یکشنبه ۲۰ آبان ۱۴۰۳ - ۱۰:۳۰
روابط فرهنگی ایران و عربستان را می‌توان در جنبه‌های مختلفی بررسی کرد

مجری طرح و عضو هیئت علمی گروه «مطالعات جغرافیای ایران» گفت: روابط فرهنگی ایران و عربستان را می‌توان در جنبه‌های مختلفی بررسی، تجزیه و تحلیل کرد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا معاونت پژوهشی به‌منظور معرفی طرح‌های پژوهشی در حال اجرای اعضای هیئت علمی و پژوهشگران بنیاد ایران‌شناسی، پنجمین نشست خود را با حضور جمعی از اعضای هیئت علمی و پژوهشگران بنیاد و دیگر علاقه‌مندان به این موضوع برگزار کرد.

در این نشست، رضا ذبیحی، مجری طرح و عضو هیئت علمی گروه «مطالعات جغرافیای ایران» بنیاد ایران‌شناسی، گزارشی از پیشرفت طرح مصوب خود را با عنوان «تاریخ روابط فرهنگی ایران و عربستان از آغاز تاکنون» که ذیل محور «مطالعه فرصت‌ها، ظرفیت‌ها و چالش‌های خلیج‌فارس» تعریف و تصویب شده است، ارائه نمود.

سپس ذبیحی با اشاره به اینکه روابط فرهنگی ایران و عربستان را می‌توان در جنبه‌های مختلفی بررسی، تجزیه و تحلیل کرد، عنوان کرد مراودات مرتبط با حج، سفر هیئت‌های فرهنگی، قرارداد یا موافقت‌نامه‌های فرهنگی، رویدادهای فرهنگی، روابط علمی، آموزشی و دانشگاهی، مراودات مرتبط با رسانه‌ها و موضع‌گیری‌های سران و مقامات درباره مسائل فرهنگی همگی می‌توان جنبه‌هایی از روابط فرهنگی دو کشور را نمایندگی کنند.

عضو هیئت علمی گروه «مطالعات جغرافیای ایران» تصریح کرد بررسی این رویدادها و کمیت و کیفیت آنها طی سال‌های مختلف پس از تشکیل پادشاهی عربستان سعودی در سال ۱۹۳۲ م. تاریخ پرفراز و نشیب روابط فرهنگی ایران و عربستان را نشان می‌دهد.

وی ادامه داد یکی از مهم‌ترین جنبه‌های این روابط مناسبات و رویدادهای مرتبط با حج هستند که سهم مهمی در روابط فرهنگی دو کشور دارند. اما در همین موضوع نیز شاهد هستیم در هر دو دوره پیش و پس از انقلاب قطع روابط ورود حجاج وجود داشته است و همین امر فاصله میان دو کشور را تشدید کرده است. چنان‌که در قبل از انقلاب موضوع اعدام یک حاجی ایرانی به نام ابوطالب یزدی در عربستان باعث ممنوعیت پنج ساله سفر حجاج ایرانی به عربستان شد و پس از انقلاب اسلامی فاجعه منا منجر به عدم حضور در مراسم حج در سال ۱۳۹۵ شد.

مجری طرح عنوان کرد پس از بازگشایی سفارت‌خانه‌های ایران و عربستان در سال ۱۴۰۲ بار دیگر رونق نسبی در روابط فرهنگی کشور ایجاد شده است و چندین مورد رویداد فرهنگی مشترک فرهنگی در هر دو کشور برگزار شد، ولی این موارد هنوز با سطح مورد انتظار در روابط دو کشور فاصله زیادی دارد.

در پایان نشست، حاضران با طرح پرسش‌هایی درباره ابعاد مختلف موضوع و نیز یافته‌های فعلی پژوهش، به بحث و تبادل نظر با مجری طرح پرداختند.

این مجموعه نشست‌ها، با هدف ایجاد محفل علمی و گفتگو میان پژوهشگران و اعضای هیئت علمی بنیاد با یکدیگر از یک‌سو، و اطلاع‌رسانی دربارۀ پژوهش‌های در حال اجرا در بنیاد ایران‌شناسی، به جامعه پژوهشگران کشور و دیگر مراکز فرهنگی و پژوهشی، در حال برگزاری است و ادامه خواهد داشت.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها