دوشنبه ۷ تیر ۱۳۸۹ - ۱۲:۱۷
فرجام‌شناسي سهروردي و بقاي روح آدمي

كانون «انديشه جوان» مروري بر انديشه‌هاي شيخ اشراق را در كتابي با عنوان «آواز عقل سرخ» به قلم عباس بخشنده‌ بالي منتشر كرد. اين نوشتار با بررسي مباني و فرجام ديدگاه‌هاي فلسفي و عرفاني سهروردي، به ريشه‌هاي نظام فكري و فلسفي و روش معرفتي او اشاره دارد.\

به گزارش خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا) به نقل از روابط عمومي سازمان انتشارات پژوهشگاه فرهنگ و انديشه اسلامي، حكمت اشراقي سهروردي تاثيرات چشمگيري در انديشه‌هاي فلسفي و عرفاني مشرق زمين گذاشت و اهل دانش بارها آثار وي را مطالعه، تفسير و بررسي كردند.
 
شيخ اشراق در زندگي كوتاه خود با مطالعه عميق تعاليم قرآن، روايات اسلامي، حكمت مشاء، فلسفه يونان باستان، حكمت خسرواني و عرفان اسلامي به نوآوري پرداخت و فلسفه اشراق را بنيان نهاد. اگرچه حكمت اشراق در اوايل رشد خود مغرب زمين را تحت تأثير قرار نداد، اما در جهان معاصر توجه عميق برخي شرق‌شناسان غربي را به خود معطوف داشت. 

در اين كتاب به ديدگاه‌هاي گوناگون سهروردي براي آگاهي مخاطباني كه به اين موضوعات علاقه دارند، اشاره مي‌شود. بنابراين، بحث‌هاي فلسفي محض و همچنين بررسي و نقد موضوعات از عهده اين كتاب خارج‌اند. 

فصل نخست اين اثر به زندگي شيخ اشراق، چگونگي رشد علمي و معنوي و همچنين آثار وي اشاره دارد. فصل دوم، به نظام فلسفي او كه شامل توضيحي درباره حكمت اشراقي و همچنين مباني فكري اوست مي‌پردازد كه مباني فكري و سرچشمه‌هاي حكمت شيخ اشراق آموزه‌هاي هرمس، حكمت ايران باستان، حكمت يونان باستان، عرفان اسلامي، فلسفه مشاء، قرآن و روايات اسلامي از اين دسته‌اند.

فصل بعدي به معرفت‌شناسي شيخ اشراق كه با روش معرفتي ابن سينا و مشائيان متفاوت است، اختصاص دارد و فصل چهارم، به خداشناسي سهروردي كه شامل دلايلي بر وجود و اوصاف الهي‌اند، اشاره مي‌كند. فصل پنجم نيز به هستي‌شناسي شيخ اشراق اختصاص دارد و پس از اثبات عالم مجردات و نقش كليدي نور در هستي، به عوالم موجود و چگونگي ترتيب آنها توجه مي‌كند. 

فصل ششم كه در آثار سهروردي پررنگ تر به نظر مي‌رسد، انسان شناسي است. او با اشاره به دو بعدي بودن آدمي، دلايلي بر تجرد نفس اقامه مي‌كند. در ادامه نيز به عشق وجودي كائنات و عشق انساني توجه دارد و راز رهايي انسان از غم غربت غربي بيان مي‌شود و سلوك عرفاني كه همان راز رهايي از غم غربت غربي است را به دانستني‌هاي سلوك عرفاني و راه‌هاي عمل به آن تقسيم مي‌كند. 

قسمتي از فصل هفتم به راهنماشناسي اختصاص دارد كه شامل فلسفه و هدف وجود پيامبران، ويژگي‌هاي راهنما و معجزه آنان است. در قسمت ديگر اين فصل، روياي راستين و شرايط تحقق آن عنوان مي‌شوند.

فصل هشتم و پاياني كه به فرجام‌شناسي سهروردي اختصاص دارد، با مبحث باقي ماندن روح آدمي آغاز مي‌شود و با اشاره به نادرستي تناسخ، فلسفه انتقال روح آدمي به آخرت و بيان چگونگي آن پايان مي‌يابد.
 
كانون انديشه جوان نخستين چاپ كتاب «آواز عقل سرخ؛ مروري بر انديشه هاي شيخ اشراق» را در شمارگان 2500 نسخه، 176 صفحه و بهاي 25000 ريال منتشر كرده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها