یکشنبه ۲۳ دی ۱۴۰۳ - ۱۴:۲۰
۲ اثر تازه سیدقاسم یاحسینی رونمایی می‌شود

بوشهر – دو اثر تازه سیدقاسم یاحسینی، نویسنده، مورخ و روزنامه‌نگار جنوبی در آیینی به همت کتابخانه عمومی خلیج فارس رونمایی می‌شود.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در بوشهر، کتاب‌های «بانو شوکت سلامی؛ پیشگام آموزش و ژورنالیسم زنان در بوشهر» و «سرآغاز آموزش نوین دختران در بوشهر» نوشته سیدقاسم یاحسینی که به تازگی از سوی انتشارات «هامون نو» راهی بازار کتاب شده‌اند، در این آیین که ساعت ۱۸:۳۰ فردا (دوشنبه، ۲۴ دی) در کتابخانه عمومی خلیج فارس بوشهر برگزار می‌شود، با حضور نویسنده این دو اثر و نویسندگان و کتابدوستان بوشهری رونمایی خواهند شد.

مهدیه امیری‌دشتی، علیرضا مظفری‌زاده، غلامحسین نظامی، مرتضی کرمی و بشیر علوی از سخنرانان این برنامه هستند. حضور در این برنامه برای عموم آزاد است.

سیدقاسم یاحسینی که برای نگارش این دو اثر، مطالعات و پژوهش‌ها و تحقیقات میدانی و کتابخانه‌ای بی‌شماری را انجام داده‌است، در بخشی از کتاب «بانو شوکت سلامی؛ پیشگام آموزش و ژورنالیسم زنان در بوشهر» که نمایانگر زیست ژورنالی و آموزشی شوکت سلامی، بنیانگذار آموزش نوین برای دختران در بوشهر است، آورده است: «کتاب حاضر، ویژگی متفاوت‌تری [نسبت به «صد سال مطبوعات بوشهر رکنی اساسی در روزنامه نگاری ایران» و همچنین «زن بوشهری در جنگ و فرهنگ»] دارد. در بازنگردی انتقادی، براساس اسناد و مدارک نویافته و جدید و همچنین تحلیل آن داده‌های خام با مطالب اصلی، متوجۀ برخی خطاهای تاریخی و اشتباهات و در عین حال عجیب خودم در تحقیقات پیشین شدم. متأسفانه این مطالب، عیناً از سوی «محققانی» که مطلبی در بارۀ بانو شوکت سلامی نوشتند، بی‎ذکر مأخذ یا ندرتاً با ذکر منبع، تکرار شده است. اساساً یکی از انگیزه‎‏های قوی من در نگارش این اثر جدید و مستقل، جبران و تصحیح آن اشتباهات و خطاهای تاریخی ناخواسته است. بنابراین و قبل از ادامۀ مطلب، صراحتاً اعلام می کنم برخی از مطالب پیشین من مربوط به روایت زندگی شخصی و کارنامۀ آموزشی بانو شوکت سلامی با انتشار این اثر، نسخ و در مواردی حتی باطل اعلام می‎‏شود. خاصیت علم، در این‌جا علم تاریخ و پژوهش‌های محلی تاریخی، چنین است که هیچ حرف، داده، تحلیل و مطلبی «مطلق» نیست و همواره در معرض نقد و نقض است.»

این مورخ همچنین در بخشی از مقدمه کتاب «سرآغاز آموزش نوین دختران در بوشهر» نیز نوشته است: «از جمله موضوعات کاویده نشده، تاریخ شکل‌گیری نخستین مدرسۀ دخترانۀ نوین در بوشهر و موانع و مشکلات فرهنگی، اجتماعی و حتی گفتمانی مقابل آن و همچنین تلاش و مساعی جمعی از فرهیختگان و روشنفکران طالب آموزش و ترقی نسوان در بوشهر است. تا امروز، به طور دقیق و توأم با جزئیات، نمی‌دانیم چطور اولین مدرسۀ دخترانه در بوشهر شکل گرفت، چه کسانی پیشگام این راه بودند، سهم خود زنان بوشهری در این راستا چه اندازه بود، اولین معلم زن در بوشهر چه کسی بود، و تاریخ دقیق افتتاح و راه‎اندازی این مدرسه چه زمانی بوده است.

پیشینۀ نخستین آموزش نوین دختران و تکاپوهای اقلیت‌های مذهبی چون ارامنه و یهود در بوشهر نیز جای کاری جدی و همه جانبه دارد و حرف‎‏ها برای گفتن و روایت کردن!
در ایامی که سرگرم تألیف کتابی درباب تاریخ زندگی و احوالات و کارنامۀ آموزشی و ژورنالیستی بانو شوکت خانم سلامی بودم، حس کردم به عنوان مقدمه هم شده، باید چنین تاریخی را تدوین و تحلیل کنم. از این روی با قلّت منابع و کثرت طرح‌های نیمه‌تمام تحقیقاتی خودم، دل به دریا زده و شروع به تحقیق و تفحص و پُرس و جو از دوستان محقق شدم. خداوند را شاکرم که مطالب بسیار خوب و نوی نصیبم کرد و موفق شدم به بسیاری از پرسش‌هایی که پاسخ آن‌ها تا امروز مجهول مانده بود، پاسخ مستند بدهم. هرچند هنوز نیز نقاط ابهام و روایت ناشده در این زمینه، وجود دارد که امیدوارم محققان و مورخان دیگر هم استانی یا ملی، روزی و روزگاری به با دسترسی بیشتر و بهتر به منابع و اسناد احتمالی، به آن‌ها پاسخ خردپسندانه‌ای بدهند.

در آغاز قصد داشتم این رسالۀ مختصر را به عنوان بخش اول کتاب زندگینامۀ بانو شوکت‌خانم سلامی قرار دهم، اما پس از مشورت با برخی از دوستان، بالاخره ترجیه دادم به صورت رسالۀ مستقلی به حلۀ طبع آراسته و در اختیار اهل تحقیق و علاقه‌مندان به تاریخ جنبش آموزشی زنان در بوشهر و ایران قرار گیرد…»

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها