چهارشنبه ۲۲ تیر ۱۳۹۰ - ۱۳:۰۰
مرقال، شهيدي از تبار سرداران بزرگ اسلام

چاپ نخست كتاب «هاشم مرقال، سردار پر افتخار اسلام» نوشته محمدرضا حكيم و ترجمه محسن رفعت از سوي موسسه بوستان كتاب منتشر و روانه بازار نشر شد./

به گزارش خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)، اثر حاضر، شرح زندگاني و رشادت‌هاي هاشم مرقال، سردار بزرگ اسلام را براي آشنايي مومنين به تصوير كشيده است. 

بر اساس مطالب كتاب، «پس از رحلت پيامبر خاتم(ص) جامعه مسلمين دچار تفرقه و چند دستگي شد، به شهادت تاريخ در تمام مدت رسالت و در زمان‌ها و مكان‌هاي متعدد، رسول خدا(ص) پسر عموي خويش علي‌بن ابي‌طالب(ع) را شايسته امامت و خلافت پس از خود معرفي كرد و قبل از رحلت و در غدير خم از حجاج بيت‌الله براي خلافت علي(ع) بيعت گرفت. در ميان حجاج، بيشتر سران مهاجر و انصار حضور داشتند و جزء اولين بيعت‌كنندگان با اميرالمومنين علي(ع) بودند. اما پس از رحلت ايشان، بار ديگر عقده‌هاي جاهلي سر باز كرد و برتري‌طلبي اقوام و طوايف عرب ظهور و بروز يافت و اختلافات به اوج رسيد و در يك بده بستان سياسي و حزبي، ابوبكر به خلافت رسيد و علي(ع) خانه‌نشين شد، پس از او نيز، عمر بر مسلمانان مسلط شد و در پايان عمر با تشكيل شوراي خلافت، خليفه بعد از خود را عثمان قرار داد. سرانجام پس از گذشت 25 سال انحراف از مسير حق و حق‌طلبي و در حالي كه از اسلام جز نامي و از مسلمين جز شبحي باقي نمانده بود، در يك اقبال عمومي، امام علي(ع) به خلافت رسيد.» 

در طول اين 40 سال افراد و قهرمانان زيادي مجال بروز و ظهور يافتند كه تحت تاثير آموزه‌هاي پيامبر(ص) قرار داشتند و در اندك زماني دو امپراتوري قدرتمند عصر خود، يعني ايران و روم را سرنگون كردند و بر قسمت‌هاي زيادي از كره خاكي تسلط يافتند. از جمله اين پهلوانان و فرماندهان شجاع نظامي «هاشم‌بن عتبةبن ابي‌وقاص» معروف به «مرقال» از ارزشمندترين سرداران سپاه اسلام است كه در اين كتاب سعي شده گوشه‌اي از تلاش‌ها و دلاوري‌هاي وي را بشناساند. 

هاشم در فتح مكه، اسلام آورد و پس از پيامبر اكرم(ص) در جنگ‌ها و فتوحات زمان ابوبكر و عمر شركت جست و در نبرد «يرموك» يك چشم خود را از دست داد و پس از آن به ياري عموي خود سعدبن‌ ابي‌وقاص شتافت. وي به خاطر سبك خاص خود در نبرد و يورش و هجوم تند و تيز او به طرف دشمن «مرقال» ناميده شد. در جنگ‌هاي دوران مولايش علي(ع) دلاوري‌ها از خود نشان داد و خطابه‌ها و رجزخواني‌ها و حماسه‌سرايي‌هاي وي در دفاع از مقام ولايت و بيان عظمت علي(ع) و فاش‌گويي ضلالت و سيرت زشت امويان، گواهي است بر عمق و ژرفاي انديشه، حق‌داني، حق‌گرايي و استوارگامي او.

سرانجام هاشم مرقال، علمدار جنگ صفين، به هنگام نبرد با سپاه معاويه جام شهادت را نوشيد، دعوت حق را لبيك گفت و اين در حالي بود كه همواره در عرصه‌هاي مختلف رزم و نبرد، امام علي(ع) بُرنادلي و استوارگامي و تيزبيني او را مي‌ستود، چنان‌كه در دوره غارات و فتح مصر توسط عمروبن عاص و در پي آن، شهادت جگرگوشه و دست پرورده‌اش، محمدبن ابي‌بكر، در مورد او فرمود: «قصد داشتم هاشم‌بن عتبه را بر مصر بگمارم و اگر او را به اميري آنجا منصوب كرده بودم، ميدان را بر عمروبن عاص باز نمي‌گذاشت و به ايشان فرصت نمي‌داد. بي‌آن كه بخواهم محمد را نكوهش كنم كه او محبوب و دست پرورده من بود». به علاوه كه پس از رجزخواني و حماسه‌سرايي‌اش و در اجابت درخواست امام براي حركت به صفين، حضرت درباره او اين چنين دعا فرمود: «بار خدايا! شهادت در راه خودت و همراهي پيامبرت را نصيب او بفرما».

چاپ نخست كتاب «هاشم مرقال، سردار پر افتخار اسلام» در شمارگان 1000 نسخه، 208 صفحه و بهاي 35000 ريال راهي بازار نشر شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط