سرویس ادبیات خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا): معاون امور فرهنگی وزارت ارشاد در پاسخ به سوال خبرنگار ایبنا درباره چگونگی دستیابی شعر و ادبیات در حوزه فرهنگی به جایگاه اصیل خود، عنوان کرد: رسوب تمامی اندیشهها، ارزشها و هنجارها در قالب شعر و حکمت صورتبندی شده است، همانطور که جمع فضایل اخلاقی ایرانیان از گذشته تا کنون در قالب شعر و ادبیات بوده است فلذا برای بنده شعر صرفاً یک مبحث رتوریک و زیباشناختی نیست، علاوه بر زیباییشناختی، شعر کارکردی قوی در معرفت شناسی دارد و همواره در طول دورانها، محور همبستگی اجتماعی و امری تاریخساز و تمدنساز بوده است.
وی با تاکید بر اینکه پاسداشت شعر و ادبیات فارسی، پاسداشت تمام حکمتهایی است که در طول تاریخ به میراث رسیدهاند، اذعان داشت: نباید مواجهه ما با شعر صرفاً زیباشناسانه باشد که البته زیباشناسی هم در جایگاه خودش بسیار مهم و موثر است اما فراتر از آن باید یک مواجهه معرفت شناسانه با ادبیات و شعر داشت و از حوزه دانش شناختی، آن را مورد بررسی قرار داد. این رویکرد کمک میکند که ما به آینده خود و کل بشریت امید داشته باشیم.
توجه به اعتلای شعر میراث این مرز و بوم است
عبدالحسین کلانتری با تاکید بر وزین بودن و تاثیر شعر در دورههای مختلف تاریخی ایران، افزود: وزن وجودی شعر در ادب فارسی وظیفه ما را در پاسداشت آن تثبیت کرده چرا که ادبیات و شعر فارسی مزیتی پرظرفیت در رقابتهای فرهنگی است که باید به آن توجه ویژه داشت. بر طبق فرمایشات رهبری که توجه خاص و ویژهای به شعر دارند؛ توجه به اعتلای شعر میراث این مرز و بوم است.
وی در پاسخ به سوال دیگر خبرنگار ایبنا در مورد اینکه آیا با آمدن شما به این حوزه میتوانیم امید داشته باشیم که بحث ادبیات و حقوق نویسنده در تخیلپردازی جدیتر گرفته شود، تصریح کرد: قاعدتاً وقتی نگاه ما به حوزه ادبیات به عنوان یک استراتژی مهم و کاربردی است که در تولید فرهنگ مولدی پایا است تلاشمان حتماً تقویت بر این حوزه است.
حوزه فرهنگ مظلوم است
همچنین وی درباره رویکرد خود در رابطه با غنیسازی و بارورتر کردن حوزه ادبیات، خاطر نشان کرد: بنا بر فرمایشات مقام معظم حوزه فرهنگ مظلوم است این مسئله ربطی هم به جریانات سیاسی ندارد هنوز افقهای تراز ما محقق نشده است یکی از کارهای اساسی این است که این حوزه فراتر از تلاطمات سیاسی باشد و بگذاریم کار خودش را فارغ از سیاستزدگی پیش ببرد.
کلانتری با اشاره به اینکه دو معضل اساسی فرهنگ، اقتصادزدگی به معنای سیطره اقتصاد بر فرهنگ و سیاستزدگی است، اضافه کرد: این دو مقوله فرهنگ را به متن تلاطمات بازار کشانده است در حالی که فرهنگ، عرصه مهر، دوستی و صلح است و در همین عرصه شاهدیم که اتفاقاً در برابر اسرائیل که مخل صلح است شاعران خودجوش ورود کرده و قلم به دست میشوند.
معاون فرهنگی با بیان اینکه باید حوزه حرفهای شعر را بارور کنیم، گفت: شعری که در آن ظرفیت انقلاب اسلامی نمود پیدا میکند باید متشکل از همه جریانها وسلیقههای فکری باشد؛ وظیفه ما زمینهسازی برای مشارکت مجموعههای پر ظرفیت است با این راهکار که بهواسطه سلیقه گروهها را حذف نکنیم و به فکر بارور کردن ظرفیتهای همافزا باشیم.
ویراستارانی خوب برای حوزه فرهنگی باشیم
کلانتری با اشاره به تجارب و رویدادهایی که تاکنون بر ادبیات و شعر ایران گذشته است، گفت: شعر و ادبیات در طول دوران، از مسیرهای ساختاری زیادی گذشته است و در این میان امیدوارم ما ویراستارانی خوب برای این حوزه فرهنگی باشیم و واقف هستیم که این حوزه دچار افت و خیزهایی شده که نیاز به بازنگری جدی دارد. برخی تحلیلشان بر این است که این سنت میراثی کمی آسیب دیده است بنابراین باید آن را احیا و دوباره زنده کرد و تا بتوانیم مجدداً سهم خود را از ادبیات جهان داشته باشیم.
وی با اشاره به اینکه دست یاری ما همیشه به سمت بزرگان ادب دراز است، افزود: فرصتها را باید جدی گرفت، بدنه دانشآموزی و دانشجویی بینظیر است و همه این فرصتها و ظرفیتها باید صورتبندی شوند. خصوصاً نویسندگان و مولفان نو قلم که باید در این عرصه پیشرو ورود پیدا کنند. بنابراین سرمایهگذاری در حوزه فرهنگ ضروری است و همه میدانند هر سرمایهگذاری در این حوزه یعنی دهها برابر برداشت در آینده، چرا که پیوستار فرهنگی ما با حوزه شعر و ادبیات تامین خواهد شد. ما در حوزه فرهنگ جهشهایی نیز داشتهایم، معتقدم ارتقاء علم و فرهنگ زمانی عملیاتی است که اهل فرهنگ و علم تکریم شود.
نظر شما