كتاب «فروغ ابديت» نوشته آيتالله جعفر سبحاني از سوي موسسه بوستان كتاب به چاپ بيست و هشتم رسيد. اين اثر، با قلمي روان و گويا، وقايع مهم و اساسي زندگي پيامبر اسلام(ص) را از اساسيترين مدارك تاريخي اسلام نقل كرده است./
براساس مطالب كتاب، اشكال دسته نخست اين است كه هدف از تاريخ وقايعنگاري و بيان متون قضايا نيست؛ بلكه تاريخ، نگاشتن صفحات حوادث از روي مدارك و منابع صحيح اطمينانبخش و نماياندن علل و نتايج و ثمرات آنهاست و تاريخ به اين معنا، بزرگترين گنجينهاي است كه از گذشتگان به يادگار مانده و چنين تاريخي درباره بزرگترين پيشواي بشر كمتر نوشته شده و بسياري از مورخان اسلامي براي حفظ متون حوادث، از هرگونه اظهارنظر و تجزيه و تحليل خودداري كردهاند. در صورتي كه اين پوزش براي توجيه اين كار كافي نيست، زيرا آنان ميتوانستند براي حفظ اين هدف، دو نوع كتاب بنويسند. نخست اين كه كتابي را به بيان متون تاريخ اختصاص دهند و از هر نوع اظهار نظر و تجزيه و تحليل بپرهيزند و در كتاب ديگر، حوادث را با تجزيه و تحليل صحيح، بنگارند يا در يك كتاب نظرات و تحليلها را از حوادث و قضاياي تاريخي جدا سازند.
در ميان دانشمندان ديرينه اسلامي، كمتر كتابي به صورت تجزيه و تحليل درباره پيامبر اسلام(ص) نوشته شده، نه تنها درباره پيامبر(ص)، بلكه نوع جريانهاي تاريخي كه در طول قرنهاي اسلامي رخ داده، بدون اظهار نظر و بررسي دقيق نگارش يافته است.
نخستين كسي كه اين راه را به روي نويسندگان جهان باز كرد، دانشمند مغربي، «ابن خلدون» است. وي در مقدمه تاريخ و نگارش تاريخ تحليلي را بهگونهاي پايهگذاري كرد. قسمت دوم اين كتابها، اگرچه به صورت «وقايعنمايي» نوشته شدهاند و رنگ تحقيق و بررسي را دارند؛ ولي از آن جا كه برخي از آنها به خود رنج تتبع نداده و به اتكاي مدارك غير متقن و ترجمههاي غير صحيح «وقايع نمايي» كردهاند، دچار اشتباهات حيرتانگيزي شدهاند. اكثر نوشتههاي خاورشناسان كه كمتر براي درك حقيقت و كشف واقع نوشته ميشود، از اين نوعاند.
نگارنده اين اثر، با توجه به اشكالات ياد شده، تا حدود امكان و توانايي كوشيده است كه نقايص هر دو قسمت را در اين كتاب برطرف سازد.
اين اثر، تاريخي روشن و گويا از زندگي پيامبر بزرگ اسلام حضرت محمدمصطفي(ص) است كه بر اساس مهمترين و كهنترين مدارك تاريخي اسلام تهيه شده و با قلمي كاملا روان و شيوا نگارش يافته است.
يكي از مزاياي اين كتاب، اين است كه تنها به ذكر حوادث تاريخي قناعت نشده؛ بلكه سعي شده تجزيه و تحليل لازم، درباره علل حوادث گوناگون و نتايج آنها، آنچنان كه شيوه يك نويسنده محقق است، به عمل آيد تا هدف نهايي كه همان آموزنده بودن تاريخ است، بهطور كامل تامين شود.
امتياز ديگر اين كتاب، اين است كه با مدارك تاريخي شيعه، كاملا منطبق است و از افسانهها و خرافاتي كه دستهاي آلوده به تاريخ زندگي پيشواي بزرگ اسلام(ص) آميخته، خالي است.
در انتهاي اين اثر، فهرستي از آيات، روايات، سورهها، معصومان(عليهمالسلام)، كسان، جايها، قبيلهها، آيينها، گروهها، كتابها و متفرقهها نيز درج شده است.
چاپ بيست و هشتم كتاب «فروغ ابديت» در شمارگان 5000 نسخه، در 1052 صفحه و بهاي 120000 ريال راهي بازار نشر شد.
نظر شما