عظیمی در گفتوگو با خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) گفت: کتاب «سفینه و بیاض و جُنگ» را به تازگی به نشر سخن سپردهام. این کتاب مجموعهای از مقالههای جُنگپژوهی ایرج افشار است که گردآوری آنها را من برعهده داشتم.
وی ادامه داد: ایرج افشار در کنار پژوهشهایش در حوزههای مختلف تعدادی مقاله در زمینه معرفی جُنگها نیز نوشته است. این مقالات از 50 سال پیش تاکنون نوشته شدهاند و برخی از آنها به عنوان مرجعی برای جُنگپژوهی به حساب میآیند.
این پژوهشگر با تاکید بر لزوم گردآوری این مقالات اظهار داشت: افشار خود مقدمه کوتاهی برای این مجموعه نوشته است. از سوی دیگر علاوه بر گردآوری این مقالهها، نامهای شاعران نیز ویرایش شده و فهرست اعلامی برای آن تهیه کردهام.
وی درباره حجم این کتاب افزود: کتاب حجمی در حدود 500 صفحه دارد . این کتاب به عنوان مرجعی برای پژوهشگران در حوزه جُنگهای ادبی و تاریخ ادبیات به حساب میآید.
عظیمی درباره کتاب دیگرش افزود: کتاب «ای زبان پارسی» در سه جلد و 1700 صفحه توسط بنیاد موقوفات محمود افشار در دست چاپ است. کتاب بهطور کلی گردآوری مجموعه مقالات تراز اول در حوزه زبان فارسی و مسائل مرتبط با آنرا در ادوار مختلف شامل میشود که در این کتاب از نظر موضوعی نیز طبقهبندی شدهاند.
وی به دو کتاب دیگر که در دست تصحیح دارد اشاره و تصریح کرد: تصحیح انتقادی دو سفینه از سفینههای ارزشمند قرن هشتم را در دست انجام دارم. نسخه اصلی هر دو این کتابها یعنی «جُنگ ۹۰۰» و دیگری «جُنگ ۱۴۰۷۵» در کتابخانه ملی مجلس شورای اسلامی موجود است.
این مصحح درباره کاتب این دو جُنگ اظهار داشت: این جُنگها که تصحیح و تحقیق آنها بر عهده من بوده است، منحصرا جنگ شعر هستند. کاتب آنها یک شخص است اما نام او مشخص نیست. در برخی از بخشهای این کتابها شباهتها و تکرارهایی دیده میشود. این دو جُنگ براساس شماره نسخه آنها در کتابخانه مجلس نامگذاری شدهاند.
وی ادامه داد: «جُنگ ۹۰۰» حجمی در حدود هزار صفحه و «جُنگ ۱۴۰۷۵» حجمی در حدود هفتصد صفحه دارد. چهار سالی میشود که سرگرم تصحیح این دو اثر هستم و به زودی آنها را برای چاپ به نشر سخن میسپارم.
وی در ادامه تاکید کرد: انتشارات سخن مجموعهای با عنوان «گنجینه سفینههای کهن فارسی» را در دست تدوین و انتشار دارد که در ارتباط با جُنگهای شعری کهن و کلاسیک زبان فارسی است. تصحیح «جُنگ ۹۰۰» و «جُنگ ۱۴۰۷۵» و همچنین «سفینه شمس حاجی» در این مجموعه منتشر میشود.
عظیمی اهمیت این جُنگها را در پرداختن به شعرها و شاعران گمنام و کمترشناخته شده برشمرد و گفت: به دلیل قدمتی که این جُنگها دارند در شناخت بیشتر شاعران نامدار نیز موثر هستند. در «جُنگ ۹۰۰» بیشتر شعرهایی در قالبهای قطعه و رباعی گنجانده شده است و در «جُنگ ۱۴۰۷۵» بیشتر قالب غزل و قصیده را میبینیم.
وی به کتاب «سفینه شمس حاجی» از همین مجموعه اشاره و تشریح کرد: «سفینه شمس حاجی» اثر شمسالدین محمدبن دولتشاهبن یوسف شیرازی که در مجموعه «گنجینه سفینههای کهن فارسی» منتشر میشود حجمی در حدود ۷۵۰ صفحه دارد و به تازگی نیز مجوز انتشار را دریافت کرده است. شمس حاجی یکی از شاعران و کاتبان قرن هشتم هجری است که از زندگی او اطلاعات چندانی در دسترس نیست. در تذکرههای مشهور نیز نامی از او آورده نشده است.
وی با تاکید بر این امر که دیوان این شاعر نیز در دسترس نیست اظهار داشت: تنها دو جُنگ با خط شمس حاجی برجای مانده است. یکی از این جُنگها متعلق به ۷۴۱ هجری است و دیگری در ۷۵۱ هجری کتابت شده است. نسخه دوم تا ۳۰ سال پیش موجود بود؛ اما متاسفانه از آن زمان به بعد مفقود شده است.
این پژوهشگر در پایان درباره اشعاری که در این جُنگ گرد آمده است توضیح داد: سرودههای شاعران مشهوری همچون سعدی و عطار و نیز برخی شاعران گمنام در این کتاب گردآمده است. من نیز علاوه بر تصحیح، شرحی بر این شعرها نوشتهام.
میلاد عظیمی متولد ۱۳۵۷ است. پیشتر در مجموعه ۲۰ جلدی «در ترازوی نقد» انتشارات سخن، کتابهای «عقاب»، «پادشاه فتح» و «من زبان وطن خویشم» شامل نقد آثار پرویز ناتل خانلری، نیما یوشیج و ملکالشعرای بهار به کوشش میلاد عظیمی توسط انتشارات سخن منتشر شده است.
همچنین کتاب «شط شیرین پر شوکت...»(منتخبی از آثار عباس زریابخویی) نیز به اهتمام عظیمی در سال ۸۷ توسط نشر مروارید منتشر شده است.
سهشنبه ۳۰ آذر ۱۳۸۹ - ۱۰:۳۳
نظر شما