به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)،کتاب «بعد زیباشناختی» آخرین اثر هربرت مارکوزه است که در سال ۱۹۷۷ منتشر شد و بهعنوان چکیدهای از اندیشههای او و سایر متفکران مؤسسۀ انتقادی فرانکفورت درباره هنر و زیباییشناسی شناخته میشود. مارکوزه در این کتاب به دنبال ارائه نقدی جامع از زیباییشناسی سنتی است و مرزهای آن را بهسمت تحلیل ابعاد ذهنی و سیاسی هنر گسترش میدهد. او مفاهیم کلیدی مانند ذهنگرایی، آزادی، خودمختاری در هنر، رئالیسم، و قوۀ سیاسی هنر را با رویکردی انتقادی مورد بررسی قرار میدهد و با بازاندیشی نسبت به گذشته و حال، آنها را در پیوند با مسائل معاصر هنر و زیباییشناسی تحلیل میکند.
«بعد زیباشناختی» علاوه بر نقد بر هنر مرسوم، به شناخت بُعدی دیگر از هنر، بهویژه در ادبیات، میپردازد که به عقیده مارکوزه، توانایی دارد معیارهایی روشن برای تفکیک هنر اصیل و بزرگ از آثار سطحی و ناچیز ارائه دهد. او با دوری از مطلقگراییهای فلاسفهای همچون کانت، هگل و مارکس و انتقاد از دیدگاههایی نظیر لوکاچ، تلاش میکند جایگاهی جدید برای هنر مردمی و انقلابی بهعنوان وسیلهای برای تغییر اجتماعی تعریف کند.
این اثر با تاکید بر جنبههای اجتماعی و سیاسی هنر، بهدنبال ارائهی معیارهایی است که به مخاطبان کمک میکند درک تازهای از هنر و زیباییشناسی معاصر داشته باشند و هنر را در قالب نیرویی برای آزادی و تحول بشناسند.
کتاب «بُعد زیبایی شناختی» نوشته هربرت مارکوزه و ترجمه داریوش مهرجویی در نوبت دهم ۱۴۰۳ در ۱۲۸ صفحه و به قیمت ۱۳۸ هزارتومان به همت انتشارات هرمس منتشر شده است.
نظر شما