به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، احسان عابدی مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان یزد در مراسم رونمایی از کتاب «میراثبان» گفت: تکریم بزرگان فرهنگ و هنر تکریم همه عرصه فرهنگ و هنر کشور است و یکی از بزرگان این دیار نیز استاد مرحوم محمود مشروطه است.
احسان عابدی افزود: این مرحوم زندگی و سرمایه شخصی خود را در راه فرهنگ و هنر این دیار صرف کرد و منشا اثرات و برکات زیادی در این حوزه است و حتی در مدارس نیز حضور می یافت و برای دانش آموزان فیلم نمایش می داد.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان یزد گفت: مرحوم استاد مشروطه سالهای سال خدمت کرد و در عرصههای مختلف فیلم برداری، عکاسی، میراث فرهنگی و بازیگری و هنر فعال بود و امروز کتاب میراث بان که خاطراتی از زندگی ایشان است رونمایی می شود و باعث ماندگاری بخشی از این زحمات خواهد شد.
عابدی بیان کرد: یکی از خدمات مرحوم استاد مشروطه عکاسی از بناهای تاریخی است که برخی از این بناها الان وجود ندارد ولی عکس آن ثبت شده و این هنر نشان می دهد که عرصه عکاسی و ثبت آثار ماندگار، بسیار مهم است و انشالله در آینده این آثار به جا بماند.
نویسنده کتاب میراث بان نیز در این مراسم گفت: نخستین بار نام استاد محمود مشروطه را در کتاب یادگارهای یزد دیدم همراه با کوبه زیبای درب ورودی خانه که الان متاسفانه به سرقت رفته و این کوبه نشان از زبردستی هنرمندان یزد و سلیقه صاحب خانه داشت و پس آن خودم دوستدار پژوهش در تاریخ و فرهنگ یزد شدم.
حسین مسرت افزود: به سراغ هر کس که میرفتم، نام مشروطه به زبانش بود و لذا به این استاد مراجعه کردم و مردی بسیار مهربان، دوست داشتنی، فروتن و سرشار از شوق آموختن بود و موهای سپیدش، نشان از گذر زمانهای پرآشوب و سخت میداد.
وی ادامه داد: ایشان از بزرگان عرصه هنر و فرهنگ باستان شناسی یزد است و تاریخ سیار یزد بود و خدمات بسیار زیادی در بازسازی احیاء و زنده نگه داشتن آثار تاریخی یزد و جلوگیری از ویرانی آن داشت و در زمانی که در میراث فرهنگی یزد مسئولیت داشت نیز با همت خود بسیاری از آثار را پیدا شد.
نویسنده و پژوهشگر یزدی گفت: از مرحوم استاد محمود مشروطه بیش از ۱۰ هزار عکس و اسلاید نیز بر جا مانده که امیدوارم با همت خانواده و پیشتکار برخی از سازمان های فرهنگی چاپ و در اختیار مردم قرار گیرد و نگذاریم این آثار هنری از بین برود.
حمیدرضا امیری دبیر برگزاری و پژوهشگر و فعال فرهنگی و رسانه ای استان یزد نیز در این مراسم گفت: به واسطه عشق و علاقهای که همه ما به یزد داریمف این مراسم در منزل استاد محمود مشروطه برگزار شد تا رونمایی از کتاب میراث بان و ۷ قطعه عکس که سالها پیش از آداب و رسوم یزد تهیه شده اما تا کنون رونمایی نشده را داشته باشیم و انشالله این خانه دوباره به محلی برای تجمع اهالی فرهنگ و هنر و مامنی برای آنها تبدیل شود.
سید مصطفی فاطمی مدیرکل دفتر توسعه گردشگری داخلی وزارت میراث فرهنگی نیز در این مراسم گفت: خانه مرحوم استاد مشروطه به عنوان محلی برای دورهمی و نشست بزرگان و اندیشمندان زیادی بوده و خوشحالم که امروز دوباره درب این خانه باز شد و کمبود اینگونه خانههایی که برای دورهمی اهل فرهنگ و هنر باشد به شدت احساس می شود و امیدوارم با ثبت و ضبط برخی از فعالیت های این بزرگان بتوانیم نقش کوچکی در راستای گسترش فعالیت های فرهنگی و الگو سازی در این زمینه داشته باشیم چون این مرجوم به معنای واقعی کلمه میراث بان بود.
استاد محمود مشروطه در دهم اسفند ۱۲۹۸ شمسی در خانواده ابوالحسن مشروطه به دنیا آمد. تحصیلات ابتدایی تا سوم دبیرستان را در دبستانهای تدیّن، اسلام، طاهری و دولتی شمارۀ ۱ و دبیرستانهای ایرانشهر و کیخسروی در سال ۱۳۱۵ شمسی گذراند.
سپس وارد بازار کار شد و در مغازۀ عطّاری و کارخانۀ ریسندگی آقا به کار پرداخت. در مرداد ۱۳۲۲ ازدواج کرد، وی در سال ۱۳۲۹ به استخدام آموزش و پرورش درآمد و در شهرهای شهر بابک و یزد و در دبستانهای گوناگون به آموزش پرداخت.
وی که از سال ۱۳۲۱ شمسی به کارهای هنری و عکّاسی دلبستگی پیدا کرده بود، در سال ۱۳۳۲ آموزش تعلیمات سمعی و بصری دید و پس از آن با راهاندازی نخستین مرکز سمعی و بصری شهرستان یزد، به مدت ۱۱ سال سرپرست آن بود.
بعدها این مرکز به ادارۀ فرهنگ و هنر پیوست، او در سال ۱۳۴۶ رئیس انجمن کتابخانههای عمومی شهر یزد شد تا اینکه در سال ۱۳۴۸ سرپرستی اداره فرهنگ و هنر را بر دوش گرفت و از سال ۱۳۴۹ تا ۱۳۵۸ که بازنشسته شد، مسئول امور کتابخانههای عمومی استان یزد بود و سرانجام در ۱۲/۱۰/۸۳ در سن ۸۵ سالگی درگذشت.
مشروطه از سال ۱۳۱۳ فعّالیّت هنری خود را در زمینۀ تئاتر آغاز نمود و از سال ۱۳۲۱ با پشتکار به عکّاسی از آثار و بناهای تاریخی و رویدادهای فرهنگی و هنر یزد پرداخت و توانسته بود تا پایان عمر، نزدیک به ۱۰ هزار عکس و اسلاید به یادگار بگذارد.
در سال ۱۳۳۲ به آموزش نمایش فیلم پرداخت و در این سالها در کنار این فعّالیّتها به بازیگری در چند نمایشنامه و فیلم سینمایی بلند پرداخت. امّا عمده فعّالیّت سینمایی او پس از بازنشستگی از ادارۀ کل فرهنگ و ارشاد اسلامی یزد در اسفند ۱۳۵۸ بود که در حدود ۳۰ فیلم کوتاه و بلند مستند و داستانی به ایفای نقشهای گوناگون پرداخت، که مهمترین فیلمهای او عبارت از ذبیح، سفیر، مار، خمره، تار و پود، پلّکان و جستجوگر بودند.
از جمله خدمات مهم او به غیر از بر جای نهادن هزاران عکس و اسلاید از استان یزد، اهتمام در نگهداری صدها بنای تاریخی یزد و کوشش در راه بازسازی و ثبت آن در فهرست آثار تاریخی ایران بود.
کتاب میراثبان زندگی و آثار استاد محمود مشروطه تالیف حسین مسرت در ۱۶۲ صفحه از سوی انتشارات اندیشمندان در قطع وزیری بهتازگی منتشر شده و در مراسم امروز رونمایی شد.
نظر شما