سرویس جهان کتاب خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا): در واپسین ماههای سال ۲۰۲۴، جهان کتاب و کتابخوانی شاهد رویدادهایی بود که بار دیگر قدرت فرهنگ و ادبیات را در تقویت روابط انسانی و گسترش دانش به نمایش گذاشت و این لحظات برجسته، همچون فانوسی در مسیر آگاهی بشر، روشناییبخش دنیا بود.
این رویدادها بازتابدهنده تعهد جهانی به کتاب و کتابخوانی هستند و هرکدام، با تمام شکوه و دستاوردهای خود، درسی عمیق از اهمیت فرهنگ و ادبیات به ما میآموزند؛ اینکه کتابها، مرزها را درمینوردند و جوامع را به یکدیگر نزدیکتر میکنند.
آغاز نمایشگاه بینالمللی کتاب گوادالاخارا ۲۰۲۴
نمایشگاه بینالمللی کتاب گوادالاخارا (FIL)، یکی از بزرگترین رویدادهای ادبی جهان، از ۳۰ نوامبر تا ۸ دسامبر در مکزیک برگزار شد.
این گردهمایی عظیم، میزبان حدود ۱۸ هزار متخصص از صنعت نشر و بیش از ۸۵۰ نویسنده از ۴۳ کشور بود که به ۱۹ زبان مختلف سخنرانی و تبادل نظر کردند؛ البته فروش کتاب و تعامل مستقیم مخاطبان با نویسندگان از ویژگیهای بارز این نمایشگاه بود که باعث شد علاقهمندان به کتاب و کتابخوانی در این نمایشگاه عشق به کتاب را مجدداً تجربه کنند.
محوریت نمایشگاه بر تقویت ادبیات بومی و شناساندن نویسندگان کمتر شناختهشده بود و این رویداد نهتنها فرصتی برای تبادل فرهنگی بود، بلکه پلی میان ملل مختلف برای گسترش ارتباطات ادبی فراهم آورد.
انتخاب استراسبورگ به عنوان پایتخت جهانی کتاب ۲۰۲۴
یونسکو در سال ۲۰۲۴، شهر استراسبورگ فرانسه را به عنوان پایتخت جهانی کتاب انتخاب کرد؛ این انتخاب نمادی از تلاشهای این شهر برای ترویج فرهنگ کتابخوانی، با تمرکز بر دسترسی عادلانهتر به منابع فرهنگی برای تمامی اقشار جامعه، به ویژه کودکان و نوجوانان بود.
با شعار «راهت را بخوان»، استراسبورگ برنامههایی نظیر کتابخوانی عمومی، نمایشگاههای خیابانی، و کارگاههای نویسندگی را برگزار کرد و این رویداد نشاندهنده تعهد استراسبورگ به تشویق مردم به خواندن و بهرهمندی از قدرت تحولآفرین ادبیات بود.
جایزه ادبی نوبل ۲۰۲۴؛ تجلیل از روایتهای ماندگار
یکی از مهمترین رویدادهای این سال، اعطای جایزه نوبل ادبیات بود؛ جایزه امسال به نویسندهای اختصاص یافت که به شکلی عمیق و انسانی، روایتهایی از زندگی اقشار به حاشیه راندهشده را به تصویر کشید. آثار این نویسنده بازتابی از چالشهای اجتماعی و فرهنگی در دنیای مدرن بود و باعث جلب توجه بیشتری به ادبیات با رویکردهای انتقادی و واقعگرا شد، بنابراین در اکتبر ۲۰۲۴، آکادمی سوئد جایزه نوبل ادبیات را به هان کانگ، نویسنده برجسته کره جنوبی، اعطا کرد.
این انتخاب به دلیل «نثر شاعرانه عمیق او که با تروماهای تاریخی مقابله میکند و آسیبپذیری زندگی بشر را آشکار میسازد» صورت گرفت. هان کانگ با آثار برجستهای همچون «گیاهخوار» که در سال ۲۰۱۶ جایزه بوکر بینالمللی را نیز کسب کرده بود، شناخته شده است.
افتتاح کتابخانه عظیم دیجیتال در سنگاپور
در ماه دسامبر ۲۰۲۴، سنگاپور از پروژه عظیم دیجیتالسازی کتابخانههای خود رونمایی کرد؛ این پروژه که با همکاری سازمانهای بینالمللی و فناوریهای پیشرفته انجام شد، هدفی بلندپروازانه داشت «دسترسی جهانی به منابع غنی ادبی و علمی این کشور» و با همین رویکرد دولت این کشور شرایطی را فراهم کرد تا این کتابخانه آنلاین، با ارائه میلیونها جلد کتاب در قالب دیجیتال و ایجاد بسترهایی برای تعامل پژوهشگران و دانشجویان، نمونهای الهامبخش از بهرهگیری از فناوری در خدمت دانش بشری باشد.
همکاری جهانی برای ترویج ادبیات کودک
یونسکو و چندین سازمان بینالمللی دیگر در ماه پایانی سال ۲۰۲۴ برنامهای مشترک را برای گسترش ادبیات کودک در مناطق کمتر توسعهیافته آغاز کردند؛ این برنامه با ارائه کتابهای رایگان به کودکان در آفریقا و آسیا، همراه با برگزاری کارگاههای آموزشی برای معلمان محلی، تلاش کرد تا پلی برای کاهش شکافهای آموزشی ایجاد کند.
تلاش جامعه جهانی برای اشاعه فرهنگ کتاب و کتابخوانی و توسعه امکانات در این حوزه بیانگر این است که با توسعه تکنولوژی در دنیا، نه تنها توجه به کتاب کم نشده است بلکه باعث شده ادغام تکنولوژی با کتاب علاقهمندان بیشتری را به این یار دیرینه پیوند زند و از جهان سخت امروزی پا به دنیای روشن کلمات بگذارند.
نظر شما