شنبه ۳۱ شهریور ۱۴۰۳ - ۱۲:۳۵
گردآوری خاطرات یاران امام خمینی(ره) تا جهانی کردن راه‌حل‌های غزه‌ای

هفته گذشته در حوزه تاریخ و سیاست اخباری مرتبط با کتاب منتشر شد که می‌توان به «نقش ایران در گسترش فرهنگ و هنر در همه ادوار تاریخ»، «نامه‌های مفتشان از وضعیت مدارس قاجار و پهلوی»، «گردآوری خاطرات یاران امام خمینی(ره) در قالب تاریخ شفاهی»،‌ « استاندارد بالای دانشنامه حقوق ایران»، ««ارتهه شاستره»؛ سیاستنامه‌ای از هند باستان»، «جهانی کردن راه‌حل‌های غزه‌ای» و «میراث‌فرهنگی نماد تمدن غنی ایران» اشاره کرد.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا هفته گذشته در حوزه تاریخ و سیاست اخباری مرتبط با کتاب و اهالی کتاب منتشر شد که می‌توان به «نقش ایران در گسترش فرهنگ و هنر در همه ادوار تاریخ»، «نامه‌های مفتشان از وضعیت مدارس قاجار و پهلوی»، «گردآوری خاطرات یاران امام خمینی (ره) در قالب تاریخ شفاهی»، «استاندارد بالای دانشنامه حقوق ایران»، «جشنواره چندرسانه‌ای میراث‌فرهنگی»، ««ارتهه شاستره»؛ سیاستنامه‌ای از هند باستان»، «نمایش «وقفنامه ربع رشیدی» در تالار کتابخانه مرکزی دانشگاه تهران»، «جهانی کردن راه‌حل‌های غزه‌ای» و «میراث‌فرهنگی نماد تمدن غنی ایران» اشاره کرد. در این گزارش مهم‌ترین خبرهای این هفته را مرور می‌کنیم.

دماوند؛ کوهی کم‌نظیر برای روایت‌های اساطیری

میثم غلامپور، مولف کتاب «دماوند» از مجموعه «از ایران چه می‌دانم» در یادداشتی چنین نوشت: سرزمین دماوند تاریخی کهن دارد و آثار و کتاب‌های به یادگار مانده از سده‌های گذشته در دلشان، روایت‌گر جایگاه تاریخی این سرزمین هستند.

ایران بزرگ در همه ادوار تاریخ نقش مهمی در گسترش فرهنگ و هنر داشته است

فرشته احمدی با اشاره به آنکه ایران بزرگ در همه ادوار تاریخ نقش مهمی در گسترش فرهنگ و هنر داشته، تصریح کرد: امروزه به دلیل حضور برجسته ترین اساتید خط نستعلیق در ایران این نقش پر رنگ تر از گذشته شده است. ما در هیچ جای دنیا نمی‌توانیم به این راحتی به برجسته‌ترین اساتید خط نستعلیق دسترسی داشته باشیم شاید حتی دیگر در تاریخ هم تکرار نشود.

جامع همه دانش‌های حقوق

حسن پوربافرانی، دانشیار رشته حقوق در یادداشتی نوشته است: جای کتابی نگاشته شده با انگیزه علمی، توسط متخصصان هر مدخل، در مجموعه‌ای علمی و معتبر و در عین حال جامع همه شاخه‌های دانش حقوق و در یک کلمه «قابل اعتماد» خالی بود.

نامه‌های مفتشان از وضعیت مدارس قاجار و پهلوی

منصوره اتحادیه، پژوهشگر تاریخ معاصر گفت: هر دو کتاب دورنمای بسیار ارزشمندی از شرایط مدارس و برنامه‌های دولت در دوره قاجار و پهلوی به دست می‌دهند که حائز اهمیت است.

گردآوری خاطرات یاران امام خمینی (ره) در قالب تاریخ شفاهی

رئیس موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی (ره) گفت: ما به سمت گردآوری خاطرات یاران امام در قالب تاریخ شفاهی رفتیم و افزون بر ۱۵ هزار ساعت نوار و فیلم از حیث تاریخ شفاهی و انتشار ۵۰ جلد مجموعه کتاب‌های حضرت امام (ره)، کتاب‌های مختلف و اسناد مبارزاتی هم در کنار این اسناد در اختیار موسسه است.

۲۵ عنوان کتاب نفیس به کتابخانه موزه رضاعباسی اضافه شد

با هدف تقویت مجموعه فرهنگی و تمدن ایرانی-اسلامی، ۲۵ عنوان کتاب نفیس به کتابخانه موزه رضا عباسی اضافه شد.

مهم‌ترین کتاب از ابتدای جنبش مشروطه «رساله یک کلمه» مستشارالدوله است

آیت‌الله محقق داماد گفت: تصور می‌کنم یکی از مهم‌ترین کتاب‌ها از ابتدای جنبش مشروطه رساله یک کلمه اثر میرزا یوسف خان تبریزی (یوسف مستشارالدوله) است، مستشارالدوله نویسنده این کتاب چنین می‌پنداشت که اگر در کشور قانون داشتیم مشکلات به وجود نمی‌آمد.

«دانشنامه حقوق ایران» استاندارد بالایی دارد

حسین سیمایی صراف، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری با اشاره به این‌که نخستین دانشنامه حقوق ایران استاندارد بالایی دارد، گفت: مدخل‌نویسی با هیچ کار پژوهشی قابل مقایسه نیست و برای همین همواره می‌گویند کار پژوهش و تحقیق را از دانشنامه آغاز کنید.

جشنواره چندرسانه‌ای میراث‌فرهنگی هویت‌بخش است

نشست سومین جشنواره بین‌المللی چندرسانه‌ای میراث‌فرهنگی به‌منظور بررسی و طرح برنامه‌های متعدد و متنوع این رویداد فرهنگی برگزار شد. برگزاری این جشنواره باید بتواند ظرفیت‌های فرهنگی ما را به مردم دنیا نشان دهد و بر تعداد گردشگران خارجی بیفزاید.

«ارتهه شاستره»؛ سیاستنامه‌ای از هند باستان که به شرح مصالح کشور می‌پردازد

نازنین خلیلی‌پور، دانش‌آموخته فرهنگ و زبان‌های باستانی گفت: «ارتهه» به معنی سود، هدف، علت و ثروت و «شاستره» به معنی آموزه است که بر روی هم به معنی کتاب مصالح کشور یا سیاستنامه است. در «ارتهه شاستره» به زبان سانسکریت کلاسیک اصول کشورداری و تمام موضوعات کشورداری آمده است.

نمایش «وقفنامه ربع رشیدی» در تالار کتابخانه مرکزی دانشگاه تهران

«وقفنامه ربع رشیدی» به عنوان اولین اثر ایرانی در حافظه جهانی یونسکو در تالار کتابخانه مرکزی دانشگاه تهران در معرض دید علاقه‌مندان قرار گرفت.

فرهنگ‌سازی و هویت‌سازی دو تاثیر مهم ادبیات فارسی است

اصغر دادبه با اشاره به این‌که زبان و ادب فارسی چه هنری دارد و برای ما چه می‌کند، گفت: نخست آن‌که فرهنگ می‌سازد. این مهم را از نظر دور ندارید که تمدن جوانب عینی زیست ماست اما فرهنگ جوانب اخلاقی و رفتاری و نظری و خرد و اخلاق و آموزش است.

ارزیابی تاریخ ایران از عقل، علم و تجارب تاریخی

حسین روحانی‌صدر، کارشناس ارشد تاریخ ایران دوره اسلامی در یادداشتی چنین نوشته است: جامعۀ ایران معاصر از جنبه فلسفی و اجتماعی و فرهنگی با جوامع دیگر کاملاً فرق دارد. در ارزیابی تاریخ ایران از عقل و علم و تجارب تاریخی باید مدد جست و آن را مانع موضع‌گیری‌های فرصت‌طلبانه و داوری‌های تنگ‌نظرانه دانست.

تدوین منشور اخلاقی مطالعات مردم‌شناسی ایرانی

دومین نشست بزرگداشت روز ملی مردم‌شناسی و زادروز ابوریحان بیرونی مردم‌شناس نخست حوزه ایران فرهنگی به دبیری علیرضا حسن‌زاده عضو هیأت علمی پژوهشکده مردم‌شناسی برگزار و در آن بر تدوین منشور اخلاقی مطالعات مردم‌شناسی ایرانی تأکید شد.

راه‌حل‌های غزه‌ای را جهانی کنیم

علیانی درباره روایت‌هایی که رسانه‌ها از حملات اسرائیل به عزه می‌سازند، بیان کرد: این تصویر که مردم غزه چقدر بدبخت هستند درست نیست. آن‌ها از یک جهت خوشبختند. شما یک جامعه آرمانی را در غزه می‌بینید. آنجا کسی دزدی نمی‌کند، چاقو در شکم هم‌نوعش فرو نمی‌کند. همه برای زندگی می جنگند و امید به زندگی دارند.

خانه پدری جلال آل احمد محتوای تاریخی دارد

محبوبه کاظمی دولابی با تاکید بر آنکه فعالیت خانه‌های خلاق می‌تواند در راستای اهتمام و همگامی اهالی محل و بناهای تاریخی گام‌های موثری بردارد یادآور شد: خانه پدری جلال آل احمد علاوه بر محتوای تاریخی که دارد خانه سید احمد طالقانی و یک روحانی با نفوذ بوده که سرگذشت خانواده آل احمد در آن رقم خورده است.

گشایش نمایشگاه «چهل حدیث نبوی» و «نگارینه‌های زرین»

دو نمایشگاه «چهل حدیث نبوی» و «نگارینه‌های زرین» در حاشیه آیین گرامیداشت میلاد پیامبر اکرم (ص) در کتابخانه و موزه ملک گشایش یافت.

میراث‌فرهنگی نماد تمدن غنی ایران است

محمدرضا عارف، معاون اول رئیس‌جمهوری با بیان اینکه وزیر جدید یکی از چهره‌های برجسته فرهنگی کشور است، گفت: میراث‌فرهنگی نماد تمدن غنی ایران است و امانتی است در اختیار این نسل که با احیا و مرمت به نسل آینده باید سپرده شود.

ناسیونالیسم در تاریخ ایران نیازمند یک پژوهش گسترده و ژرف است

عبدالله قنبرلو، استاد روابط بین‌الملل گفت: ناسیونالیسم در ایران تجربه بسیار موفقی نداشته و به طور کلی انتظارها و خواسته هایی که باید را برآورده نکرده و ریشه یابی و بررسی این ناکارآمدی‌ها قطعاً نیازمند یک پژوهش گسترده و ژرف در این زمینه است.

منابع زیادی در تاریخ ایران برای مفهوم مدارا، صلح و تنوع فرهنگی داریم

علیرضا حسن‌زاده، رییس پژوهشکده مردم‌شناسی گفت: در تاریخ ایران منابع زیادی برای مفهوم مدارا، صلح و تنوع فرهنگی داریم از کورش نخستین پیام‌آور صلح و دوستی و زرتشت که نخستین صور گفتگویی را در فرهنگ ایران شکل می‌دهد و دعوت به کنار گذاشتن خون‌ریزی و قربانی دادن می‌کند تا آثار به‌جای مانده از مولانا، حافظ و سهروردی و سفارش پیامبر اسلام (ص) که ویژگی اصلی ایمان را در مدارا دانسته است، سنت صلح را می‌توان یافت.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها