حجتالاسلام مهدي حسينزاده، رييس موسسه علامه عسكري در نشست «معرفي آثار علامه عسكري» كه عصر امروز (پنجشنبه 15 ارديبهشت) در سراي اهل قلم نمايشگاه كتاب تهران برگزار شد،گفت: علامه، عالم به زمان بود و در كتابهايش بر اساس زمانهسنجي به شبهات ايجاد شده در جامعه پاسخ ميداد./
دزفولي پيش از معرفي كتاب «صحابه ساختگي» به عنوان نخستين اثر علامه عسكري، ابتدا توضيحاتي درباره انگيزه نوشته شدن آن ارايه كرد و گفت: علامه عسكري ضمن تحقيقاتش به احاديث جعلي متعددي برخورد و تصميم به گردآوري آنها گرفت.
وي افزود: او با پيگيري راويان اين احاديث، دريافت كه تمام آنها توسط فردي به نام «سيف بن عمر تميمي» نقل قول شدهاند. وي همچنين با بررسي اين نام در كتب رجال دريافت كه اين شخص به عنوان فردي كذاب و جاعل شهرت دارد. كذاب بودن اين شخص تا حدي بود كه صد و پنجاه صحابه دروغين را به تاريخ اسلام افزود.
دزفولي با اشاره به كتاب «صحابه ساختگي» علامه عسكري گفت: اين اثر كه معرفي اين صدوپنجاه صحابه دروغين را شامل ميشود، براي نخستين بار در عراق منتشر شد و توجهات بسياري را نيز جلب كرد.
وي يكي ديگر از انحرافات به وجود آمده از سوي سيف بن عمر تميمي را زير سوال بردن تشيع و نسبت دادن پيروان اين مذهب به شخصي به نام «عبدالله بن سبا» دانست و گفت: علامه اين انحرافانگيزي را در كتاب «عبدالله بن سبا، افسانه يا واقعيت» پاسخ داد.
دزفولي درباره يكي ديگر از كتابهاي علامه عسكري با عنوان «معالم المدرستين» با عنوان فارسي «بازشناسي دو مكتب» عنوان كرد: اهميت و حساسيت اين اثر تا حدي است كه در اختيار داشتن آن در مصر در زمان حسني مبارك سه سال زندان را به دنبال داشت.
وي يادآور شد: به باور علامه عسكري، پس از رحلت پيامبر(ص) دو خط فكري در اسلام پديد آمدند كه يكي از آنها خلفاي اسلام را دنبال كرد و ديگري از پي اهل بيت(ع) درآمد. وي در كتاب «معالم المدرستين» در كمال احترام و بدون هيچ توهيني به مذاهب اسلامي به بازشناسي و مذهب شيعه و سني پرداخت.
دزفولي با اشاره به بررسي جايگاه خداوند، پيامبر اكرم(ص)، صحابه و معاد نزد اهل سنت و شيعيان در اين كتاب گفت: در اين نوشتار بيان شده است كه اهل سنت خداوند را داراي جسم ميدانند كه علامه براي اين مدعا روايات متعددي از اهل سنت را ذكر كرده است.
سپس بهرامي خاطرنشان كرد كه كتاب «معالم المدرستين» به زبانهاي متعددي نظير انگليسي و اردو ترجمه شده و همچنين ترجمههاي ديگري از اين اثر نيز در دست انجام است.
«تاريخ حديث پيامبراكرم(ص)» عنوان يكي ديگر از آثار علامه عسكري است. دزفولي درباره اين كتاب اظهار داشت: اين اثر مباحث بسياري را طرح و بررسي ميكند و مسايل فراواني را پاسخ ميگويد كه بسياري از آنها پرسشهاي اعتقادي جوانان را تشكيل ميدهند.
اين كارشناس تاريخ اسلام ادامه داد: علامه عسكري در اين كتاب بيان ميكند كه اسلام دو رو دارد كه قرآن و احاديث آنها را تشكيل ميدهند. در واقع احاديث، توضيح و تشريح قرآن به شمار ميآيند. سرگذشت قرآن از همان ابتدا مشخص بود، زيرا خداوند از حفظ آن از تحريفات سخن گفته بود.
وي افزود: علامه عسكري در اين اثر كوشيد تا به اين سوال كه «بر احاديث به عنوان توضيحات قرآن چه گذشت؟» پاسخ دهد. خلفاي اهل تسنن از همان ابتدا از نشر احاديث جلوگيري كردند و بنابراين نيمي از اسلام به حاشيه رفت. در همان دوران، اميرالمومنين(ع) احاديث پيامبر(ص) را گردآروي و به حسنين(ع) منتقل كردند.
دزفولي با اشاره به روي كار آمدن منصور در سال 136 هجري گفت: از همين سال بود كه نشر حديث در ميان اهل سنت آغاز شد. امام صادق(ع) در آن دوران به نشر احاديث ميپرداختند، احاديثي كه خلافت منصور را زير سوال ميبردند، از همين رو اين خليفه دستور نوشتن احاديث را صادر كرد و به اين ترتيب حديثهاي دروغين به جمع ديگر احاديث اضافه شدند. او به واسطه همين احاديث بود كه ميتوانست به خلافتش ادامه دهد.
وي درباره كتب «سقيفه» علامه عسكري گفت: اين اثر ميكوشد دوراني حساس در تاريخ اسلام را بررسي كند. علامه در اين كتاب بيان ميدارد كه پس از درگذشت پيامبر اكرم(ص) كودتايي رخ داد كه شعله آن مدتها پيش روشن شده بود. منافقين در مدينه توطئههايي نظير ترور پيامبر(ص) پس از بازگشت از جنگ تبوك را برنامهريزي كرده بودند. اين كتاب ماجراي اين كودتا را كه نقطه اوج آن در مكاني به نام «سقيفه» اتفاق افتاد بيان ميكند.
سپس حجتالاسلام حسينزاده، رييس موسسه علامه عسكري گفت: بيست و چهار هزار نسخه از كتاب سقيفه براي مسابقه كتابخواني عرضه شد كه استقبال مخاطبان را در پي داشت. اميدوارم اين طرح درباره ساير كتابها نيز انجام شود.
وي تاكيد كرد: علامه عسكري عالم به زمان بود و بر اساس زمانهسنجي به شبهات ايجاد شده در جامعه در كتابهايش پاسخ ميداد. اكنون نيز در موسسه علامه عسكري ميكوشيم فعاليتهايمان را بر اساس نياز جامعه تنظيم كنيم.
سپس بهرامي از دزفولي درخواست كرد تا توضيحاتي را درباره كتاب «نقش عايشه در تاريخ اسلام» و «نقش عايشه در احاديث تاريخ اسلام» ارايه كند.
دزفولي توضيح داد: عايشه همسر پيامبر(ص) بود، اما همسو با ايشان نبود. علامه عسكري در سه جلد كتاب، نقش عايشه در اسلام و همچنين رفتار سياسي ـ اجتماعي او را بررسي كرد. عايشه در فرهنگ اسلام و ساخته شدن احاديث جعلي نيز نقش داشت، بنابراين علامه جلد چهارمي نيز به اين كتابها افزود و اين نقش عايشه را نيز بررسي كرد.
وي در پايان سخنانش يادآور شد: همچنين علامه عسكري علل ازدواجهاي متعدد پيامبراكرم(ص) را نيز بررسي و اين امر را به لحاظ تاريخي در كتابهايش روشن كرده است.
بيست و چهارمين دوره نمايشگاه بينالمللي كتاب تهران تا 24 ارديبهشت در مصلاي امام خميني(ره) برپاست.
نظر شما