ژان دولافونتن، نویسنده و نمایشنامه نویس قرن هفدهم فرانسه، 386 سال پیش در چنین روزی، در روستایی واقع در 64 کیلومتری پاریس دیده به جهان گشود. این نویسنده به خاطر حایتها و قصههای اخلاق مدارانه خود در تاریخ ثبت شده است.
این نویسنده و شاعر فرانسوی در عمر 71 ساله خویش، برای خلق حکایتها، قصهها و ضربالمثلهای اخلاق گرایانه خود به شهرت رسید. وی عقیده داشت ادبیات و هنر باید در خدمت اخلاق قرار بگیرد و نوشته ادبی بدون نتیجه گیری اخلاقی را فاید ارزش میدانست.
یکی از دلایل مطرح شدن لافونتن در زمان خود و ثبت نام او در تاریخ ادبیات، سبک جدید او در انتقال مسائل اخلاقی بود. این نویسنده بر خلاف پیشینیان خود، آموزش اخلاق و آداب ارزشها از طریق خطابه نویسی و تالیف رساله را کنار گذاشت و از نخستین کسانی بود که کاربرد آموزشی ادبیات سرگرم کننده را امتحان کرد.
لافونتن اخلاقیات را در نمایشنمامهنا و حکایتها جذاب خود گنجاند و با نقل قصه و داستان و نمایشنامه و همچنین سرون شعر، به آموزش اصول اخلاقی پرداخت.
وی همچنین در نوشتهها خود از طنز بهره جست. طنز و کمدی پیش از او در فرانسه و اروپا، بیشتر به نمایشها و نوشتههای غیر اخلاقی مربوط بود و ادبیات طنز برای نوشتههای اخلاق مدار، چندان کاربرد نداشت.
حکایتها این نویسنده در قالب «افسانههای لافونتن»، به زبانهای گوناگون دنیا ترجمه شدهاند و بسیاری از نویسندگان نیز تلاش کردهاند تا از این داستانها در قالب کتابها کودک و نوجوان استفاده کنند.
«افسانههای لافونتن» در ایران نیز با سه ترجمه متفاوت عرضه شده است.عبدالله توکل، احمد نفیسی و نیر سعیدی از مترجمانی هستند که در ایران به آثار نثر و منظوم این نویسنده فرانسوی پرداختهاند.
ژان دولافونتن در آوریل سال 1695 میلادی در پاریس دیده از جهان فروبست.
نظر شما