به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در همدان، عاطفه زارعی ظهر یکشنبه در دوره دو روزه آموزشی «آشنایی مقدماتی با اسناد و نسخ خطی» که با حضور علی صادقزاده وایقان، کارشناس و متخصص نسخ خطی در کتابخانه مرکزی همدان برگزار شد اظهار کرد: در سراسر استان، مردم و اعضای کتابخانههای عمومی به دلیل علاقه به کتاب و اعتمادی که به کتابخانههای عمومی دارند، منابع اطلاعاتی خود به ویژه نسخ خطی موجود را به کتابخانههای عمومی اهدا میکنند.
وی ادامه داد: همین مسئله آشنایی کتابداران با انواع منابع اطلاعاتی را ضروری میکند تا همگان نسبت به اهمیت این نسخ از اشراف کافی و لازم برخوردار باشند.
مدیرکل کتابخانههای عمومی استان همدان بیان کرد: این نسخ میراث سترگ ایران اسلامی است و بدون تردید نداشتن اطلاعات کافی باعث آسیب رسیدن به این ثروت عظیم خواهد شد.
وی با تأکید بر اینکه ما رسالت داریم که از این منابع حفاظت و به نسلهای آینده انتقال دهیم، تأکید کرد: همه کتابداران باید نسبت به همه منابع اطلاعاتی آگاهی لازم را داشته باشند.
زارعی با اشاره به اینکه این منابع در هر دورهای از تاریخ دارای تغییر و تحولاتی بودند که باید نسبت به آنها آشنایی لازم وجود داشته باشد گفت: خوشبختانه فراخوان این دوره آموزشی با استقبال گسترده همکاران مواجه شد.
شناسنامه نسخ خطی تهیه و منتشر شود
نویسنده، نسخهشناس و مدرس این دوره نیز اظهار کرد: نسخههای خطی کشور ایران اسلامی به منزله شناسنامه و هویت ایران اسلامی از ابعاد مختلف علمی، هنری، فرهنگی، معنوی و مذهبی هستند.
علی صادقزاده با اشاره به اینکه با اتکا به این نسخ به پیشینه خود افتخار میکنیم و با این نسخ تمدن غنی و فرهنگ خود را نشان میدهیم افزود: بنابراین باید بیاموزیم که چگونه نسخ خطی را شناخته، حفظ و اطلاعرسانی کنیم.
وی تصریح کرد: بنابر آنچه امروز به خاطر وجود فضای مجازی و هوش مصنوعی رخ داده است، نسل جدید با نوشتن کمتر آشنا هستند عنوان کرد: فضای مجازی نوعی استعمار غرب هم محسوب میشود که رفته رفته به دنبال جدایی بین مردم و فرهنگ است هرچند فناوری اطلاعات در مرمت، تجهیز و حفظ نسخههای خطی به ما کمک میکنند.
کارشناس نسخ خطی تأکید کرد: ما باید فناوریهای نوین را تسخیر کنیم نه اینکه تسلیم آنها شویم، باید هوش مصنوعی را مدیریت و فرهنگ و هویت خود را حفظ کنیم زیرا در ایران اسلامی نسخ خطی بینظیری وجود دارد که خط و طرحهای زیبایی دارند.
وی یادآور شد: ما در طراحی جلد کتابها و خوشنویسی نباید از هوش مصنوعی استفاده کنیم، بلکه باید از هنرمندان و جوانان بهره ببریم زیرا فناوری اطلاعاتی در حال تنبل کردن ذهن انسان است.
صادقزاده تصریح کرد: در هر نقطهای که قرار داریم باید برای حفظ، معرفی و ترویج آنها تلاش کرد و آنها را در جای مناسب نگهداری کنیم و اگر هم مجبور به جابجایی نسخ خطی شدیم باید شناسنامه آن نسخه تهیه و منتشر شود.
نظر شما