ و کوچک و پیر و جوان است که تجربیات خود را درباره نحوه اشغال فلسطین و غصب خانه‌ها و زمین‌های کشاورزی‌شان بیان کرده‌اند. خبرنگاران خبرگزاری قدس (قدسنا) با نام‌های ناهض منصور و رشید شاهین با حضور در نوار غزه، کرانه باختری و مرز اردن و سوریه، این مصاحبه‌ها را گرد آوردند. شنیدن این مصاحبه‌های مردمی در کتابی درباره فلسطین برای ارتباط نزدیک با مردم فلسطین و درک دغدغه‌ها و تجربیات آنان از جنگ اسراییل و فلسطین اهمیت دارد. همچنین این خبرنگاران، مصاحبه‌هایی با فلسطینیان سالخورده‌ای که در زمان اشغال فلسطین به دست نظامیان صهیونیستی، جوان بودند، جمع‌آوری کردند که مطالعه آن، نکات دقیقی از عوامل و انگیزه‌های اشغال این سرزمین و مقاومت مردم را نشان می‌دهد.

ده غلط مشهور درباره اسرائیل
نویسنده: ایلان پایه
مترجم: وحید خضاب
ناشر: کتابستان معرفت
سال انتشار: ۱۳۹۹


اگر می‌خواهید باورهای رایج و اشتباهتان درباره اسرائیل را اصلاح کنید، مطالعه کتاب ده غلط مشهور درباره اسرائیل را به شما پیشنهاد می‌کنیم. این کتاب کمک می‌کند تا به شناخت درست و دقیقی درباره اسرائیل برسید و آن را در تحلیل و بررسی اخبار روزمره به کار بگیرید. ایلان پایه خود یهودی و دارای تابعیت اسرائیل است و تحقیقات بسیاری درباره قضیه فلسطین دارد. به خاطر دیدگاه محققانه و منصفانه او در این زمینه می‌توان فارغ از دین و تابعیت او، آثارش را مطالعه کرد. شیوه ابتکاری ایلام پایه برای بیان نظراتش در این کتاب به این نحو است که دو دسته از مطالب واقعی و غیرواقعی درباره اسراییل را روبه‌روی هم قرار می‌دهد و سپس با استفاده از مستندات تاریخی و دلایل روشن، بین صحت آن مطالب، مقایسه زیبایی انجام می‌دهد طوری که خواننده کتاب قدم به قدم با دلایل اشتباه بودن یک دسته مطالب آشنا می‌شود و با دلایل مستند، تعاریف تازه را می‌پذیرد. نویسنده برای اینکه مخاطب با دسته‌بندی ساده‌تری کتاب را دنبال کند، مطالب غلط رایج را در سه دسته‌بندی گذشته، حاضر و آینده تقسیم می‌کند.

منازعه فلسطین و اسرائیل
نویسنده: تمرا بی‌اور
مترجم: پریسا صیادی
ناشر: ققنوس
سال انتشار: ۱۳۹۹


سال ۱۹۴۸ میلادی و در جریان یک حکم اروپایی، جنگی بر سر سرزمین پهناور فلسطین شروع شد که تاکنون ادامه دارد. در طول تاریخ هیچ سرزمینی مانند فلسطین تا این اندازه محل مناقشه و اختلاف نبوده است. کتاب منازعه فلسطین و اسرائیل، هشتاد و هشتمین کتاب از مجموعه تاریخ جهان در انتشارات ققنوس است که نگاهی تحلیلی به تاریخ فلسطین و سرگذشت آن دارد و سعی می‌کند ارتباط میان رخدادهای گذشته بر وضعیت امروز این سرزمین را بررسی کند.

از دید نویسنده کتاب قربانیان اصلی این درگیری، شهروندان فلسطینی هستند که با غصب سرزمین خود از ابتدایی‌ترین حقوق انسانی خود محروم شده‌اند. آن‌ها روزانه برای رفتن به محل کارشان در اسرائیل باید ساعت‌ها در صفی طولانی برای رد شدن از گیت بررسی نیروهای اسرائیلی منتظر بمانند. بارها تلاش شد تا با عقد قراردادهای صلح میان اسرائیل و فلسطین، اختلافات کمتر شود؛ اما همیشه مناطقی مانند نوار غزه محل مناقشه و دعوا باقی می‌ماندند. همین عامل سبب تشدید منازعات، تشکیل شهرک‌های اسرائیلی بیشتر، و مرزگذاری‌های سخت‌گیرانه‌تر شده است.

قضیه فلسطین
نویسنده: محسن محمد صالح
مترجم: صابر گل عنبری، یوسف رضازاده
ناشر: انتشارات مرکز مطالعات سیاسی و بین المللی وزارت امور خارجه
سال انتشار: ۱۳۹۴


دکتر محسن محمد صالح در شش فصل کتاب قضیه فلسطین از پیشینه تاریخی و تحولات معاصر فلسطین سخن می‌گوید. دکتر محمد صالح از برجسته‌ترین محققان و مورخان تاریخ فلسطین است که در هر فصل از کتابش به برهه زمانی خاصی از تاریخ فلسطین می‌پردازد و شرایط حاکم بر آن زمان را تشریح می‌کند. از جمله مهم‌ترین مسائلی که نویسنده به آن تأکید می‌کند مسئله بحران کنونی خاورمیانه عربی و جدال میان اسرائیل و اعراب و ریشه‌یابی و تبییناین موضوع است.

تحولات سیاسی اواخر قرن نوزده و طول قرن بیستم، تشکیل جنبش صهیونیسم و شروع بازگشت یهودیان به فلسطین و آغاز جنبش ناسیونالیسم عربی از شاخص‌ترین موضوعاتی که در تاریخ فلسطین اهمیت دارد و نویسنده به دقت و اختصار آن را توضیح داده است. مطالعه این کتاب درباره فلسطین، دیدی واضح و روشن از تاریخ فلسطین و مهمترین حوادثی که در طول تاریخ بر وضعیت کنونی آن اثرگذار بوده است، ارائه می‌دهد. سرانجام مخاطب در می‌باید که مبارزه بر سر باز پس‌گیری آزادی و استقلال فلسطین، حق قطعی مردم آن است و از مهمترین گروه‌های جهادی که در راه این مبارزه شکل گرفته‌اند مطلع می‌شود.

متاستاز اسرائیل
نویسنده: کوروش علیانی
ناشر: جام حم
سال انتشار: ۱۴۰۰


کتاب متاستاز اسرائیل به نویسندگی کوروش علیانی، جنگ اسراییل و اثرات اقتصادی و اجتماعی آن را بر جامعه فلسطین توضیح می‌دهد. این زاویه دید را از کمتر نویسنده و محققی درباره جنگ اسراییل شنیده‌ایم. نویسنده می‌گوید در نگارش این کتاب تحت تأثیر سه شخصیت است: امام خمینی، عبدالله شهبازی و خانمی یهودی که به خاطر عقاید ضدصهیونیستی آقای نویسنده با بدگویی مفصل از خجالتش درآمده بود. نویسنده تأکید می‌کند که جنگ اسراییل را نباید جنگ یهودیت علیه فلسطینیان دانست؛ بلکه یادآور می‌شود که حتی آیین یهود و یهودیان هم از عقاید صهیونیستی آسیب دیده و می‌بیند.

کوروش علیانی در این کتاب درباره مقاومت فلسطین، تاریخچه تشکیل دولت اسراییل را از ۱۴۰ سال پیش پی می‌گیرد و گزارشات رسیده تا سال ۱۳۹۹، یعنی سال نگارش کتاب ادامه می‌دهد. به گفته خود نویسنده کتاب متاستاز اسرائیل حاصل یک دهه تحقیق او در زمینه اسراییل و صهیونیسم است. نویسنده سعی می‌کند با استفاده از عنصر «روایت»، داستان شخصیت‌ها و نهادهای تأثیرگذار در برپایی دولت اسراییل را توضیح دهد. همین ویژگی باعث می‌شود تا یک‌نواختی و کسالت نظریات تاریخی و سیاسی را نداشته باشد و بالعکس کشش لازم برای ادامه‌دادن به مطالعه را برای مخاطب حفظ کند.

کتاب‌های داستانی درباره فلسطین
یک تکه زمین کوچک
نویسنده: الیزابت لرد
مترجم: پروین علی‌پور
ناشر: افق
سال انتشار: ۱۳۹۷


الیزابت لرد در کتاب یک تکه زمین کوچک از دید یک پسر نوجوان به نام کریم، داستان زندگی در بحبوبه جنگ فلسطین را بازگو می‌کند. کریم مثل دیگر پسرها، عاشق فوتبال است و آرزویش تبدیل‌شدن به یک فوتبالیست معروف جهانی است؛ اما زندگی زیر سایه سنگین و دشوار حملات دائمی اسرائیلی‌ها، مشکلاتی برایش به وجود می‌آورد که او را در مسیر رسیدن به آرزویش به شک می‌اندازد. داستان یک تکه زمین کوچک، سعی می‌کند کشمکش‌هلی درونی و بیرونی این نوجوان فلسطینی در جنگیدن برای تحقق آرزوهایش را برایمان تعریف کند. الیزابت لرد، نویسنده داستان کودک و نوجوان و اهل انگلستان است؛ از این رو مطالعه کتاب درباره مقاومت فلسطین از قلم یک نویسنده غربی باید جالب باشد.

غزه از بازگشت می‌نویسد
نویسنده: رفعت العریر
مترجم: امیرحسین حیدری
ناشر: آرما
سال انتشار: ۱۳۹۵


کتاب غزه از بازگشت می‌نویسد، مجموعه داستان کوتاه درباره زندگی پرشور ۱۵ تن از نوجوانان فلسطینی زیر سایه سنگین حملات نیروهای اسرائیلی است. مطالعه این کتاب کمک می‌کند تا با شنیدن داستان‌های جوانان فلسطینی با روحیه خستگی‌ناپذیر و امیدوار آن‌ها انس بگیریم و بیاموزیم چطور می‌توان در عین مظلومیت و غربت روحی مستقل و آزاده و اراده‌ای نافذ داشت. آیا با وجود چنین نسل بااراده و مبارزی، آزادی فلسطین، آرمانی دور و دست‌نیافتنی است؟

کاپوچینو در رام‌الله
نویسنده: سعاد امیری
مترجم: لیلا حسینی
ناشر: روایت فتح
سال انتشار: ۱۳۸۶


کتاب کاپوچینو در رام الله (متن کوتاه شارون و مادرشوهرم) در واقع یادداشت‌هایی از سفر رازآلود سعاد امیری، نویسنده فلسطینی کتاب است که مسیر زندگی او را طی سال‌های ۱۹۸۱ تا ۲۰۰۴ به کلی تغییر می‌دهد. خانم نویسنده با صراحت و صداقتی که در بیان جزئی‌ترین لحظات زندگی خصوصی‌اش دارد، خواندن ماجرای زندگی‌اش را جذاب‌تر کرده است. سعاد امیری با توجه به اهمیت اتفاقات و احساس و الهامی که از آن‌ها دریافت کرده است، ماجرا را بازگو می‌کند؛ بنابراین توالی بین یادداشت‌ها و تاریخ‌ها محسوس نیست. با این وجود انسجام متنی و روایی داستان حفظ شده است.

سعاد امیری در مقدمه کتاب، خلاصه داستانش را اینطور تعریف کرده است:

«یادداشت های روزانه ام را که مربوط به سال ۱۹۸۱ تا ۲۰۰۴ است با سفری که از مادرم جدا شدم آغاز شد؛ سفر از امان، شهری که در آن بزرگ شدم و بیشتر زندگی‌ام را در آنجا گذرانده بودم، به رام الله شهری که در اشغال اسرائیل بود. این سفر که قرار بود فقط شش ماه طول بکشد، به سفری برای همه عمر تبدیل شد. در رام الله زندگی کردم، کار کردم، عاشق شدم، ازدواج کردم و صاحب یک مادر شوهر شدم»

سعاد امیری با مهاجرت به رام‌الله فرازونشیب‌های فراوانی در زندگی‌اش تجربه می‌کند. از جمله اینکه مجبور می‌شود برای کوچکترین کارهای روزانه با مأموران و سربازان صهیونیستی درگیر شود، حکومت نظامی را تحمل کند و خانه‌اش را ترک کند تا بتواند در سرزمین مادری‌اش زندگی کند. گفت‌وشنود از این اتفاقات در کتابی درباره مقاومت فلسطین کمک می‌کند تا ذهنیت عینی و واقعی از زندگی روزمره فلسطینیان و مسائلی که با آن دست‌وپنجه نرم می‌کنند، داشته باشیم.

جایی که خیابان نام داشت
نویسنده: رنده عبدالفتاح
مترجم: مجتبی ساقینی
ناشر: آرما
سال انتشار: ۱۳۹۴


کتاب جایی که خیابان ها نام داشت، داستانی از زندگی دختر نوجوانی به اسم حیات است که برای شاد کردن دل مادربزرگش قدم در راه سفری ماجراجویانه می‌گذارد. حیات، دوست مسیحی او با نام سامی و مادربزرگش در اردوگاه آوارگان فلسطینی زندگی می‌کنند. سال‌ها پیش، خانواده حیات از سرزمین مادری و زمین‌های کشاورزی‌شان به دست متجاوزان صهیونیستی رانده شدند و به اردوگاه پناه آوردند. نویسنده کتاب سعی می‌کند در ضمن این داستان فشار روانی، ترس، آوارگی ناشی از غصب و تخریب خانه‌ها و زمین‌های کشاورزی و برخوردهای غیرانسانی رژیم صهیونسیتی با مردم فلسطین را بیان کند. نویسنده همچنین موفق می‌شود تا امید، نشاط و حس زندگی و مبارزه را در خانواده‌های فلسطینی حتی با وجود سایه آوارگی و مظلومیت نشان دهد.

زخم داوود
نویسنده: سوزان ابوالهوی
مترجم: فاطمه آرمان‌نژاد
نام ناشر: آرما
سال انتشار: ۱۳۹۴


شنیدن ماجراهای فلسطین از زبان نویسنده‌ای که خود فرازونشیب سال‌های جنگ را چشیده است، لطف دیگری دارد. سوزان ابوالهوی فلسطینی در کتاب زخم داوود خاطرات روزگار جنگ فلسطین را با حال و ویژگی‌هایی انسانی ترکیب کرده و روایتی واقعی و ملموس را به تصویر کشیده است. از جذابیت کتاب زخم داوود همان‌قدر بگوییم که این کتاب در سال ۲۰۰۹ پرفروش‌ترین کتاب سال فرانسه بوده و شهرت آن باعث شده تا به بیش از ۲۶ زبان دنیا ترجمه شود.

وجه تمایز کتاب زخم داوود با دیگر کتاب های درباره فلسطین در این است که نویسنده در این رمان سعی کرده تا موضوعات انسانی و اجتماعی مانند عشق، نوع‌دوستی، ایمان و وطن‌پرستی را در حین روایت از چهار نسل یک خانواده و در طول جنگ فلسطین بیان کند. این نوع شرح واقعیت مقاومت فلسطین در روزگاری که بیشتر با اخبار حملات جنگی و تجاوز به این سرزمین محاصره شده‌ایم، کمک می‌کند تا بدانیم مردم فلسطین با وجود گرفتاری در محاصره، همچنان با امید و پایداری به زندگی خود ادامه می‌دهند.

در این گزارش با بهترین کتاب‌ها درباره مقاومت فلسطین آشنا شدیم. مطالعه این کتاب‌ها در اینکه دیدگاه‌های اشتباه رایج درباره موضوع فلسطین را به کناری بگذارید و جایش را با اعتقادی محکم به مقاومت و پایداری فلسطین در مقابل رژیم صهیونیستی پر کنید. مردم بااراده فلسطین اکنون به یاری و همفکری آزادی‌خواهانی آگاه همچون شما در سرتاسر جهان نیاز دارند تا به آرمان آزادی این سرزمین جامه عمل بپوشانند.

به گزارش ایبنا به نقل از تارنمای چی‌کتاب، در این مطلب فهرستی از بهترین کتاب‌ها درباره فلسطین معرفی شده است. این فهرست به دو دسته‌بندی کتاب‌های نظری درباره فلسطین و کتاب‌های داستانی درباره فلسطین تقسیم شده است تا علاقه‌مندان بتوانند به‌راحتی کتاب مرتبط با موضوع دلخواه خود را انتخاب کنند.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها