دوشنبه ۲ آبان ۱۳۹۰ - ۰۹:۰۹
پنج مقاله درباره حافظ منتشر شد

«حافظ» (مجموعه‌ای برگرفته از دو کتاب، دو سخنرانی و یک مقاله در پنج مقاله) عنوان جدیدترین اثر منتشر شده هوشنگ فتی، نویسنده و پژوهشگر ادبی‌ از سوی انتشارات نویدشیراز است. پیش‌تر نیز به کوشش او کتابی درباره هم‌سویی‌های حافظ با سهروردی از سوی همین انتشارات به چاپ رسیده است.-

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، چندی پیش کتاب «حافظ، اشراق و شیخ اشراق، خواجه شهید! و شیخ شهید!» (هم‌سویی‌های حافظ با سهروردی) به کوشش هوشنگ فتی، در 150 صفحه از سوی انتشارات نویدشیراز به چاپ رسید.

فتی در این کتاب، 123 موضوع را که حافظ درباره آن‌ها شعر سروده، استخراج کرده‌ و نشان داده‌ شیخ اشراق نیز در آثارش آن مسایل را به زبانی دیگر بیان کرده است.

وی درباره این اثر به «ایبنا» توضیح داد: موضوع این اثر برای نخستین‌بار مطرح شده است. پیش‌تر هر فردی که درباره اشراق حافظ سخن گفته، در این زمینه مثال‌هایی را از شعر او ارایه کرده است. به عنوان مثال دو بیت «دوش دیدم که ملایک در میخانه زدند/ گل آدم بسرشتند و به پیمانه زدند» یا «بلبل زشاخ سرو به گلبانگ پهلوی/ می‌خواند دوش درس مقامات معنوی» بیش از دیگر ابیات حافظ حالت اشراق را نشان می‌دهند.

این پژوهشگر افزود: من در این اثر موضوعات مختلفی را که حافظ درباره آن‌ها شعری سروده است، استخراج کرده‌ و ارتباط آن‌را با آن‌چه سهروردی بیان می‌کند، نشان داده‌ام.

وی ادامه داد: حافظ گاه یک کتاب را در یک بیت بیان می‌کند. برای مثال سهروردی در آثارش از تعلق یعنی «خدامانند» شدن، بسیار سخن می‌گوید و حافظ نیز در جایی آورده است: «گر نور عشق حق به دل و جانت اوفتد/ بالله کز آفتاب فلک خوبتر شوی». یا این‌که سهروردی بدن را حجابی می‌داند که انسان را از دیدن حقایق بازمی‌دارد. حافظ نیز می‌گوید: «حجاب راه تویی حافظ از میان برخیز/ خوشا کسی که در این راه بی‌حجاب رود».

فتی به حجم نخستین کتاب اشاره و تصریح کرد: در آغاز این اثر حجمی در حدود 450 صفحه داشت اما به دلیل کاهش هزینه‌های چاپ آن‌را خلاصه کردم. البته برای چاپ دوم این اثر در نظر دارم مقدمه‌ای بنویسم و در این مقدمه، به معرفی شیخ‌ اشراق آن‌گونه که شایسته است، بپردازم.

پنج مقاله حافظ‌ پژوهی منتشر شد

این پژوهشگر در ادامه از انتشار کتابی دیگر درباره حافظ خبر داد و گفت: به تازگی کتابی پژوهشی با عنوان «حافظ» (مجموعه‌ای برگرفته از دو کتاب، دو سخنرانی و یک مقاله در پنج مقاله) که حجمی در حدود 200 صفحه دارد توسط همان انتشارات نویدشیراز از من به چاپ رسید. 

وی با تاکید بر این که این اثر به مناسبت 20 مهر، روز بزرگداشت حافظ ارایه شده، توضیح داد: نخستین مقاله این کتاب «خواجه یا شیخ» نام دارد و مقایسه‌ای میان شعر و اندیشه حافظ و سعدی ا‌ست. مقاله دوم با عنوان «خواجه و خواجو» به این موضوع می‌پردازد که حافظ در جوانی چگونه از اندیشه و شعر خواجو اثر گرفته و آن‌را دنبال کرده است.

فتی ادامه داد: مقاله دیگر پیش‌تر موضوع یکی از سخنرانی‌های من بوده است و «حافظ مظلوم‌ترین سخنور تاریخ» نام دارد. در این مقاله به ذکر دلایلی پرداخته‌ام که به‌نظر من حافظ بنابر این دلایل مظلوم واقع شده است.

وی یکی از این دلایل را تفسیر اندیشه حافظ مطابق میل مفسران برشمرد و اظهار کرد: مفسران انواع نظرات و دیدگاه‌هایی‌ را که در ارتباط با حافظ داشته‌اند، از زبان او بیان کرده‌اند. مقاله دیگرم نیز در ارتباط با شرح و تفسیر غزل «صوفی بیا که آینه صافیست جام را/ تا بنگری صفای می لعل فام را» است.

«چنته»؛ مجموعه‌ای از دو هزار جمله

این نویسنده به انتشار کتاب دیگرش اشاره و تشریح کرد: کتاب دیگر من با عنوان «چنته» از سوی همین ناشر مراحل اداری انتشار را طی می‌کند. این کتاب حدود دو هزار جمله را شامل می‌شود که 90 درصد آن‌ها متعلق به خود من هستند و 10 درصد جمله‌ها از بزرگان شرق و غرب گرفته شده است که درباره ایران صحبت کرده‌اند.

وی در پایان یادآور شد: این کتاب را به پیشنهاد همسر و دوستانم گردآوری و آن‌را به عبدالحسین زرین‌کوب تقدیم کرده‌ام. جمله‌هایی که در این کتاب آمده است، مسایل و موضوعات مختلفی را شامل می‌شوند. برای مثال قسمت نخست آن در ارتباط با نقدهایی ا‌ست که افراد انجام می‌دهند بدون آن‌که شایستگی نقد کردن را داشته باشند. 

هوشنگ فتی متولد 29 بهمن 1314 است. « ح‍اف‍ظ از م‍ک‍ت‍ب‌ خ‍ان‍ه‌ ت‍ا م‍ک‍ت‍ب‌ ع‍ش‍ق‌» ‌(1378)، «‏‫ ح‍اف‍ظ و ق‍رآن‌» (1379)، « ح‍اف‍ظ را: چ‍ن‍ی‍ن‌ پ‍ن‍داش‍ت‍ه‌ان‍د» (1385)، «لسان غیب و لسان‌الغیب» (جلد دوم حافظ و قرآن/ تطبیق 1268 آیه و 111 سوره قرآن با اشعار حافظ) و «‏‫حافظ در هزار منزل» (1388) عنوان‌های دیگر آثار منتشر شده این نویسنده و پژوهشگر ادبی هستند.

کتاب «لسان غیب و لسان‌الغیب» فتی در سال 1387 به عنوان بهترین کتاب کتاب سال در زمینه حافظ پژوهی معرفی شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط