یکشنبه ۲۵ آذر ۱۴۰۳ - ۱۶:۴۳
چگونه شاملو شعر نو را اوج داد؟

کهگیلویه و بویراحمد- مدرس دانشگاه یاسوج گفت: شاملو با بهره‌گیری از تجربیات نیما یوشیج و نگاه متفاوت به زبان و اندیشه، شعر نو را به اوج رساند و جایگاه ویژه‌ای در ادبیات معاصر ایران به دست آورد.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در یاسوج، قاسم سالاری، پژوهشگر و استاد ادبیات ظهر یکشنبه در نشست بررسی اشعار شاملو به بررسی تقابل میان شعر سنت و نوآوری در آثار شاملو پرداخت و اظهار کرد: شاملو تقابل میان شعر سنتی و نوآوری را به‌طور آشکار در شعر خود به کار می‌آورد.

وی ادامه داد: شاملو همواره به طرفداری از نوآوری و تحول در شعر بوده و به همین دلیل از آثار نیما یوشیج تأثیر پذیرفته است.

سالاری با ذکر شعری از شاملو افزود: شاملو معتقد بود که شعر باید مانند مته کار کند و تلاش کند از درد و رنج مردم سخن بگوید.

این مدرس دانشگاه یادآور شد: شاملو در کنار شاعرانی چون جلال آل‌احمد و فروغ فرخزاد، دو ساحت ذهنی داشت که باعث می‌شد دیدگاه‌ها و اندیشه‌های مختلف را استخراج کند.

سالاری بر لزوم توجه به شرایط زمانی و مکانی شاعران تأکید کرد و گفت: شاعری که در ۲۰ سالگی شعر می‌گوید، قطعاً شعر او با شاعری که در ۴۰ سالگی سروده متفاوت خواهد بود.

شعر سیاسی شاملو و تأثیر نیما

سالاری در ادامه افزود: شعر شاملو همواره از یک جنبه سیاسی برخوردار بوده است. او در سال ۱۳۲۵ با شعر نیما آشنا می‌شود و این آشنایی باعث می‌شود تا شاملو به شعر نو گرایش پیدا کند.

وی در خصوص مقدمه‌ای که رهنما بر آثار شاملو نوشت، خاطرنشان کرد: این مقدمه باعث دلخوری نیما شد، اما در واقع نیما شعر شاملو را تحسین کرده و او را به خود بسیار نزدیک می‌دانست.

شاملو و وزن شعر

سالاری سپس به تفاوت‌های ساختاری شعر شاملو و نیما پرداخت و گفت: نیما هیچ‌گاه وزن شعر را کنار نگذاشت، در حالی که شاملو به وزن و قافیه قدما توجهی نداشت.

وی افزود: شاملو در زمانی که شعر نو جرم ادبی شناخته می‌شد، به آن گرایش پیدا کرد و این امر زمینه‌ساز تحولی در ادبیات معاصر ایران شد.

اهمیت زمینه‌سازی برای درک شعر شاملو

محمدحسین نیکدار اصل، استاد زبان و ادبیات فارسی دانشگاه یاسوج نیز در ادامه به اهمیت زمینه‌سازی برای درک شعر شاملو اشاره کرد و گفت: برای فهم شعر شاملو باید به تاریخ، سیاست، اجتماع و فرهنگ زمانه او توجه کنیم.

چگونه شاملو شعر نو را اوج داد؟

وی افزود: شاملو در بطن تاریخ رشد کرده و آثارش بازتاب‌دهنده تحولات اجتماعی و فرهنگی روزگار خود است.

این مدرس تأکید کرد: جامعه ایران در صد سال گذشته تحولات بسیاری را پشت سر گذاشته و این تحولات باعث ایجاد انقلاب‌های فرهنگی در ادبیات شد و ظهور شاملو در ادامه همین جریان بوده است.

نیکدار اصل افزود: شاملو فرزند دوران خود بود و کلامش به طور مستقیم از آن شرایط اجتماعی و سیاسی تاثیر پذیرفته است.

شعر نو و زبان بدیع شاملو

نیکدار اصل همچنین به ویژگی‌های زبان‌شناسی شعر شاملو اشاره کرد و گفت: شعر شاملو به لحاظ زبان نیز بدیع و نوآورانه بود. او با شناختی که از زبان‌های جهانی داشت، قادر بود به شکلی همدلانه با انسان‌ها سخن بگوید.

چگونه شاملو شعر نو را اوج داد؟

وی افزود: اشعار شاملو از نظر محتوا غنی بوده و در میان بهترین آثار ادبی معاصر ایران قرار می‌گیرد.

شاملو به عنوان مترجم موفق

نیکدار اصل در پایان به موفقیت‌های شاملو در عرصه ترجمه نیز اشاره کرد و گفت: شاملو در ترجمه اشعار حماسی گذشته نیز موفق بوده و توانسته آثار برجسته‌ای را به زبان فارسی منتقل کند.

چگونه شاملو شعر نو را اوج داد؟

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها