به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، نعمتالله فاضلی با بیان اینکه موضوع خواندن و کتاب در کشور ایران تاریخچه بسیار طولانی دارد، گفت: نامگذاری یک هفته به نام کتاب، برای این است که اهمیت گفتوگو، ضرورت چیستی و چرایی خواندن، نوشتن و مطالعه در جامعه ایران بازگو شود. همه کشورهای دنیا کم و بیش روزها و هفتههایی را به موضوع کتاب و کتابخوانی اختصاص می دهند. فرانک فوردی، جامعهشناس بریتانیایی در کتاب «قدرت خواندن» درباره مقوله کتاب، خواندن و نوشتن، سخن گفته و اشاره میکند که امروزه کتاب از مولفههای مهم دنیای مدرن است. تقریباً همه جوامع و ملتها، رسانه کتاب را پاره مهمی از فرآیند ساخته شدن یک جامعه، ملت و فرهنگ میشناسند و جامعه ما نیز در مسیر و فرآیند ساخته شدن جامعه مدرن، نیازمند پرورش افرادی است که خوانا و نویسا باشند و کتاب را رسانهای بدانند که ذهنها و اندیشههای ناب را پرورش میدهد.
وی افزود: همه ما میدانیم که کتاب و مطالعه در زندگی همه انسانها یک امر مهم و ضروری است. اساساً دانایی از مطالعه حاصل میشود و بسیاری از انسانها در زندگی خود با چالشها و نگرانیهایی مواجه هستند که میتوانند اضطرابها و استرسهای روزمره خود را با کتاب خواندن و کسب آگاهی برطرف کنند. در همه کشورهای دنیا نویسندگان ضمن اینکه کتاب مینویسند، کتابهای زیادی را نیز خلق میکنند تا اهمیت نوشتن، چیستی و چرایی کار خود را توضیح دهند. به عنوان مثال همه میدانیم که پزشکان ضرورتی برای توضیح دادن کار خود برای مردم نمیبینند، چون همه میدانند اگر بیمار شوند باید به پزشک مراجعه کنند، اما برخی در زندگی خود ضرورتی برای مطالعه نمیبینند. قصه خواندن و نوشتن مسئله مهمی است که نیاز همه ما است تا در مورد آن بیشتر بدانیم و برای خوانش بیشتر کتاب انگیزه پیدا کنیم. هفته کتاب بهانهای است تا جامعه ما متقاعد شود که چقدر فرهنگ مطالعه در زندگی امروز ضرورت دارد.
این انسانشناس همچنین با تاکید بر اینکه در هفته کتاب نیازمند این هستیم که درک حسی نسبت به کتاب پیدا کنیم، ادامه داد: در عصر حاضر که جامعه ما دچار رکود اقتصادی شدید و چالشها و تنشهای گستردهای است، سخت میشود درباره کتاب صحبت کرد، در نظر برخی گویی کتاب یک کالای لوکس است که میتوان آن را از سبد فرهنگی خانواده حذف کرد. خوشبختانه در سالهای اخیر کتابهای زیادی به فارسی ترجمه شده است تا این نکته مهم را برای همه توضیح دهد که بر پایه کدام ضرورت زندگی میتوانیم به کتاب تکیه کنیم. به عنوان مثال کتاب «خواندن در توالت» نوشته هنری میلر، نمایشنامهنویس کلاسیک و مشهور آمریکایی و یا کتاب «دنیای کتاب و کتابفروشیها» اثر جن کمبل با مضمون نامهای عاشقانه به کتابفروشیهای سراسر جهان، از نویسنده کتاب چیزهای عجیبی را که مشتریان در کتابفروشیها میگویند، بازگو میکند. همچنین «خاطرات کتابی» نوشته استاد احمد اخوت کتابهای بسیار خواندنی هستند که نویسندگان و خوانندگان حرفهای تجربیات خود را از خواندن و نوشتن و نقش کتاب در زندگیشان بیان میکنند. در واقع کتاب، یک ابزار مهم برای انتقال تجربیات و اطلاعات به دیگران است.
نویسنده کتاب «مردمنگاری فرهنگ: مطالعات انسانشناختی درباره فرهنگ ایران امروز و دیگر فرهنگهای جهان» در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه امروزه علیرغم اینکه در عصر حاضر رسانههای مختلف و نرمافزارهای ارتباط اجتماعی گوناگونی در جهان گسترش پیدا کرده است و به نظر برخی از افراد این رسانهها و ابزارهای جمعی ارتباطی رقیبی برای کتاب به شمار میروند، گفت: کتاب و کتابخوانی همچنان جایگاه خود را در جوامع مختلف بشری حفظ کرده است و روزانه کتابفروشیهای جدید تاسیس میشود. گاهی کتابی آنقدر تاثیرگذار است که دیدگاه مردم جهان را عوض میکند. به عنوان مثال کتاب شگفتانگیز «کتابهایی که دنیا را تغییر دادند» ترجمه استاد احمد آرام، محمود بهزاد، سیروس پرهام، سال ۱۹۳۵ توسط رابرت بینگهام داونز نوشته شده، به ما نشان میدهد که چطور تاریخ جوامع و جهان در همین دنیای معاصر در ۶۰ سال اخیر با کتاب سرشته شده و تغییر کرده است. به عنوان مثال در کتاب «کتابهایی که دنیا را تغییر دادند» درباره کتاب «کلبه عمو تام» نوشته هریت بیچر استو نویسنده آمریکایی آمده است که چطور این کتاب نگرش مردم دنیا را نسبت به سیاه پوستان تغییر داد و شاید اگر این کتاب نوشته نمیشد همچنان قانون بردهداری در قاره آمریکا پابرجا بود. در واقع این کتاب تأثیر زیادی بر جنگ داخلی آمریکا، موضوع آمریکاییهای آفریقایی تبار و بردهداری در آمریکا گذاشت.
این نظریهپرداز عرصه فرهنگ در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه هفته کتاب بهانهای است تا جامعه ما متقاعد شود که چقدر فرهنگ مطالعه در زندگی امروز ضرورت دارد، ادامه داد: در هفته کتاب همه مردم با همه سلیقهها و تفکرات از هر طبقه از جامعه گردهم میآیند تا با یکدیگر گفتوگو کنند و درباره نقش اساسی کتابها در زندگی فردی و اجتماعی به متقاعد کردن همدیگر بپردازند.
به گزارش ایبنا به نقل از ستاد خبری سیودومین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران، وی در پایان گفت: در هفته کتاب باید کتابهایی را که جنبه آموزشی دارند و حاصل تحقیقات و پژوهش و تاملات نظری هستند به خانوادهها و جامعه معرفی کنیم تا با خوانش بیشتر به رشد فردی و اجتماعی خود و همه کمک شود. هفته کتاب فرصتی برای هماندیشی بیشتر با مردم جهان است تا چالشهایی را که رسانههای غربی در مورد موضوعات سیاسی، اجتماعی و فرهنگی در سطح بینالمللی مطرح کردهاند، با یکدیگر به اشتراک بگذاریم و به نوعی احساس همدردی با مردمی کنیم که مورد ظلم و ستم واقع شدهاند. امروز با توجه به چالشهای سیاسی، اقتصادی که در جامعه ما و سایر کشورها به وجود آمده است در چنین فضایی ما فرهنگ را به منزله راه حلی برای مواجه با چالشهای به وجود آمده میدانیم تا از این طریق زمینه ارتقا و بهبود زندگی بشری فراهم آید.
سیودومین هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران با شعار «خواندن برای همدلی» از بیستوسوم تا سیام آبان (۱۴۰۳) برگزار میشود.
نظر شما