دوشنبه ۱۴ آبان ۱۴۰۳ - ۱۴:۱۲
مجموعه کتاب«داستان‌ها» از جعفر مدرس صادقی منتشر شد

زبان، فرم و ساختار روایی در مجموعه داستان‌ها، برگرفته از حس وحال روایتگری ایرانی و مملو از اصطلاحات و تشبیهات عامیانه فرهنگ عامه است. مدرس صادقی با استفاده از این سادگی در کلام، روایتگری خاص خود را با حفظ نبض داستان پیش می‌برد.

سرویس ادبیات خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا): به تازگی کتاب «داستان‌ها» اثر جعفر مدرس صادقی توسط نشر مرکز وارد بازار نشر شده است، صادقی از نویسندگان پرکار ادبی در سالیان اخیر به حساب می‌آید.

او کار خود را با نویسندگی و پژوهش ادبی از اوایل دهه ۶۰ شروع کرده و تاکنون ۲۰ رمان و هفت مجموعه داستان کوتاه منتشر کرده است. در این میان انتشار رمان گاوخونی (۱۳۶۲) سبب شهرت او شد. این رمان سال ۱۹۹۶ به انگلیسی ترجمه و در آمریکا منتشر شد، همچنین به زبان‌های عربی و کردی نیز ترجمه شده‌است. بهروز افخمی نیز سال ١٣٨٣ فیلمی بر اساس آن ساخت که یک سال بعد در بخش «دو هفته با کارگردانان» جشنواره فیلم کن به نمایش درآمد.

بی گمان یکی از وجه‌های مهم در آثار صادقی که او را از دیگر نویسندگان ایرانی متمایز کرده است، پیوند نهادینی است که شیوه روایتگری او با آداب، رسوم ایرانی و فرهنگ عامیانه دارد، صادقی از این منبع غنی به صورت قطره چکانی و نه به صورت مفرط در آثار خود استفاده می‌کند، قطره چکانی به این معنی که ما در حین خواندن اثر بدون توصیفات و پیش درآمدگویی‌های اضافه، علاوه بر اینکه درگیر قصه و داستان می شویم به تدریج با شخصیت‌پردازی و عقاید آدم‌های قصه آشنا می‌شویم.

نثر جعفر مدرس صادقی، در عین سادگی و بی پیرایگی، جذابیتی دارد که خواننده را به خواندن اثر مشتاق می‌کند. شخصیت‌های او با خواننده رو راست هستند و تصویرسازی‌هایش در نثر کاملاً موجز و به نحوی انتخاب شده‌اند که بدون اضافه‌گویی، انتقال دهنده اتمسفر و فضای کلی مسلط برحال و هوای داستان مورد نظراند.

بنابراین داستان‌های جعفر مدرس صادقی برای دو دسته از خوانندگان همواره قابل تامل و گیرا بوده است.‌ دسته اول خوانندگانی که فارغ از نظریه‌پردازی‌های پیچیده روایی و سبک‌های ادبی به دنبال داستان‌گویی و مشتاق شنیدن یک قصه از یک زندگی زنده و در حال جریان هستند.

دوم خوانندگانی که اصطلاحاً به نظریه سهل و ممتنع معتقدند و اینکه ساده و بی‌تکلف نوشتن در قلم بسیار سخت‌تر از روایتگری پیچیده است. برای این نوع از خوانندگان، توصیفات مختصر اما مفید جعفر مدرس صادقی از فضا، دیالوگ‌گویی‌های قصار و کوتاه شخصیت‌ها و گاهاً روایت آزاد خود نویسنده که در میان سطور می‌آید، قابل تامل است. چرا کدام از این مولفه‌ها، فارغ از کلیشه‌پردازی به نحوی در داستان پیش رونده و سهیم در جلو رفتن ماجرا هستند.

کتاب «داستان‌ها» از این نویسنده، در برگیرنده مجموعه داستان‌هایی است که نویسنده در مجموعه‌های مختلف و مجله‌ها قبلاً منتشر کرده و اکنون دراین مجموعه به صورت دست چین شده و گزینشی آنها را در ویرایشی مجدد گرد آورده است.

در پشت جلد کتاب آمده است: «این کتاب مجموعه‌ای از داستان‌های کوتاه جعفر مدرس صادقی است که در چهار کتاب «دوازده داستان»، «قسمت دیگران و داستان‌های دیگر»، «کنار دریا»، «مرخصی و آزادی» و «آن‌طرف خیابان» و مجله‌ها منتشر شده بودند، اما شامل همه آن داستان‌ها نیست. همه داستان‌ها چه آن‌چه در این چهار کتاب و چه آن‌چه در مجله‌ها به چاپ رسیده بود متعلق به همان زمانی بودند که به چاپ رسیده بودند و این مجموعه قرار است قالب تازه‌ای باشد و جانشینی باشد برای همه آن قالب‌های پیشین. داستان‌هایی که در این مجموعه گرد آمده‌اند از صافی ویرایش نویسنده عبور کرده‌اند، اما اصلاحات و دستکاری ها فقط به منظور یکدست کردن لحن و زبان متن و در جزئیات و ریزه‌کاری ها صورت گرفته است و نه در ترکیب و فرم اثر»

مجموعه کتاب «داستان‌ها» اثر جعفر مدرس صادقی در ۵۷۳ صفحه و شامل ۳۰ داستان است، که توسط نشر مرکز به قیمت ۷۸۰ هزار تومان روانه بازار کتابفروشی‌ها شده است.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها