سرویس استانهای خبرگزاری ایران کتاب (ایبنا): هشتادمین نشست «عصرداستان مشهد» با خوانش و بررسی داستان کوتاه «شکارچیها در برف» از کتاب «انجیل سفید» اثر «توبیاس وولف» با حضور جمعی از داستاننویسان و علاقمندان به ادبیات عصرچهارشنبه در مکتب هنررضوان مشهد برگزار شد.
نویسنده پیشتاز داستان کوتاه آمریکا
کتاب «انجیل سفید» مجموعهای از چند داستان کوتاه از «توبیاس وولف» است که «اسدالله امرایی» به فارسی ترجمه و منتشر کرده است. «توبیاس وولف» نویسنده آمریکایی و به نام استاد مسلم خاطرهنویسی و داستان کوتاه شناخته میشود و به خاطر مجموعههای داستان کوتاه شهرت زیادی دارد.
او در کنار «ریموند کارور»، «ریچارد فورد»، «آن بیتی» و دیگر نویسندگان مینیمالیست از پیشتازان داستان کوتاه امروز آمریکاست و نثر ساده و روان ویژگی بارز این داستانهاست. او سه بار برنده جایزه «اُ- هنری» شده و به خاطر مجموعه داستانهای کوتاه، رمانها و خاطراتش مورد تقدیر قرار گرفتهاست. داستان «شکارچی ها در برف» از داستان های برجسته این نویسنده است.
اتمام داستان با پایانی غیرمنتظره
در این نشست مطرح شد که «شکارچیها در برف» داستانی درباره سه دوست شکارچی است که به شکل روال همیشه به شکار رفتهاند ولی این شکار هیچ شباهتی به دفعات قبل ندارد و اتفاقات عجیبی در آن رخ میدهد. داستان از همان ابتدا با تعلیق آغاز میشود و همه منتظر شکارگوزنی هستیم که این سه شکارچی برایش آمدهاند اما شکاری اتفاق نمیافتد و به یکی از این سه نفر شلیک شده و زخمی میشود و تا آخر نگران این هستیم که آخر قصه این سه نفر چه میشود و در نهایت با پایانی غیرمنتظره داستان تمام می شود.
نویسنده در این داستان با انتخاب زاویه دید نمایشی و با استفاده از فضاسازی قدرتمند که برای داستانش ترسیم میکند فضای سرد حاکم بین دوست را با برف و کولاکی که درداستان به کار برده به خوبی منتقل میکند.
رعایت وحدت هنری توسط نویسنده
در این داستان تمام جزئیات اگر در جایی به آن اشاره شده در ادامه سیر داستان به کامل کردن آن پرداخته و این جزئیات تماماً در خدمت روایت داستان است و نویسنده در این اثر وحدت هنری را رعایت کرده است.
همچنین در این نشست عنوان شد که مبحث دیگری که میتوان در ارتباط با این داستان اشاره کرد شخصیتپردازی است که در این داستان به خوبی پرداخت شده. «توبیاس وولف» از تناقض در شخصیتها و ویژگیهای تیپی استفاده کرده و سه شخصیت متقاوت با ویژگیهای متفاوت خلق کرده و کشمکش بین آنها از دیگر نکات قوت این داستان به شمار می رود.
داستانی با نکات آموزشی مناسب
سه شخصیت این داستان «تاب» و «کنی» و «فرانک» نام دارند. «تاب» یک شخصیت غرغرو و ناراضی به خواننده معرفی میشود که دو دوست دیگر او را دست میاندازند و مایه تمسخرشان قرار میدهند. اما در نقطه اوج داستان میبینم که «تاب» در نقش شلیک کردن به دوستش ظاهر میشود و تمام آن چیزی که خواننده در ذهن خود از این مخاطب ساخته برهم میریزد.
«کنی» نیز شخصیتی پرحرف و گزافهگو که علاقه زیادی به تمسخر و دست انداختن دوستش دارد و بویی از رفاقت نبرده ولی در نهایت خودش است که آسیب جدی میبیند.
و در آخر «فرانک» که شخصیتی با مشکلات خانوادگی و احساسی که با اشاره به عاشق شدنش به پرستار بچهاش که ۱۵ سال بیشتر هم ندارد با وجود همسر نشان میدهد راحت در دلش آدمها جای خود را عوض میکنند.
در کل این داستان از لحاظ پیرنگ و دیگر عناصر داستانی بسیار قوی است و برای علاقهمندان به داستان نویسی، نکات آموزشی بسیار خوبی را به همراه دارد.
خوانش «خروس خاکستری رنگ»
در ادامه هشتادمین نشست «عصرداستان مشهد» داستان یکی از اعضا به نام داستان کوتاه «خروس خاکستری رنگ» به قلم خانم «سمانه واعظی» خوانش و نکات مورد نظر عنوان شد.
انجمن «عصر داستان» از سوی موسسه آفرینشهای هنری آستان قدس رضوی برپا شده و نشستهای عمومی این انجمن روزهای چهارشنبه بهصورت رایگان میزبان همه علاقهمندان به این حوزه در مشهد، کوهسنگی ۱۷، مکتب هنررضوان است.
ارتقای کیفی و رشد ارزشهای معنوی ادبی داستان در حوزه داستانهای رضوی، سمت و سو بخشیدن به فعالیتهای ادبی برای تداوم و ارتقاء داستان، شناسایی و کشف استعدادهای نویسندگی شهرستان مشهد، برقراری ارتباط و ایجاد شرایط مناسب برای پرورش استعدادهای بالقوه نویسندگی در مشهد، ارتقای سطح آگاهی عمومی در زمینه ادبیات داستانی از طریق جذب علاقهمندان و نشر و اشاعه فرهنگ داستاننویسی و داستانخوانی در سطح جامعه ازجمله اهداف تشکیل انجمن «عصر داستان» است.
نظر شما