به گزارش خبرگزاري كتاب ايران (ايبنا)، سومين همايش ملي آرشيوي ايران صبح امروز (21 خرداد) با حضور دكتر مهدي حجت، رييس شوراي اسناد ملي، دكتر اميرمسعود شهرامنيا، معاون اسناد ملي و دبير علمي همايش، غلامرضا عزيزي، دبير اجرايي همايش، معاونان سازمان اسناد و كتابخانه ملي ايران، پژوهشگران، كتابداران و مقالهنويسان برتر همايش در ساختمان گنجينه اسناد و كتابخانه ملي ايران آغاز به كار كرد.
در مراسم گشايش اين همايش، اميرمسعود شهرامنيا، معاون اسناد ملي سازمان اسناد و كتابخانه ملي ايران گفت: بيتوجهي به اسناد الكترونيك در كشور، عامل از بين رفتن هزاران برگ سند الكترونيك و پاك شدن حافظه يك ملت در دورهاي از تاريخ است.
وي در ادامه افزود: سازمان اسناد و كتابخانه ملي ايران بدين منظور اقدام به تشكيل كارگروههاي جمعآوري، حفظ و نگهداري اسناد الكترونيك با حضور متخصصان داخلي و خارجي كرده است.
وي اضافه كرد: با توجه به جهاني بودن معضل حفظ اسناد الكترونيك، شوراي جهاني آرشيو نيز سرمايهگذاريهاي فراواني براي برپايي همايش در اين حوزه انجام داده است.
وي با اشاره به رفع نواقص و مشكلات حفظ اسناد كاغذي در ساليان گذشته در ايران گفت: از دو دهه پيش سرعت مكاتبات الكترونيكي در دستگاههاي دولتي و غير دولتي افزايش يافته و همين امر توجه متخصصان سازمان اسناد و كتابخانه ملي ايران را به اسناد الكترونيك جلب كرده است.
معاون اسناد ملي با اشاره به اينكه استفاده از ايميل و پيام كوتاه در كشور گسترش يافته است، توضيح داد: انقلاب الكترونيك در بسياري از كشورهاي دنيا رخ داده و زمينه توجه به اسناد الكترونيك را فراهم كرده است.
شهرامنيا در ادامه افزود: در سومين همايش ملي آرشيوي ايران نيز مباحثي چون حفظ و نگهداري اسناد الكترونيك، بسترسازي فني و عملياتي، اسناد و دولت الكترونيك در قالب مقالات مطرح خواهد شد.
همچنين مهدي حجت، رييش شوراي اسناد ملي ايران با اشاره به اهميت توجه به اسناد گذشته در فرهنگ ايراني گفت: گذشته در فرهنگ ايران و غرب مفهومي متفاوت دارد. در دنياي مدرنيسم و غرب، گذشته تنها كاركردي ابزاري داشته و چراغ راه آينده محسوب ميشود درحالي كه در فرهنگ ايراني، گذشته، سازنده و معمار آينده است.
وي در اينباره افزود: فهم جايگاه گذشته در فرهنگ ايراني نيازمند تدبر ويژهاي است. اگر بتوانيم به درك و فهم درستي از اسناد گذشته دست يابيم، جايگاه اسناد نيز در تمام سازمانها، دستگاهها و نهادهاي كشور مشخص ميشود.
حجت، الكترونيكي شدن فعاليت سازمانها و حفظ اسناد آنها در كشور را نيازمند مطالعه متخصصان و كارشناسان دانست و اظهار كرد: اسناد الكترونيك نبض زندگي مردم يك جامعه به شمار ميروند و اگر بتوانيم نمونههاي اسناد الكترونيك چون ايميلها و پيامهاي كوتاه را جمعآوري و ثبت كنيم، به شرايط، خصوصيات و انشاي جامعه در يك دوره واقف ميشويم.
وي با ارايه پيشنهادي مبني بر تشكيل كميته دائمي بررسي كيفيت و نحوه جمعآوري اسناد الكترونيك در سازمان اسناد و كتابخانه ملي ايران گفت: اين كميته ميتواند مجموعه اسناد خارج از ايران را بررسي و ترجمه كرده و در نهايت براساس استانداردهاي اسناد به ساماندهي اسناد داخل كشور بپردازد.
حجت در پايان سخنانش گفت: ساماندهي اسناد الكترونيك، فعاليتي بزرگ و جديست كه در صورت غفلت، خسارت عظيمي به ويژه در اين دوره تاريخي با تحولات بزرگي كه در كشور اتفاق افتاده، به بار خواهد آورد و در نهايت به عقبماندگي كشور ميانجامد.
در اين همايش همچنين غلامرضا عزيزي، دبير اجرايي همايش عنوان كرد: از 70 چكيده مقاله ارسال شده به دبيرخانه همايش آرشيوي ايران، 42 مقاله به هيات داوري ارسال كه در نهايت 14 مقاله براي سخنراني و 19 مقاله براي چاپ انتخاب شد.
وي در ادامه افزود: 74 درصد ارسال كنندگان مقالات براي همايش آرشيوي ايران، بانوان داراي مدرك تحصيلي كارشناسي ارشد و بالاتر و نيز فارغالتحصيلان رشته كتابداري بودند.
عزيزي درباره ويژگيهاي اين همايش توضيح داد: اين همايش متفاوت با سالهاي گذشته بر موضوع «اسناد الكترونيك» تمركز دارد. دريافت هفتاد مقاله و 42 اثر پذيرفته شده، نشانه ارتقاي كمي و كيفي آثار در مقايسه با سالهاي گذشته است و اميدواريم تعداد و حجم مقالات در سالهاي آينده نيز افزايش يابد.
سومين همايش ملي آرشيوي ايران صبح امروز در ساختمان گنجينه اسناد ملي سازمان اسناد و كتابخانه ملي ايران آغاز به كار كرده و تا عصر امروز ادامه مييابد.
شنبه ۲۱ خرداد ۱۳۹۰ - ۱۴:۰۰
نظر شما