به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در اهواز، آیت الله سید علی شفیعی ظهر یکشنبه در آئین تجلیل از کتابداران خوزستان در کتابخانه مرکز اهواز، بیان کرد: کتاب تاریخ مصرف ندارد و تمام نشدنی نیست و در همه زمانها وجود داشته و نقش زیبایی در فرهنگ ایفا کرده است.
وی با مرور بر خاطرات سال ۱۳۵۶ خود در بازدید از کتابخانه قاهره اظهار کرد: در زمان فراعنه کتاب به زبانهای عربی و فرانسوی بود و در زمان قبل از فراعنه نیز در تاریخ کتاب به تناسب حال و موضوعات آن روزها وجود داشته است.
ارزش کتاب را دوست و تاثیر آن را دشمن دانسته است
وی افزود: دوست ارزش کتاب و دشمن تأثیر کتاب را دانسته به همین علت برای ضربه زدن در دورانهای متفاوت از کتاب استفاده کرده است.
وی ادامه داد: هرچند کتاب در دورانهایی چون خلیفه دوم ممنوع شد و یا در زمان مغول و شیخ طوسی در بغداد بر اثر آتش سوزی برخی کتابهای بزرگ نابود ودستخوش حوادثی شد، اما هیچ وقت کامل از بین نرفت.
وی با اشاره به کتابخانههای بزرگ کشور گفت: کتابخانه آیت الله مرعشی در قم، کتابخانه آستان قدس رضوی، کتابخانه ملک و دیگر کتابخانهها نشان از اهمیت به موضوع کتاب و کتابخوانی است.
باید به هر شکلی دست اندرکار کتاب باشیم
وی با تأکید بر اینکه اگر میخواهیم فرهنگ دینی و اسلامی ایجاد کنیم باید کتابدار باشیم و از کتاب تجلیل کنیم، بیان کرد: باید به هر شکلی دستاندرکار کتاب باشیم و در کتاب آسمانی، خداوند کلمه کتاب را بهکار برده که نوشتهای که ثابت و زوال پذیر نیست و همیشه وارد صحنه روزگار میشود.
همچنین مدیرکل منابع تأمین کتابخانههای عمومی کشور گفت: سیاست نهاد کتابخانههای عمومی کشور دسترسی آسان و همهگیر در حوزه منابع کتابخانهها به عنوان یک پاتوق فرهنگی سالم، برای همه اقشار است.
در دولت جدیداعضای کتابخانهها به ۲میلیون عضو رسید
حامد عبدوس با بیان اینکه در دولت سیزدهم اعضای فعال کتابخانه از یکمیلیون به ۲هزار و ۶۰۰ نغر افزایش یافت، گفت: این تعداد بالای عضو در گرو زحمات کتابداران و رونق بخشیدن به فضای کتابخانه با اعضای جدید است.
عبدوس در بخش دیگر سخنان خود به طرح اهدای کتاب و اهدای دانایی در چند استان کشور اشاره کرد و افزود: این طرح در استان فارس، آذربایجان شرقی و خوزستان اجرا شد و تا سال گذشته تعداد کتابخانههای سیار کشور ۳۳ کتابخانه بود که امسال به ۵۱ کتابخانه سیار در کشور رسید.
سامانه کتاب در ۲ماه گذشته راهاندازی شد
عبدوس با اشاره به راه اندازی سامانه «پیشنهاد کتاب» در ۲ ماه گذشته، اظهار کرد: در این سامانه به کتابدارها دسترسی داده شده تا کتابهایی که در کتابخانههای خود موجود ندارند و احساس میکردند باید این کتابها برای کتابخانههای آنها تهیه شود، در سامانه پیشنهاد بدهند.
وی ادامه داد: اختصاص بودجه نیز محدودیتهایی داشتهایم اما اطلاع از نیاز و ذائقه مخاطب به ما کمک میکند که منابع و مواردی را که شامل بیشترین تکرار درخواست هستند، در کارشناسی، خریدهای متمرکز و خریدهایی که شاید استانها بتوانند از منابع محلی خود انجام دهند، مورد توجه قرار دهیم.
وی تخصیص بودجه جدید برای خرید کتاب در بخش کودک و نوجوان برای تزریق به مخازن کتابخانههای کشور را مثبت ارزیابی کرد و گفت: امسال به مخزن کتابخانهها کتابهای خوبی اختصاص یافت و با توجه به نظر سنجی انجام شده نیاز در بخش کودک و نوجوان بیشتر بود که به زودی مخزن این بخشها تقویت میشود.
کتابداران خزانهداران علم و کتاب
همچنین معاون سیاسی اجتماعی استاندار خوزستان در این آئین کتابداران را خزانه علم و کتاب دانست و گفت: بشر حیات خود را از خواندن و نوشتن آغاز کرد و آینده بشریت در گرو خواندن و مطالعه کردن است.
عبدالله افرازه شهاوند با بیان اینکه در علم و توسعه جامعهای پیشرفت خواهد کرد که به آگاهی و دانش برسد، عنوان کرد: قرآن تغییر جوامع را از علم و آگاهی شروع کرده و جامعهای توسعه پیدا میکند که به خواندن، نوشتن و آموزش برسد.
کتابداران خوراک سلایق و جامعه را میدانند
شهاوند با تشریح اینکه کتابداران خوراک همه سلایق جامعه را میدانند، تصریح کرد: کتابخانهها باید برای صنعت، علم، فرهنگ و.. محتوا داشته باشند و البته باید مخازن کتابخانهها غنی شود تا کتابداران بتوانند خوراک همه اقشار را تامین کنند.
وی توسعه همافزایی همه نهادها و سازمانها را برای کمک به کتابخانههای عمومی مهم دانست و اظهار کرد: همانطور که در وقایع بحرانی همه دستگاهها و نهادها پای کار میآیند برای ارتقای سطح کیفی کتابخانهها، نیز دستگاهها، مراکز صنعتی، شرکتها و…باید با اهدای کتاب بتوانند سهم کوچکی در مسیر آگاهی بردارند.
هم افزایی مشترک بین اداره کل فرهنگ و ارشاد و نهاد کتابخانههای عمومی خوزستان
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی خوزستان نیز در این آئین هم افزایی و همراهی برنامهریزی مشترک این ادارهکل با کتابخانهها را از جمله نقاط قوت این دوره دانست و بیان کرد: با توجه به جمعیت ۵میلیون نفری خوزستان، باید تلاش کنیم در حوزه فرهنگ و هنر برنامههای اثرگذار برای مخاطبان گسترده برگزار کنیم.
مجید منادی انتقال مفاهیم و معنا در حوزه فرهنگ کتاب و کتابدار را یکی از مسائل مهم و اصلی در تألیف و نشر معارف دانست و افزود: ما اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی و نهاد کتابخانههای عمومی همه از یک خانواده هستیم و در یک سنگر فعالیت میکنیم و فعالیتها باید از حد و مرز ساختمانها فراتر رفته و با تنوع و تکثر در حوزه کتابخوانی طیف وسیعی از مردم را دربرگیرد.
مساجد و مدارس در محور کتابخوانی باید قرار گیرد
وی اجرای رویدادهای مدرسه و مسجد محور در حوزه کتابخوانی را نیاز جدید مخاطبان دانست و اظهار کرد: نهادها و دستگاهها در برابر مسئولیت اجتماعی که دارند باید با برنامهریزی مناسب رویدادهای خلاق را در حوزه مساجد و مدارس برگزار کنند.
کتابخانهها تبدیل به یک پایگاه اجتماعی شدند
در این مراسم مدیر کل نهاد کتابخانههای عمومی خوزستان گفت: امروز کتابخانهها از حالت سنتی خارج شده و به یک پایگاه اجتماعی تبدیل شدند و امیدواریم بتوانیم یکی از دستگاههای تاثیرگذار اجتماعی باشیم.
۳۳ هزار نفر در جشنواره کتابخوانی رضوی شرکت کردند
عباس حسین زاده با اشاره فعالیتهای اجرایی در سال گذشته افزود: در سال گذشته اولین جشنواره استانی قصهگویی با حضور سه استان اجرا شد و جشنواره کتابخانهای رضوی ۳۳ هزار نفر شرکت کردند و همچنین جشنواره دفاع مقدس سال گذشته برای اولین بار در پایتخت دفاع مقدس برگزار شد و امسال ۳۰ ابان در شوش برگزار میشود.
وی تعداد کتابهای اهدایی به ندامتگاهها را ۶ هزار و ۶۰۰ نسخه بیان کرد و گفت: این تعداد کتاب به مددجویان و کتابخانههای زندانها اهدا شد.
در پایان این آئین از مسئول برتر، کتابخانه نهادی برتر، کتابخوان برتر در رده سنی کودک و نوجوان و سالمند، پیشکسوت برتر، خدمتگزار برتر، خیرین برتر، فرمانداران برتر برتر در جلسه انجمن کتابخانههای شهرستانها و همچنین خبرنگار برتر حوزه کتاب خبرگزاری ایبنا فریبا حیدرپور تجلیل شد.
نظر شما