دوشنبه ۱۷ اردیبهشت ۱۴۰۳ - ۰۸:۲۸
«سی‌ماه تنهایی»؛ ابتکاری جذاب در غزل / غزلیات سیما نوذری، از سی‌ماه عشق و غربت می‌گویند

بوشهر – علی هوشمند، روزنامه‌نگار، ناشر و غزلسرای جنوبی با اشاره به خیز سیما نوذری، شاعر جوان بوشهری به نوآوری‌های مبتکرانه و جذاب در غزل، نخستین مجموعه غزل وی را راوی عشق و غربت دانست.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در بوشهر، علی هوشمند شامگاه یکشنبه در آیین رونمایی از مجموعه‌غزل «سی‌ماه تنهایی» سروده سیما نوذری، غزلسرای جنوبی گفت: تولید چنین مجموعه غزلی تأثیرگذار در برهوت کارهای خوب و نکته‌سنج مایه امیدواری است تا در میان کارهای ضعیف، شاهد انتشار یک مجموعه خواندنی در یک قالب کلاسیک با نگاه و بیانی نو باشیم.

وی ادامه داد: پیش از انتشار این دفتر غزل، بخشی از غزلیات آن را در رسانه‌های مجازی و… خوانده‌ام که خوشبختانه جزو غزلیات تأمل‌برانگیزی بودند که به همت این شاعر جوان که از نسل جدید غزل‌پردازان جنوبی است، سروده شده‌اند.

هوشمند با اشاره به اینکه «سی ماه تنهایی» دربردارنده ۴۶ غزل از نوذری است، افزود: مشخص است غزلیات این مجموعه با دقت نظر و وسواس شاعر و همسرش، احمد جمعه‌پور که خود از شاعران و غزل‌سرایان خوش‌ذوق و مسلط هم‌استانی است، انتخاب و چینش شده است. غزل‌هایی که در این دفتر شعری قرار گرفته‌اند، همگی یکدست و روان با زبانی آراسته و منسجم به مخاطب ارائه شده‌اند.

این شاعر جنوبی که خود از غزل‌سرایان مطرح در عرصه ملی است، سپس به نام نخستین دفتر شعری نوذری اشاره و تصریح کرد: «سی‌ماه تنهایی» انتخابی هنرمندانه بود که از یک سو ذهن مخاطب را به «صدسال تنهایی» مارکز هدایت می‌کند و از سوی دیگر، متبادر مفاهیم ارزشمندی چون فداکاری، عشق و مهرورزی مادرانه است. ظاهراً غزلیات این دفتر روایتی از تنهایی سی ماهه شاعر در تهران است که برای تولد فرزندش به جان خریده است. از این‌رو، به عقیده من، «سی‌ماه تنهایی» روایت عشق سی‌ماهه مادرانه در غربت است.

هوشمند با تأکید بر اینکه هم‌نشینی عشق و غزل در این مجموعه شعری بسیار ماهرانه به تصویر کشیده شده است، گفت: زبان غزل‌های این مجموعه نو و شناسنامه‌دار است. شاعر در سروده‌های این دفتر به نوآوری‌های مبتکرانه و خلاقانه دست زده که همین کار، جذابیت آن را دوچندان کرده است. هر چه به پایان کتاب نزدیک‌تر می‌شویم با غزل‌های پخته‌تر و قوی‌تری مواجه می‌شویم که این بیانگر رشد اندیشه و هنر شاعری نوذری است.

«سی‌ماه تنهایی» بیانی تازه از سی ماه عاشقی است

محمدرضا احمدی‌فر هم در این آیین به سابقه شاعری سیما نوذری و حضورش در نشست‌های ادبی اشاره کرد و گفت: نوذری از همان سن کم در نشست‌های ادبی با شور و شوق وافری حاضر می‌شد و آمادگی ذهنی بالایی برای خلق آثار خلاقانه داشت. وی هر بار که شعری را می‌سرود، در آن ردی از کاربرد شاعرانه واژه‌ای تازه و استعداد منحصربه‌فرد وی نمایان بود.

«سی‌ماه تنهایی»؛ ابتکاری جذاب در غزل / غزلیات سیما نوذری، از سی‌ماه عشق و غربت می‌گویند

این شاعر و منتقد ادبی با تأکید بر اینکه نوذری در خانواده‌ای شاعرپرور و شعرخیز بالنده شده‌است، افزود: این فضا به او جرئت روی آوردن به نوآوری و ابتکار در غزل و شعر را داد. شما در نخستین مجموعه شعری این شاعر، با غزلیاتی مواجه می‌شوید که واژه‌های نامأنوس را به‌خوبی در غزل جا داده و قاعده همنشنی را در شعر رعایت کرده است.

سراینده مجموعه «آوازهای ابری» یادآور شد: مطلع در غزل بسیار مهم است، چون دروازه ورودی شعر است. بنابراین باید خیلی زیبا و جذاب سروده شود که این نقطه قوت را در برخی از غزل‌های مجموعه شعر «سی‌ماه تنهایی» می‌توانیم ببینیم. این مطلع‌ها چنان جذاب هستند که مخاطب را مسحور خواندن ادامه غزل می‌کنند.

احمدی‌فر همچنین پایان‌بندی اغلب غزلیات این دفتر شعری را ماهرانه دانست و گفت: شاعر پایان‌بندی این غزل‌ها را مانند آغازشان با تبحر سروده است، به‌طوری که خواننده با خاطره‌ای خوش این غزلیات را به پایان می‌رساند.

وی با اشاره به استفاده نوذری از وزن‌های متنوع غزل در «سی‌ماه تنهایی» بیان کرد: افزون بر این، شاعر در این دفتر غزل، از واژه‌های متنوع برای قافیه بهره گرفته است که این تجربه و مهارت شاعر را در شناخت غزل و قافیه و ردیف آن شان می‌دهد. بدیهی است استفاده از ردیف و قافیه نو و غیرتکراری در غزل فضایی نو می‌آفریند و به مضمون‌آفرینی در این قالب کلاسیک دامن می‌زند.

احمدی‌فر همچنین بعد زنانگی را در نخستین دفتر غزل سیما نوذری پررنگ دانست و افزود: این امر چنان برجسته است که اگر نام شاعر از غزلیات حذف کنید، زبان و بیان آن بیانگر این است که سراینده این غزلیات یک بانوست.

این منتقد ادبی سپس با اشاره به اینکه نوذری در «سی‌ماه تنهایی» همه زوایای زندگی را ترسیم کرده است، تأکید کرد: اما نکته جالب در این مجموعه این است که «مرگ» نیز در آن بسیار برجسته شده است. این در حالی است که این دفتر مملو از روایت‌های عاشقانه است تا جایی که می‌توان به جای «سی‌ماه تنهایی»، نام «سی‌ماه عاشقی» را بر آن گذاشت.

نشست‌های ادبی به‌منظور تقویت شعر امروز در دانشگاه فرهنگیان تداوم می‌یابند

در بخش دیگر این آیین، رئیس دانشگاه فرهنگیان بوشهر نیز با تبریک هفته معلم گفت: خرسندیم که در این ایام فرخنده شاهد رونمایی از یک اثر ادبی و پذیرای جامعه دانشگاهی و ادبی استان و دانشجویان شعردوست پردیس‌های دخترانه و پسرانه این دانشگاه هستیم.

«سی‌ماه تنهایی»؛ ابتکاری جذاب در غزل / غزلیات سیما نوذری، از سی‌ماه عشق و غربت می‌گویند

رضا درویشی افزود: این برنامه به همت کانون شعر و ادب دانشگاه فرهنگیان با مدیریت بشیر علوی، استاد ادب‌دوست و عضو هیئت علمی دانشگاه برنامه‌ریزی شده است. برنامه‌های متنوع و جذاب این کانون موجب جذب دانشجویان به حوزه شعر به‌ویژه شعر بومی شده است.

وی یادآور شد: دانشگاه فرهنگیان پذیرای دانشجویانی از نقاط مختلف ایران با لهجه‌ها و گویش‌ها و سلیقه‌های مختلفی است، از این‌رو این دانشجویان در حوزه شعر به‌ویژه شعر بومی صاحب‌نظر هستند. به همین دلیل ما تلاش خواهیم کرد که این چنین برنامه‌های شعرمحور را به منظور تقویت شعر امروز تداوم ببخشیم تا از تأثیر ارزشمند آن بر اتمسفر ادبی دانشگاه در راستای پویایی فعالیت‌های فرهنگی دانشجویی بهره‌مند شویم.

«سی‌ماه تنهایی»؛ ابتکاری جذاب در غزل / غزلیات سیما نوذری، از سی‌ماه عشق و غربت می‌گویند

به گزارش ایبنا؛ در بخش پایانی این آیین از مجموعه شعر «سی‌ماه تنهایی» سروده سیما نوذری که به همت انتشارات «آثار برتر» اردیبهشت ۱۴۰۳ راهی بازار شعر شده است، با حضور برخی از اساتید دانشگاه و شاعران جنوبی رونمایی شد. از دیگر بخش‌های این رویداد می‌توان به نی‌مه‌خوانی عبدالرسول غریبی، نویسنده و هنرمند بوشهری و شعرخوانی احمد خدادادزهی، عسل نیسی، آراد صلاحی (خردسال)، بهنام مؤمنی، سیما نوذری، کمیل ایزدجو، آقای امینی، آقای بشردوست، خلیل تمهید، حسین غلامی و اشاره کرد.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها