به گزارش خبرگزاری كتاب ایران (ایبنا)، كتاب «طبقه هفتم غربی» نوشته جمشید خانیان داستان زندگی پسربچهای است كه از یک نویسنده پیر پرستاری و مراقبت میكند. او در روزهایی كه با وي میگذراند شاهد زندگی یكنواخت این پیرمرد است و از همین رو تلاش میكند فضای خانه را برای او تغییر دهد. او پردههای اتاق را كنار میزند و زندگی این پیرمرد را تغییر میدهد. مساله اجتماعی مهمی كه در این كتاب مطرح شده، در كنار هم قرار گرفتن دو شخصیت از دو نسل متفاوت است. از همین رو است كه جنبههای روانشناختی و اجتماعی اثر بسیار پر رنگ میشود.
حقشنو درباره این اثر داستانی و برگزیدن آن برای نقد گفت: كتاب «طبقه هفتم غربی» نوشته آقای خانیان است كه آن را با عنوان قرهقیطاس 1، 2 و 3 نقد كردم و مقاله من در مجله «حبیب» چاپ شد. در ابتدا این كتاب برای نقد به من تحویل داده شد و من آن را دارای ویژگیهای زیادی برای بررسي دیدم.
وی افزود: «طبقه هفتم غربی» كتابی است كه برای نوجوانان نوشته شده و علیرغم حجم كم آن، معانی خیلی عمیقی در آن آورده شده است. مفاهیم این كتاب رامیتوان در ردیف یک شعر با توان دانست كه به زیبایی نوشته شده است.
یكی از برگزیدگان هشتمین دوره «نقد كتاب» درباره موضوع این كتاب گفت: «طبقه هفتم غربی» داستان نوجوانی بود كه برای كار به خانه پیرمردی رفته است. او در آنجا به مانند یك كارگر كار كرد و آنقدر به روحیات آن پیرمرد آشنا شد كه رابطهای حتی نزدیكتر و صمیمتر از بچههایش با او برقرار كرد و توانست نظر مثبت پیرمرد را كاملا به خود جلب كند.
وی درباره نقد این كتاب و شیوهاش گفت: برای نقد این كتاب از چارچوب خاصی استفاده نكردم، زیرا داستان در حوزه نوجوانان بود و نقدش در حیطه رویكرد خاصی نمیگنجید. این اثر داستانی واقعگرا بود و به راحتی میشد با آن همزاد پنداری كرد. یك نوجوان كه در فقر زندگی میكند مجبور است كار كند و هزینه زندگی مادرش را نیز تامین كند. این موضوعی است كه ممكن است جوانان زیادی با آن در ارتباط باشند و در نتیجه همذات پنداری كنند. به نظرم نویسنده نكته خوبی را برای انتقال به مخاطب برگزیده بود.
وی افزود: من در نقد یک اثر، ابتدا امتیازهای آن را ذكر میكنم و در نقد میآورم. این كتاب هم امتیازهای زیادی داشت: زبان ساده، همذات پنداری مخاطب با شخصیت داستان و پرداخت بسیار حرفهای و زیبای نویسنده. تنها موردی كه برای من هنوز حل نشده و خوشبختانه كتابهایی در این زمینه در حال چاپ شدن است، اندازه و حدود كتاب نوجوان است. هم به لحاظ كمیت و هم كیفیت. این حوزه باید از بزرگسال و جوان متمایز شود.
حقشنو درباره جشنواره نقد و اهمیت آن گفت: جشنوارههای نقد كتاب در اعتلای ادبیات بسیار اهمیت دارد و به خصوص در زمینه ادبیات، نقد امری ضروری است.اگر چنین جشنوارههایی كه به نقد اهميت میدهند به طور پیوسته برگزار شوند و معیاری برای آن برگزیده شود، بسیار مفید و ارزشمند خواهد بود. در این صورت است كه منتقد احساس میكند دیده شده و دیگران اهمیت كارش را درک كردهاند.
وی در پایان صحبتهايش تاثیر دوجانبه نقد گفت: حتی باید شرایطی فراهم شود كه نقدها هم نقد شوند. نقد هم خود شرایط ویژهای دارد. ممكن است گاه تاثیر منفی داشته باشد. اگر منتقد خودِ نویسنده را نقد كند و در نقدش از چارچوبی از پیش تعیین شده بهره ببرد؛ اگر اخلاق نقد را در نظر نداشته باشد، پیشداوری كند و امتیازات اثر را در نظر نگیرد نه تنها نقدش سودمند نیست، بلكه ضرر هم دارد.
فرخنده حقشنو با ارایه مقاله «قره قیطاس» در شماره هفتم مجله «حبیب» كه در اسفند ماه سال گذشته منتشر شد توانست یكی از برگزیدگان جشنواره نقد كتاب نام بگیرد.
آیین پایانی هشتمین دوره «نقد كتاب» با حضور برگزیدگان و شایستگان تقدیر مقالات مكتوب و الكترونیك این دوره از جشنواره، روز دوشنبه 28 آذر ماه، در «سرای اهل قلم» برگزار شد.
سهشنبه ۲۹ آذر ۱۳۹۰ - ۱۰:۱۰
نظر شما