به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در قم، آیتالله محمدجواد فاضل لنکرانی در آیین رونمایی از نسخه اولیه تحقیق «تهذیبین» با بیان اینکه، تصحیح و احیاء تهذیب و استبصار خدمت بزرگی به فقه و فقهاست، از دستاندرکاران این کار بزرگ، تقدیر کرد و افزود: آنان را به استخراج مبانی حدیثی محدثان بزرگ شیعه در کنار کار نسخهشناسی توصیه میکنم.
وی با تجلیل و تقدیر از این پروژه عظیم علمی، گفت: کار بسیار بزرگ و مهمّی را شروع کردهاید و به این نقطه مهم رساندهاید، که انصافاً خدمت بزرگی به فقه و فقهاست و توانستهاید کار یک فقیه در رجوع به تهذیبین را بسیار مطمئن و سهل کنید.
آیتالله فاضل لنکرانی در ادامه، با تأکید بر ضرورت احیاء و حفظ تراث شیعه، افزود: اهتمام، مراقبت و دقت در احیا و حفظ تراث، بسیار لازم و ضروری است و باید لجنههای علمی متشکل از متخصصان و فقها این کار را بر عهده داشته باشند تا به بهترین وجه انجام شود.
این استاد حوزه علمیه در بخش دیگری از توصیههای خود، نسخهشناسی را امر بسیار مهمی دانست و بیان کرد: اثر نسخهشناسی در برخی مواقع این است که روایات را از تهافت و تعارض خارج میکند و موجب تغییر آراء و انظار فقیه میشود.
رئیس مرکز فقهی ائمه اطهار (ع) در ادامه، با اشاره به برخی مباحث لازم در تحقیق دو کتاب تهذیب و استبصار، بیان کرد: در کنار کار سندشناسی و تصحیح متون، به استخراج مبانی محدّثان نیز اهتمام ویژهای داشته باشید. برای نمونه، از مباحث مهم علمی که لازم است در این کار لحاظ کنید توجه به این نکته است که بنای یک محدّث و فقیه در نقل روایات، نقل به لفظ بوده یا نقل به معنی؛ که ما در مباحث درس خارج این را ثابت کردیم که بنای اکثر محدثان و رُوات، تقیّد نقل به لفظ معصوم علیه السلام بوده است که این بحث مهم را در کتاب «رسالتان فقهیتان» نیز آوردهایم.
در بخشی از این آیین حجتالاسلام سیدحسن موسوی بروجردی، رئیس کتابخانه علامه مجلسی قم و دارالتراث نجف اشرف گفت: ایده این کار به مناسبت سال ۱۴۴۸ قمری که هزاره تأسیس حوزه علمیه نجف اشرف است شکا گرفت و هفت سال، کار متوالی بر روی این پروژه تاکنون را از فعالیتهای کارگروه علمی تحقیق و احیاء تهذیبین است.
وی بیان کرد: ملاحظه دو هزار نسخه از نسخ تهذیب و انتخاب ۴۹ نسخه از بین آنها، تبارشناسی در نسخ، سندشناسی، تصحیح متن و تخریجات کتاب را از برنامههای این طرح بوده است.
نظر شما