یکشنبه ۱۷ تیر ۱۴۰۳ - ۱۰:۵۳
آغاز «خیام خوانی» در گستره بافت تاریخی شیراز

فارس- دبیر اجرایی گروه فرهنگی شاهدان شیراز از آغاز فعالیت‌های ادبی در زمینه خیام خوانی در بافت تاریخی شیراز و در عمارت تاریخی نصیر نظام خبر داد.

سید محی الدین حسینی ارسنجانی در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در شیراز، گفت: خیام خوانی بعنوان فعالیتی نو در بافت تاریخی شیراز و مجموعه گردشگری و اقامتی نصیر نظام از یک ماه پیش آغاز شده است.

وی افزود: با برنامه‌ریزی‌های مژگان وفایی مدیر انجمن ادبی «رادیو اقلیم عشق» و باهمراهی های آقایان رنجبر و ستار دو تن از خیامی خوان های مطرح جنوب کشور، فعالیت ادبی خیام خوانی که پیشتر از این در برخی مناطق و نواحی ایران از جمله در نیشابور و خراسان بزرگ و استان بوشهر برگزار شده و می شود در فارس و شیراز نیز این هنر ارزنده که توام با خوانش اشعار ناب خیام نیشابوری شاعر بلند اوازه و موسیقی سنتی اقوام ایرانی همراه است در یک روز از هفته (پنجشنبه ها) در این مرکز فرهنگی و ادبی برگزار شده و با استقبال خوب ادبا و شاعران، دوستداران شعر و ادب پارسی و عموم مردم مواجه شد.

ارسنجانی ادامه داد: عمر خیام نیشابوری (۴۴۰ – ۵۱۷ هجری قمری) فیلسوف، ریاضی‌دان، ستاره‌شناس و شاعر رباعی سرای ایرانی در دورهٔ سلجوقی و لقبش «حجّةالحق» بوده است، رباعیات خیام شهرت جهانی داشته و به زبانهای زنده دنیا ترجمه یا برگردانده شده، آوازه وی در غرب به طور مشخص مدیون ترجمه اشعار خیام توسط ادوارد فیتز جرالد است.

به گفته این پژوهشگر حوزه شعر و ادب شیراز، خیام‌خوانی یا رباعی خوانی، سبکی خاص و متمایز از خواندن رباعیات خیام بصورت آواز با بهره گیری از آلات و سازهای مختلف موسیقی و جزئی از موسیقی محفلی و خصوصی خراسان بزرگ بویژه نیشابور و بندر بوشهر است و با یزله‌خوانی، که از فرمهای کهن موسیقی بوشهر است، همراه می شود.

حسینی ارسنجانی در تشریح هنر خیام خوانی یاد آور شد: این گونه از اجرای متاثر از موسیقی ردیف ایرانی که ساز های اصلی آن ضرب و نی جفتی (ساز های محلی جنوب ایران) یا فلوت همراه با دم‌گرفتن متمادی حاضران است، در مایه‌های بیات ترک (بیات زند) و آواز دشتی یا از آواز افشاری نیز برای اجرای آن بهره می گیرند.

وی خاطرنشان کرد: خیام‌خوانی، برجسته ترین و پرطرفدارترین موسیقی بومی در استان بوشهر است که محبوبیت آن نه تنها در این استان بلکه در تمام کشور و حتی خارج از مرزهای ایران مشهود است.یک نوع از موسیقی که بر پایه خواندن و اجرای رباعیات خیام شکل می گیرد.رباعی را کامل‌ترین قالب شعر در دنیای ادبیات جهان میدانند زیرا دارای فلسفه ای است که بر مبنای آن حکمی صادر می شود و در پس آن اندیشه ای ژرف نهفته و به لحاظ ساختار، چهار مصراع است.

دبیر اجرایی گروه شاهدان شیراز، گفت: در خیام خوانی هم همانگونه که از نامش پیداست، تمرکز اصلی روی مرور رباعیات حکیم عمر خیام است که با زبان شعر از جور و جفای زمانه صحبت میکند و دنیا را به نقد میکشاند و دست‌آخر به این نتیجه می‌رسد که نباید در غم گذشته و ترس از آینده بود و باید همین لحظه از زندگی را غنیمت شمرد و دلخوش بود.در خیام خوانی گاهی ابیاتی از حافظ، سعدی و باباطاهر نیز به گوش می رسد که دلیل آن، وجود مضامین مشابه در این ابیات با رباعیات خیام است.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها