«از شيدان شيد تا نور الانوار» آخرين تحقيق دکتر محمد بقايي (ماکان) است كه نور را از ايران باستان تا روزگار سهروردي شرح ميدهد. بررسي اين اثر در ادامه سلسله نشستهاي تخصصي موسسه فرهنگي هنر جمشيد جاماسيان صورت ميگيرد._
به عقيده مؤلف، در اين اثر سابقه اهميت نور و آتش را در فرهنگ و اسطورههاي ايراني مورد بررسي قرار داده اين دو عامل به عنوان نمادهاي الهي ازديرترين ايام در فرهنگ ايراني و پيش از هر فرهنگ ديگري سابقه داشته است.
اين تحقيق که نزديک به 300 صفحه را شامل ميشود،همراه با مقالاتي در زمينههاي وابسته که در مجموع، انديشههاي مينوي ايران باستان را شامل ميشود منتشر شده است.
به گفته بقايي، ايرانيان از قديمالايام توجه خاصي به نور داشتهاند كه بعدها اين توجهات در آيين زرتشت در آتش تجسم يافت. اين انديشه در تمامي مذاهب و اديان بزرگ به نوعي مطرح ميشود كه بررسي آنها محتواي سخنراني را تشكيل خواهد داد.
در اين نشست سير تاريخي آتش و نور در انديشه ايراني مورد بررسي قرار ميگيرد. در اسطوره ايراني نيز بر اساس گفته فردوسي با پرتاب سنگ از سوي جمشيد به منظور كشتن مار كه نماد شيطان است، آتش پديد ميآيد و حركت تازهاي در زندگي بشر ايجاد ميشود.
پس از آن نور در تفكر ايراني بدل به بارزترين ويژگي اهورامزدا در برابر اهريمن ميشود كه يكي نور مطلق و ديگري ظلمت است. اين انديشه در تمامي مذاهب و اديان بزرگ به نوعي مطرح ميشود كه بررسي آنها محتواي سخنراني را تشكيل خواهد داد.
نشست تخصصي «از شيدان شيد تا نور الانوار» عصر يكشنبه (19 تير) ساعت ١8 در بنياد فرهنگي، هنري جمشيد جاماسيان برپا ميشود و علاقهمندان به شركت در اين نشست بايد به خردمند شمالي، كوچه شهيد اعرابي، شماره ٤، طبقه دوم، مراجعه كنند.
نظر شما