«آلبوم يادگاري» دوازده قاب عكس از جنگ را در خود جاي داده است. اين كتاب با داستانهايي كه قبلاً خواندهايد فرق دارد. با خواندن آن فقط واژهها را نميبينيد؛ فاصلهها، بو و صدا را هم در اين كتاب حس ميكنيد.
نويسنده در اين كتاب، قاب عكسهايي از خاطرات كودكي و نوجوانياش را از صندوقچهي يادش بيرون ميكشد و هر عكس را براي خواننده توصيف ميكند.
شخصيتهاي مختلفي در عكسها حضور دارند. كودكي كه با عروسكش بازي ميكند؛ شخصيتي است كه گاه به نظر ميرسد همان كودكيهاي گمشدهي نويسنده است.
عروسكي كه موهاي بور و بلند دارد؛ عكاسي كه مدام تلاش ميكند دنياي عكس را جور ديگري بسازد و از قهرمان داستان ميخواهد «لبخند بزند»؛ مادر كه نگران كودكان درون قاب است؛ پدري كه هيچوقت در عكسهاي دستهجمعي نيست و خانهاي كه پس از بمباران ديگر هيچكس به آن باز نميگردد.
«آلبوم يادگاري» تونلي به زندگي گذشتهي نويسنده است. داستاني از كودكي در جنگ ميگذرد. قصهي بچههايي كه حتي در عكسها هم نميخندند؛ ماجراي عروسكي كه موهاي بلندش را تيغ قيچي كوتاه ميكند. قصهي فاصلههايي كه دوربين كشف ميكند.
شايد نسلي كه نوجوانيشان در جنگ گذشته با اين اثر بيشتر از نوجوانان نسل جديد ارتباط برقرار كنند اما نوجوانان امروز – كه مخاطب كتاب اصلي بهشمار ميروند - با تماشاي قاب عكسهاي اين «آلبوم يادگاري» به فضاي شهري جنگزده ميروند، اخم كودكان جنگ را ميبينند، بوي باران روي شهري بمبارانشده را حس ميكنند و حتي صداي آژير خطر را ميشنوند.
اين كتاب در قالبهاي ادبي مرسوم نوشته نشده است و به نوعي از ادبيات با نام «ادبيات ديگر» تعلق دارد؛ ادبيات ديگر، ادبياتي است كه ساختار كلاسيك آن رعايت نشده است. بعضيها با پلهپله نوشتن آنرا شعر مينامند و بعضي به خاطر داشتن عناصر داستاني مثل شخصيت و گفتوگو آنرا داستانك مينامند. در هر حال تازگي در نگاه، قالب يا نوع بيان از ويژگيهاي اين آثار است.
«آلبوم يادگاري» همانطور كه از نامش پيداست؛ كتابي به شدت تصويري است و مخاطب بهراحتي در لابهلاي روايتها ميتواند داستان را تجسم كند.
فرياد شيري، نويسندهي اين كتاب در سال 1350 در صحنه، از شهرهاي استان كرمانشاه متولد شد. از او تا كنون بيش از 20 عنوان كتاب در حوزهي ادبيات كودك و نوجوان و بزرگسال منتشر شده است. آثار او جوايز متعددي از جشنوارههاي ادبي، از جمله جايزهي شعر امروز ايران(كارنامه) را دريافت كرده است.
«آلبوم يادگاري» را انتشارات پيدايش با شمارگان 2500 نسخه و به بهاي 3 هزار تومان روانهي بازار كرده است. نوشتههاي كتاب با تصاويري از «مهسا طوسي» همراه شده است.
نظر شما