این اثر به سرگذشت کونیکو یامامورا، تنها مادر شهید ژاپنی میپردازد که اوایل تابستان امسال بعد از یک دوره بیماری به دیدار حق شتافت. آن مرحوم که قبل از انقلاب به ایران آمده بود و همراه همسرش به فعالیتهای مبارزاتی انقلابی میپرداخت و با حضورش در ایران نام و نام خانوادگی «سبا بابایی» را برگرفته از یک نام قرآنی و نام خانوادگی همسرش برای خورد برگزید.
در واقع «کونیکو یامامورا» بعد از آشنایی با یک تاجر مسلمان ایرانی و ازدواج با او، ژاپن را به مقصد ایران ترک کرد و کتاب هم فراز و فرودهای زندگی او را تا اواخر عمر نشان میدهد. در بخشی از کتاب «مهاجر سرزمین آفتاب» درباره انتخاب یک همسر ایرانی توسط کونیکو یامامورا و مقاومت خانوادهاش این طور آمده است: «همینکه پا به اتاق گذاشتم، برادرم، هیداکی، با توپ پٌر به سراغم آمد و، درحالی که پدر و مادرم میشنیدند، سرم داد زد و با صدای بلند گفت: «تو هیچ میفهمی زندگی با یک مسلمان چه سختیهایی دارد؟! آنها هر گوشتی نمیخورند! شراب نمیخورند! اصلاً تو میدانی ایران کجای دنیاست که میخواهی خاک آبا و اجدادیت را به خاطرش ترک کنی!؟» ... بغض کردم و رفتم توی اتاقم؛ همانجا که اتسوکو نشسته بود و با غیظ و غضب نگاهم میکرد. ناامیدی و دلتنگی بر سرم آوار شد...» (لینک)
مرحوم سبا بابایی در مراسم رونمایی از کتاب «مهاجر سرزمین آفتاب» در تابستان سال 1399 خود را اینگونه معرفی کرده بود: کونیکو یامامورا هستم اهل ژاپن، البته نیم قرن پیش به ایران آمدم و مسلمان شدم. در ایران زندگی میکنم و حالا یک ایرانی هستم. خوشحالم با اسلام آشنا شدم. اگر همانطور که در ژاپن زندگی میکردم باز هم به زندگی ادامه میدادم چیزی درباره اسلام و خدا نمیدانستم اما شکر میکنم که آقای بابایی [اشاره به همسرش] من را با اسلام آشنا کرد. هر چه بیشتر آشنا میشوم از گذشته زندگی خودم تعجب میکنم.
کونیکو یامامورا در آن مراسم بابت حضورش در ایران و فعالیتهایش ابراز خوشحالی کرد و گفت: از اینکه به ایران آمدم (پیش از انقلاب) کم کم محیط زندگی من داشت رنگ و بوی انقلابی میگرفت. چرا که همه انقلابی و پیرو امام بودند. (لینک)
همانطور که اشاره شد کتاب «مهاجر سرزمین آفتاب» از جمله آثار حمید حسام، مولف و نویسنده نام آشنای حوزه دفاع مقدس است. او در مراسم رونمایی از این کتاب که در برگیرنده یاد و خاطرات مرحوم کونیکو یاماموراست گفته بود: این کتاب روایت خاطرات خانم کونیکو یامامورا (سبا بابایی) است و شامل مجموعه اتفاقات و ماجراهای شگفتانگیز 80 سال زندگی ایشان 20 سال در ژاپن و 60 سال در ایران است البته تمامی ماجرا را نمیتوان در 245 صفحه کتاب نوشت.
وی همچنین گفت: وقتی به ساحت هجرت از شرق آسیا به ایران ناشناخته آن روز مینگریم جذابیتهای این اثر دو چندان میشود آن هم برای فردی که علاقمند به هجرت است. بنابراین این کتاب دو ساحت دارد؛ نخستین ساحت هجرت از شینتو به آئین اسلام و شیعه و دیگری مهاجرت از ژاپن به ایران است.
به گفته این نویسنده، این قصه یک حلقه ارتباط دارد و آن اسدالله بابایی است که 60 سال پیش در یکی از شهرهای ژاپن به تجارت میپرداخته و کار او مقدمه آشنایی و یک زندگی پرفراز و نشیب میشود.
از جمله نکات جالب توجه در این کتاب متفاوت با سایر آثار حوزه دفاع مقدس اینکه «مهاجر سرزمین آفتاب» به ۶ زبان ترجمه شده است. در اینباره حمید حسام نویسند اثر ضمن تاکید بر اینکه خاطرات کونیکو یامامورا یک سوژه بینالمللی است، درجایی میگوید: تقاضای ناشری در توکیو برای ترجمه این کتاب نشان میدهد که درون مایههای مشترک انسانی زیبایی در بیان خاطرات این مادر شهید بوده که موجب انگیزه ناشران خارجی برای ترجمه آن شده است.
وی با اشاره به استقبال مخاطبین از کتاب «مهاجر سرزمین آفتاب» گفت: این کتاب تاکنون به 6 زبان مختلف ترجمه و ۱۳ بار تجدید چاپ شده است. (لینک)
نظر شما