به گزارش خبرگزاري كتاب ايران (ايبنا)، کتاب «کاغذ در زندگي و فرهنگ ايراني» مجموعهاي از يادداشتهاي استاد ايرج افشار نسخهشناس، کتابشناس و ايرانشناس برجسته ايران درباره کاغذ است که در طول بيش از پنجاه سال ضمن مراجعه به نسخههاي خطي و متون چاپي فراهم آورده است.
در اين كتاب افشار به کلياتي درباره کاغذ و مباحثي درباره اصطلاحات و تعابير، بازيافتههاي تاريخي و فرهنگي درباره کاغذ، گونههاي کاغذ و اصطلاحات و تعابير آن، انواع، رنگ، مقادير و اوزان در کاغذ و... ميپردازد.
ايرج افشار در مقدمه كتاب چنين نوشته است: «در اين پنجاه سالي که با نسخههاي خطي «وَر» رفتهام همواره نگاهي به تاريخ و گونه کاغذ آنها داشتهام و بسياري از رموز را از افواه کتابشناساني چون جعفر سلطان القرايي و اقران او فرا گرفتهام. نيز از ميان متون گذشته (خطي و چاپي) نکتههايي آموختهام و از مجموع آنها به تدريج يادداشتهايي متفرق ـ مخصوصا از محتويات نسخههاي خطي که احيانا بر نخستين ورقشان ذکري از نوع کاغذ بوده است ـ گرد آوردهام که ميبايست سالها پيش به هم پيوسته و چاپ شده بود.»
اين کتاب 263 صفحهاي شامل دوازده برگ است. برگ نخستين کتاب با عنوان کليات و برگ دوم با عنوان اصطلاحات و تعابير، حدود 78 صفحه را به خود اختصاص دادهاند. در ديگر صفحات کتاب کاغذ در زندگي و فرهنگ ايراني، اين عناوين به چشم ميخورد، برگ سوم: بازيافتههاي تاريخي و فرهنگي، برگ چهارم: انواع کاغذ، برگ پنجم: رنگ در کاغذ، برگ ششم: کاغذ ابري، برگ هفتم: آهار مهره، برگ هشتم: مقادير و اوزان در کاغذ، برگ نهم: هنر و کاغذ، برگ دهم: مصارف ديگر کاغذ، برگ يازدهم: خريد و فروخت و برگ دوازدهم: بازپسين روزگار کاغذ سنتي.
انواع كاغذ نيز در اين كتاب تقسيمبندي شده از جمله اصطلاحات و تعابير کاغذ (مانند کاغذ آتش زده، ابري، روغني، خام)، انواع کاغذ (مانند کاغذ آملي، ازميري، تهامي، خطايي)، رنگ کاغذ (کاغذ بياض، اراغواني، حنائي، سوسني) و مقادير و اوزان در کاغذ (مانند انگشت کاغذ، بند کاغذ، خريطه کاغذ). در پايان کتاب پيوست، نمايهاي از اصطلاحات، ابزارها، مواد، رنگها، اشخاص و فهرست منابع گرد آمده است تا استفاده از متن براي علاقهمندان آسانتر شود.
از اين كتاب و ديگر آثار افشار همانند «کتابشناسي فردوسي» و «عهد حسام» كه به كوشش مركز پژوهشي ميراث مكتوب منتشر شده بود در بهار 1390 در تالار فردوسي دانشكده ادبيات و علوم انساني دانشگاه تهران رونمايي شد.
آيين پاياني هفدهمين دوره جايزه كتاب فصل با حضور برگزيدگان و شايستگان قدرداني اين دوره از جايزه و مسوولان وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي و موسسه خانهكتاب، عصر يكشنبه (17 مهر) در پژوهشكده هنر و معماري برگزار شد.
سهشنبه ۱۹ مهر ۱۳۹۰ - ۱۱:۲۶
نظر شما