مراسم رونمايي كتاب «كانون كارگردانان خانه تئاتر ايران» عصر روز گذشته اول خرداد در خانه تئاتر برگزار شد. اين مراسم با نشست كانون كارگردانان پيرامون «رابطه روشنفكري و تئاتر در ايران» همراه بود.\
در ابتدا «حسين كياني»، «محمد ابراهيميان»، «رضا گوران»، «روزبه حسيني»، «محمدرضا خاكي» و «سعيد اسدي» از كارگردانان تئاتر درباره موضوع برنامه ميزگردي تشكيل دادند كه حاشيههاي زيادي داشت و با اعتراض ميهمانان و خبرنگاران رسانههاي جمعي روبرو شد. موضوع بحث به نتيجهاي نرسيد و در نهايت بدون سخن گفتن درباره كتاب، مراسم پايان يافت.
ابراهيميان به عنوان آغاز كننده بحث يكي از معضلات جامعه را از قرن 3 و 4 تا امروز مسئله روشنفكري دانست و اظهار داشت: هميشه از صحبت كردن درباره اين مسئله دوري ميكنم. صحبت كردن درباره اين موضوع راه رفتن روي تيغ و يا سيم خاردار است.
وي افزود: از قرن 3 و 4 تا قرنهاي بعد جامعه با سركوبهاي تاريخي مواجه بوده كه بزرگترين آن در عصر سامانيان و جريان هولناك دوران رودكي پيش آمد. از دوران مشروطيت تا امروز به جرقههاي از روشنفكري برميخوريم.
در ادامه خاكي با بيان اينكه واژه روشنفكري همزمان با تئاتر و نهضت مشروطه وارد ايران شد، تصريح كرد: روشنفكر دغدغه جهان را دارد و ميخواهد جهان خود را تغيير دهد. با نگاهي به تاريخ متوجه ميشويم نخبهكشي در راه آرمانهاي بزرگ بوده و هست.
اسدي نيز گفت: برخلاف ايران در جوامعي ديگر به جاي اينكه فيلسوفان نقش تفكر را به عهده بگيرند، شاعران و نويسندگان اين تفكر را به عهده گرفتند.
وي بيان داشت: روشنفكري در شكل جديد جامعه ايراني پس از رخداد مشروطه با شكلهايي از تجدد به وجود آمد كه اركان مختلفي دارد.
در ادامه گوران مفهوم روشنفكري را بسيار كلي دانست و افزود: تئاتر دچار سهلانگاري در تفكر شده است.
سپس مراسم رونمايي كتاب «كانون كارگردانان خانه تئاتر ايران» برگزار شد و حسيني توضيح داد: اول اسفند 89 تصميم داشتيم اين كتاب را به صورت نشريه در دسترس مخاطبان قرار دهيم ولي با حمايت شركت گلبرگ خاطره اين مجموعه در قالب كتاب عرضه شد.
«پرسه در كوچههاي تعهد»، «رخ به رخ»، «از ديگران»، «تجربههاي از دور/ از نزديك»، «سه نقاد/ سه انتخاب»، «روشنفكري و تئاتر»، «حكايت يك ماجراجو» و «حرفهاي يك سردبير اهل تعهد» عناونين اين كتاب است.
مراسم با 45 دقيقه تاخير ساعت 18:45 آغاز شد و 20:30 پايان يافت.
نظر شما