جمعه ۶ مهر ۱۴۰۳ - ۱۰:۴۳
کتابخانه‌های عمومی ایران بی‌بدیل است/ اهمیت تغییر کتاب مکتوب به الکترونیک

قم - دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور با تأکید بر اینکه ظرفیت کتابخانه‌های عمومی ایران گفت: کتابخانه‌های عمومی ایران بی‌بدیل است.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در قم، مهدی رمضانی در مراسم افتتاح کتابخانه عمومی امام سجاد (ع) با تأکید بر اینکه ظرفیت کتابخانه‌های عمومی ایران برخلاف آنچه که شاید در ذهن‌ها باشد و تبلیغ شده بی‌بدیل است، گفت: جمهوری اسلامی ایران از نظر شبکه کتابخانه‌های عمومی در دنیا جزو کشورهای پیشرو است. در منطقه در رتبه نخست قرار داریم و در جهان جزو ۲۰ کشور اول هستیم. در حوزه کتابخانه‌های عمومی دو مسئله «دسترسی» و «خدمات» مهم است که اولی با شبکه‌سازی و دومی با توسعه و تعریف خدمات حاصل می‌شود. تعریف و رویکرد سنتی به کتابخانه با یک مخزن و سالن مطالعه، هم‌اکنون تبدیل به ۶۰ نوع خدمت در کتابخانه‌های مرکزی ما شده که باید آن را بیش از پیش تبیین کنیم.

دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور ادامه داد: موضوع تغییر کتاب مکتوب به الکترونیک بسیار مهم است در حالی که مراجعه به فضای مجازی قطعاً افزایش پیدا کرده و تولید محتوا در آن باید صورت بگیرد اما در دنیا و همچنین در ایران همچنان کتاب مکتوب پیشتاز است. سهوی که در اینجا صورت می‌گیرد تفاوت قائل نشدن بین مراجعه به فضای مجازی با مطالعه در فضای مجازی است.

رمضانی بیان کرد: در دنیا مسئله «مطالعه» به مسئله «خواندن» تغییر مفهوم پیدا کرده و ما در خواندن با مواد خواندنی مواجه هستیم که تنها یکی از مصادیق آن کتاب چاپی است. به نظرم توجه به این تغییر مفاهیم می‌تواند به توسعه علم و مراجعه مردم به کتاب و کتاب‌خوانی کمک کند. یکی از نکاتی که بعضاً در جامعه تکرار می‌شود، کتاب‌نخوان بودن مردم است. با تکیه بر پژوهش و انجام پیمایش عرض می‌کنم که این گزاره درست نیست ولی مراجعه مردم به کتاب با شاخص‌های مدنظر و نقطه مطلوب فاصله دارد.

وی افزود: الحمدلله در شهر مقدس قم کتابخانه‌های متنوع و متعددی وجود دارد ولی بر اساس آمار ما، کمتر از ۵ کتابخانه، دسترسی برای عموم مردم ایجاد کرده‌اند. به عنوان نمونه آیت‌الله سبحانی این امکان را بزرگوارانه و با نگاهی متفاوت فراهم کرده‌اند. عمومی کردن کتابخانه اتفاق بزرگی است تا دسترسی مردم به کتاب و کتابخانه تسهیل شود. با نگاهی که استاد انصاریان دارند این اتفاق شکل گرفت و به وقوع پیوست. ان‌شاءالله این افتتاح موجب بهره‌مندی مردم باشد و نمونه‌ای برای توسعه دسترسی عمومی در کتابخانه‌ها باشد.

کتابخانه‌های عمومی ایران بی‌بدیل است/ اهمیت تغییر کتاب مکتوب به الکترونیک

شیخ حسین انصاریان، واقف مؤسسه دارالعرفان هم در این مراسم ضمن توضیح کوتاهی درباره اقدامات انجام شده برای ترویج معارف اهل بیت (ع)، خصوصاً صحیفه سجادیه، از نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور بابت همکاری شایسته در تجهیز کتابخانه عمومی امام سجاد (ع) تقدیر کرد.

کتابخانه عمومی امام سجاد (ع) با زیربنای ۳۰۰ مترمربع در مؤسسه دارالعرفان (واقع در بلوار پانزده خرداد، خیابان شهید فراشاهی) شامل بخش‌های سالن مطالعه، مخزن منابع، بخش کودک و نوجوان و نشریات و در حال حاضر ۸۸۰۰ نسخه کتاب در آن موجود است.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها