به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، نشست خبری سیودومین هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران با حضور علی رمضانی، مدیرعامل خانه کتاب و ادبیات ایران و دبیر این دوره از رویداد، یکشنبه (۲۰ آبانماه) در سالن جلسات خانه کتاب و ادبیات ایران برگزار شد.
علی رمضانی، با گرامیداشت یاد و خاطره شهدای مقاومت و امنیت و با اشاره به شعار این دوره از هفته کتاب با عنوان «خواندن برای همدلی» عنوان کرد: سالانه دو رویداد کتابمحور داریم که یکی متمرکز و دیگری در سطح شهر برگزار میشود. در این دوره از هفته کتاب، برنامههای ترویجی را شاهد هستیم؛ بنابراین رویکرد غالب، ترویجی و معرفی بیشتر کتاب به مردم است که به همت تشکلها و انجمنهای مختلف پیشبینی شده است.
وی افزود: تلاش رسانههای عمومی برای معرفی برنامههای کتابی و پُراثر شدن این برنامهها در این هفته جدی است. از سال گذشته تاکنون برنامههای مختلف داشتیم؛ ازجمله برگزاری نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران که اردیبهشتماه با استقبال مردم برگزار شد و شکوه خاص یک برنامه فرهنگی را نشان داد؛ به مناسبت هفته کتاب، گزارشهای تحلیلی بخش مجازی نمایشگاه کتاب تهران به همراه جزئیات بخشهای مختلف منتشر میشود.
رمضانی با بیان اینکه نخستینبار رویداد جایزه ملی و بینالمللی کتاب کودک و نوجوان سال جاری برگزار شد، گفت: این جایزه بهعنوان کتاب سال کودک و نوجوان بود و نشاندهنده ضرورت توجه به این مخاطبان، را نشان میدهد در «تکتا» نیز جزئیات نشر این حوزه درج شده است.
وی همچنین به برگزاری برنامههای هفته کتاب در چهار سطح ملی، استانی، سازمانها و نهادها و ستاد هفته کتاب اشاره کرد و گفت: بیست و سوم آبان، مراسم تجدید میثاق با آرمانهای امام راحل و شهدا در حرم مطهر برگزار میشود. برنامه ضیافت اهالی قلم و نشر با وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز پیشبینی شده است؛ علاوهبراین در صددیم برنامه دیدار با سایر روسای قوا را داشته باشیم.
دبیر سیودومین دوره هفته کتاب افزود: نخستین دوره رویداد ملی قهرمان، ۳۰ آبانماه و بهمناسبت پاسخ مقام معظم رهبری به نامه فاتحانه سردار شهید سلیمانی، مبنی بر پایان داعش، را خواهیم داشت؛ علاوهبراین، رونمایی از تقریظ رهبری بر سه کتاب، با موضوع شهدای مدافع حرم در ۳۱ استان، همزمان برگزار میشود.
رمضانی با اشاره به برنامههای استانی بهمناسب هفته کتاب، ادامه داد: به تناسب ظرفیت و امکانات استانها، حدود ۶۰۰ برنامه ارسال شده که در گونههای مختلف دستهبندی شدهاند؛ ازجمله تجلیل از کتابداران، برگزاری نشستهای تخصصی کتابخوانی و قصهگویی، پوشش و مسابقه کتابخوانی و تهیه و انتشار پادکست با موضوع کتاب و کتابخوانی.
وی افزود: برگزاری اختتامیه جشنواره مهدی آذریزدی در استان یزد، بهرهبرداری از نخستین خیابان «کتابخوان ایران» در استان سمنان، برگزاری دومین جشنواره «کتاب مدرسه ما» در استان خوزستان، برگزاری جشنواره «مشق کتاب» در استان زنجان، برگزاری دومین جشنواره «کتاب مدرسه ما» در استان خوزستان ازجمله برنامههای استانها بهمناسبت هفته کتاب است.
رمضانی با بیان اینکه در سازمانها و نهادها نیز برنامههایی پیشبینی شده است، گفت: حدود ۸۱ دستگاه، تشکل و نهادهای دولتی و مردمی برای این هفته برنامهریزی کردهاند، برای هر دستگاه و جلسات منظم برگزار شد تا برنامهها مردمی باشد؛ همچنین بین دستگاهها ارتباط برقرار شد.
بهگفته وی، ۳۱ درصد برنامهها برای مردم، ۶۰ عنوان برای اهالی نشر، ۴۱ درصد برای کودک و نوجوان، ۱۷ درصد برای گروههای خاص، ۵ درصد مربوط به دانشجویان و سه درصد مربوط به همکاران سازمانها است، سه برنامه بزرگ مربوط به کتابداران کتابخانههای عمومی، شهرداری تهران و مساجد است.
دبیر سیودومین هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران در ادامه با اشاره به برنامه چند دستگاه مشارکتکننده در برگزاری هفته کتاب، توضیح داد: ۱۲۰ کتاب در شهر تهران و مراکز استانها با همکاری نهاد کتابخانههای عمومی کشور رونمایی میشود؛ علاوهبراین نشستهای تخصصی حوزه کتاب، محفل «گعده امین» را در کتابخانههای مرکزی داریم؛ همچنین افتتاح کتابخانههای عمومی نیز بخشی دیگر از این برنامهها است.
وی با بیان اینکه آیین رونمایی از هفت کتاب اهل قلم عضو اکو ازسوی سازمان اکو برگزار میشود، گفت: انجمن فرهنگی ناشران کتاب دانشگاهی نیز نمایشگاه تخصصی کتاب دانشگاهی را بهصورت مجازی و حضوری و جشنواره انتخاب کتاب برتر دانشگاهی را برگزار میکند.
رمضانی با بیان اینکه با وزارت آموزش و پرورش نیز رایزنی داشتیم تا برنامههای مختلف را بهمناسبت هفته کتاب، تدارک ببیند، توضیح داد: در این میان بازدید دانشآموزان از کتابخانههای کانون پرورش فکری، اجرای برنامه صبحگاهی با موضوع کتاب و تقدیر از دانشآموزان مولف و کتابخوان برخی از این برنامهها است.
مدیرعامل موسسه خانه کتاب و ادبیات ایران، با اشاره به دیگر برنامههای هفته کتاب، گفت: طرح کتابگردی از سوی اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران برگزار خواهد شد، انجمن فرهنگی صنفی ویراستاران نیز یک کارگاه آموزشی با موضوع ویراستاری برگزار میکند.
رمضانی با بیان اینکه در سطح ستادی نیز برنامههایی پیشبینی شده است، گفت: طرح فروش حضوری در سامانه بازار کتاب به مناسب هفته کتاب را خواهیم داشت؛ بنابراین ۱۸۰ هزار عنوان کتاب ازسوی ۳۰۰ کتابفروشی عرضه میشود و به ازای هر کد ملی تا یکمیلیون تومان امکان خرید پیشبینی شده است.
وی با طرح این موضوع که طرح «کتاب باران» تخفیف ویژهتری در سامانه بازار کتاب دارد، ادامه داد: تاکنون ۱۲۰ هزار نفر از مردم، یک یا حداقل چند بار از این سامانه، کتاب خریداری کردهاند.
بهگفته وی، خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) و تلویزیون اینترنتی کتاب نیز برنامهها و اخبار مرتبط با حوزه نشر و هفته کتاب را بهطور کامل پوشش خواهند داد. دیدار خبرنگاران با معاون امور فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز در هفته کتاب برگزار خواهد شد.
بخش دوم این نشست به پرسش و پاسخ خبرنگاران اختصاص داشت.
وی در پاسخ به سوال ایبنا درباره بازبینی در تدوین برنامههای هفته کتاب با توجه به چالشهای صنعت نشر و حفظ جایگاه کتاب در سبد خانوادهها، عنوان کرد: حتماً جایگاه کتاب در کشور نیازمند ارتقا است و اجرایی شدن آن نیز نیازمند یک کار بین دستگاهی است، از آموزش و پرورش تا صدا و سیما و رسانههای دیگر تقاضا داریم که به این حوزه، اساسیتر بپردازند.
رمضانی ادامه داد: در کنار چالشهای صنعت نشر که مجموعه رسانهها، تیزبینانه و درست به آن میپردازند، به نقاط قوت و قابل استفاده آن نیز بپردازیم؛ بهعنوان مثال در کشور، شبکه کتابخانههای عمومی علاوهبر کتابخانههای کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان و کتابخانههای کانون فرهنگی هنری مساجد، یک شبکه منحصربه فرد و بینظیر است.
دبیر سیودومین هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران، با بیان اینکه با مسئله چالش قیمت کتاب مواجه هستیم، گفت: وقتی با این چالش مواجه هستیم، مردم را باید به کتابخانههای عمومی ارجاع بدهیم که با عضویت در کتابخانهها و امانت گرفتن، از کتاب استفاده کنند، به این ظرفیت کمتر توجه میشود، هم در حوزه کتابخانههای جدید که بازسازی شدند و هم کتابخانههایی که خدمات میدهند.
وی همچنین به وجود چالش در حوزه تولید آثار در کشور اشاره کرد و گفت: دچار چالش کاهش شمارگان کتاب هستیم، اما از سوی دیگر با افزایش تعداد عناوین را میبینیم که نشاندهنده افزایش قدرت انتخاب است، یا با چالش مسئله نهادههای تولید مثل کاغذ روبهرو هستیم اما در کنار همه اینها از رسانهها خواهش دارم به نقاط قوت این صنعت بپردازند.
رمضانی با بیان اینکه بیش از ۸۰ درصد صنعت نشر در اختیار بخش خصوصی است، افزود: در هر صورت هفته کتاب نیازمند بیشتر شناخته شدن است و ضروری است دستگاههای دیگر به کار گرفته شوند و از ظرفیت آنها در این هفته استفاده شود.
رمضانی در سخنانی گفت: مجموعهای از سازمانها و نهادها در هفته جاری اقداماتی انجام میدهند؛ ازجمله سازمان زیباسازی شهر تهران بیلبوردهای مختلفی را با موضوع کتاب در شهر نصب خواهد کرد، تلاش میکنیم مجموعه برنامهها برای مردم اثرگذار و ترویجی باشد.
وی افزود: معرفی سامانه بازار کتاب به اطلاعرسانی گسترده نیاز دارد. بعد از برگزاری نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران، مراجعه به این سامانه افزایش پیدا کرده است.
نظر شما