چهارشنبه ۳ اسفند ۱۳۹۰ - ۱۳:۳۱
مديريت باستان را بشناسيد

«فاروق صفي‌زاده» در پنج جلد از دانش‌نامه‌ي «داستان باستان براي كودكان و نوجوانان» مديريت، بازار، آموزش و پرورش، پليس و قانون در دوران باستان را بررسي كرده است.

ايبنا نوجوان:‌ «مديريت باستان»، «بازار باستان»، «آموزش و پرورش باستان»، «پليس باستان» و «قانون باستان» پنج جلد از مجموعه‌ي «داستان باستان براي كودكان و نوجوانان» است كه موسسه‌ي انتشاراتي «مدحت» منتشر كرده است.

دانش‌نامه‌ي تاريخي «داستان باستان براي كودكان و نوجوانان بر اساس منابع موجود درباره‌ي تاريخ ايران باستان به زبان‌هاي آلماني، انگليسي و فارسي در طي 10 سال توسط «فاروق صفي‌زاده» نوشته شده است.

«مديريت باستان»، نخستين تشكيلات اجتماعي و تمدني در ايران باستان را معرفي كرده و از دلايل ايجاد تشكيلات متمركز، تقسيمات جامعه، علل اتحاد و جنگ‌هاي دوران باستان و حكومت‌هاي مختلف آن زمان سخن گفته است. دلايل مديريتي موفقيت برخي از حكومت‌هاي باستاني هم‌چون حكومت كوروش از ديگر بخش‌هاي اين كتاب است: «كوروش با مديريتي قوي،‌ استقلال داخلي وسيعي به ملل داد. او از برتري‌ تمدن‌هاي ممالكي كه فتح كرده بود آگاه بود. سياست وي حفظ اين تمدن‌ها و استفاده‌ از آن بود. آزادمنشي كوروش با سياست مدبرانه توام بود»

«بازار باستان» پس از بيان مفاهيمي درباره‌ي بازار‌هاي سنتي ايران برخي از كاروانسراهاي قديمي را معرفي كرده است كه به عنوان بازار و محل كسب نيز كاربرد داشته‌اند. در بخشي از اين كتاب درباره‌ي ريشه واژه‌ي بازار در زبان فارسي مي‌خوانيد:
«واژه‌ي بازار بسيار كهن است و در برخي از زبان‌هاي قديم ايراني وجود داشته است. بازار در فارسي ميانه به صورت وازار و با تركيب‌هايي مانند وازارگ(بازاري) و وازرگان(بازرگان) به كار مي‌رفته و در پارتي به صورت «واژار» مورد استفاده قرار مي‌گرفته است.»

«آموزش و پرورش باستان» به طرح مباحثي هم‌چون سازمان آموزش و پرورش و برنامه‌هاي آموزشي در ايران باستان، محدوديت‌هاي آموزش در آن دوران و اندرزنامه‌هاي آموزشي به جاي مانده از آن زمان پرداخته است. در قسمتي از اين كتاب مي‌خوانيم:
«آن‌گونه كه برمي‌آيد در عصر هخامنشي مكان‌هايي براي آموزش كودكان و اطفال داير بوده است. به عنوان نمونه «گزنوفون» يوناني در كوروش نامه‌ي خويش در اين باب مي‌گويد:‌ "اطفال به مكتب مي‌رفتند تا ادب بياموزند و روسا و مراقبان‌شان اكثر اوقات روز مراقب حال آنان بودند و قضاوت و عدالت را ميان آن‌ها اجرا مي‌داشتند."»

«پليس باستان»، طيف گسترده‌تري از فعاليت نيروهاي انتظامي جامعه‌ي ايراني را مورد بررسي قرار داده است و وضعيت ارتش و نيورهاي پليس در دوران هخامنشيان، تا پس از مشروطه را معرفي كرده است. در مقدمه‌ي اين كتاب آمده است:‌
«تاريخ تشكيل ارتش را در هيچ كشوري نبايد با تاسيس نخستين خاندان حكومتي و پادشاهي آن كشور مقارن و يا موخر بر آن دانست، زيرا ارتش كه در مفهوم وسيع‌تر و كلي‌تر آن عبارت است از اجتماع عده‌اي از افراد يك جامعه كه مسلحانه به دفاع از منافع مشترك جامعه خود مي‌پردازند.»

«قانون باستان»، يكي ديگر از جلدهاي دانش‌نامه‌ي «داستان باستان براي كودكان و نوجوانان» است كه مباحث كلي را درباره‌ي تشكيلات داخلي حكومت‌هاي حاكم بر ايران باستان، دادگستري، سازمان‌هاي اقتصادي در آن دوران پرداخته است و حتي برخي از مفاهيم امروزي هم‌چون آزادي انديشه و آزادي گفتار را نيز مورد بررسي قرار داده است.

در بخشي از اين كتاب درباره‌ي دادگري از «كوروش‌نامه» مطلبي نقل شده است كه در ادامه آن‌را مي‌خوانيد: «دادگري و داد آن است كه به آهنگ قانون و حق باشد و هرچه از راه حق برگردد، ‌ستم و بيدادگري است و دادگر نيك‌انديش و با داد آن است كه وچرهايش(فتوايش) به اعتبار قانون و برابر حق باشد.»

«مديريت باستان» به بهاي 5100 تومان، «بازار باستان» به قيمت 1500، «آموزش و پرورش باستان» 2800 تومان، «پليس باستان» به بهاي 2700 و «قانون باستان»با قيمت 4500 روانه‌ي بازار كتاب شده‌اند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها