سرویس استانهای خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا): احسان شیری، متولد ۱۳۷۳، مدیرمسئول انتشارات روبرو، کارشناسارشد مهندسی صنایع از دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی تهران، بیش از هشت سال سابقه کار در شرکت نفت و پتروشیمی، عضو کمیته آموزش پالایش و پخش و شرکت هلدینگ خلیج فارس، دارای بیش از ۵۰ عنوان certificate علمی و تخصصی، مولف بیش از ۱۰ عنوان کتاب در حوزههای ادبی، مهندسی و آموزشی است و پنج عنوان دیگر زیر چاپ دارد. نشر روبرو را در سال ۱۳۹۷ تاسیس کرده و در سالهای ۱۴۰۱و ۱۴۰۲ و ۱۴۰۳ به عنوان ناشر فعال و برتر از سوی ادارهکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان ایلام انتخاب و تجلیل شد. او نویسنده برتر استان در سال ۱۴۰۰ بود.
این مولف و ناشر جوان ایلامی، تاکنون بیش از ۱۰۰ عنوان کتاب چاپ و منتشر کرده و حضوری فعال و جدی در سپهر چاپ و نشر استان ایلام دارد. با او گفتوگویی انجام شده که در ادامه میخوانید.
- اهداف کوتاهمدت، میانمدت و بلندمدت شما از راهاندازی و مدیریت نشر روبرو چه بوده است؟
اهداف کوتاه مدت مورد نظر نشر؛ شناخت سریع کمبودهای موجود در حوزه نشر استان است. اهداف میان مدت؛ رایزنی با شرکتهای خارج استان (پالایش و پخش، گاز، پتروشیمی و شرکتهای دولتی و خصوصی در این حوزه) در مورد چاپ و نشر کتابهای مهندسی و آموزشی در حوزه نفت و گاز است به ویژه اینکه با توجه به اینکه استان ایلام بیش ۱۴ درصد ذخایر نفت و گاز کل کشور را داراست، ضروری است که در این حوزه کتابهای مناسب در استان به چاپ برسند و بهنام ایلام ثبت شوند تا ایلام در این زمینه حرفی برای گفتن داشته باشد. اهداف بلندمدت در نشر روبرو؛ چاپ و نشر کتاب در سطح کشور و پخش آنها به صورت اینترنتی و آنلاین است که در این زمینه در سایت انتشارات اقداماتی انجام شده و کارهای چاپ نشر استانهای همجوار و حتی تهران هم در استان ایلام به چاپ رسیده و در نهایت روز به روز باید در این خصوص کارهای تخصصی و کارشناسی شده صورت گیرد تا بتوان جایگاه چاپ و نشر خوبی را برای استان بهدست بیاوریم.
- نشر روبرو بر چه قالبها و موضوعاتی در حوزه انتشار کتاب متمرکز است؟
در این نشر تمرکز بر انتشار آثار ادبی، آموزشی و مهندسی است. در سال ۱۴۰۲ و سال جاری نشر کتاب کودک و نوجوان با توجه به کمبودهای استان و ظرفیتهای موجود به سیاستهای انتشارات اضافه شده است.
- یکی از دغدغههای مهم ناشران در استان، عدم اتصال به چرخه پخش سراسری کتاب است. آسیبشناسی و تحلیل و پیشنهاد شما در این خصوص چیست؟
استان ایلام با توجه به بعد مسافت و دوری از پایتخت، آنگونه که باید به شبکه پخش سراسری چاپ و نشر متصل نیست و از راههای موجود برای این اتصال، شبکه اینترنت (فضای مجازی سالم) و شبکه پست است که باید از تواناییهای موجود و ایجاد سایتهای متنوع توسط ناشرین استان و بهروزسانی کتابهای چاپ شده خود و به نمایش گذاشتن آنها در ویترین جهانی اینترنت و تبلیغات بهترین بهرهمندی را برد. ایجاد بسترهای لازم و تبلیغات متنوع و بهروز و در آخر ارسال سفارش. اینگونه میشود برای خودمان و آثارمان بازار سراسری ایجاد کنیم.
- یک ناشر خوب و موفق و تاثیرگذار چه ویژگیهایی باید داشته باشد؟
ناشری موفق و تاثیرگذار است که بتواند پرورش و حمایت از نویسندگان را سرلوحه کار خود قرار داده و هدف خود را بر پایه ساختن ویترینی از بهترین کتابها به چاپ و نشر برساند. ناشر باید حامی نویسنده باشد، تا ذوق و خلاقیت نویسنده و مولف به نمایش در بیاید. ناشر خوب باید دقیق ظرفیت بازار موجود در شعاع کاری خود را پیدا کرده و از آنها فرصت بسازد و در نهایت، نشر موفق یعنی مولف خلاق.
- کتابسازی یکی از آسیبهای جدی در حوزه چاپ و نشر کتاب در استان ایلام است که متاسفانه اغلب ناشران استان مبتلا به آن هستند. به نظر شما علت انجام این کار و پیشنهاد شما برای برون رفت از آن چیست؟
از جمله علتهای انجام چنین کاری میتوان سطحینگری ناشران اشاره کرد، ناشران باید از نگرشهای فرهنگی و ادبی غنی موجود الهام بگیرند و بدانند که یک کتاب با کیفیت و با طراحی زیبا بهتر از ۱۰۰ عنوان کتاب سطحی و کم محتواست. با نشر یک کتاب خوب میشود در تاریخ ماندگار شد و مورد تحسین آیندگان قرار گرفت. موسسه انتشارات روبرو، در راستای الگو قرار دادن کتابها و اهمیت ویژه به کتاب و کتابخوانی حرکت خواهد کرد. احترام به مخاطب و سلیقهها جزو اهداف جدا نشدنی این مجموعه است و بر این باوریم که فروش و توزیع پایان کار نیست، بلکه شروع تعهدی است بر آسودگی خاطر مخاطبان ارجمند از تضمین کتابهای این موسسه که مفتخریم تاکنون روشنایی بخش راهمان بوده است.
نظر شما