به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، نویسنده در این کتاب از اطلاعات کتیبهای مختلف بهره میگیرد تا به کمک آنها بتواند به بررسی اوضاع داخلی و روابط خارجی ایلام نو بپردازد. وی کوشیده است برخی مجهولات تاریخ ایلام نو را روشن کند.
میرسعیدی، این کتاب را درباره بخشی از تاریخ ایلام باستان، در فاصله قرن 10 تا 6 پيش از میلاد دانست و درباره ویژگیهای این دوره گفت: در بین قرن هشت تا هفت قبل از میلاد مسیح بود که ایلام نو شکل گرفت. در این دوره بعد از دورهای 300 ساله که تقریبا هیچ خبری از ایلام نبود، دوباره در عرصه سیاست، ایلام سر برآورد و در تاریخ خاورمیانه حکومتی تشکیل داد که شرایط سختی داشت و مجبور بود با امپراتوری قدرتمندی چون آشور مقابله کند.
این مترجم و مولف کتابهای تاریخی، درباره ویژگیهای این کتاب گفت: مطالب این کتاب از جنبهای نو و متفاوت بیان شدهاند و مطالبی در کتاب آمده که کشفیاتی جدید هستند و در آثار تاریخی قبلی اثری از آنها نبوده است. تمام واقعیتهای ذکر شده در این کتاب از روی کتیبهها برداشته شدهاند و به نوعی اسنادی دستاول بهشمار میآیند و همین بارزترین ویژگی کتاب است.
وی در پاسخ به این پرسش که «چرا مخاطبان ایرانی باید با خواندن آثار نویسندگان غربی با تاریخ گذشته کشورشان آشنا شوند؟» گفت: در قرون اخیر، یعنی قرن 17 و 18 میلادی، گرایش به ایران باستان زیاد شده و این زمان به دورهای مربوط میشود که ایران از نظر علمی ضعیف بود و از طرفی اروپاییها گرایش زیادی به گذشته و تاریخ داشتند. همین موضوع سبب شد اطلاعاتی که به تاریخ ایرانیان مربوط میشود توسط محققان غربی استخراج شود.
وی درباره کتابهای تاریخی غربی و اعتبار اطلاعات این آثار گفت: معمولا محققانی به بررسی تاریخ پرداختهاند که وابسته به قدرت و تابع رهبران سیاسی نبودند. البته این نویسندگان به واسطه غربی بودنشان، تا حدی بینش و تعصب اروپایی در ذهن خود دارند اما این سبب نشده آثاری غیرمستند از آنها ببینیم.
این کتاب گرچه به صورت تخصصی نوشته شده اما برای خوانندگان عادی تاریخ ایلام هم میتواند مفید باشد.
این کتاب در واقع یک بازنگری از رساله دکترای متیو واترز است که در سال 1997 ارایه شد. تمرکز این کتاب بر مناطق جنوب غربی ایران طی دوره «ایلام نو» است و نویسنده به بررسی تاریخ ایلام نو به واسطه تحلیل منابع مکتوب میپردازد.
در یادداشت مترجم کتاب آمده است: دوران ایلام نو هر چند به لحاظ نظامی و فرهنگی هم تراز دوران شکوفایی ایلام میانه نیست اما دورانی بود که ایلام دوباره در عرصه سیاست خاور نزدیک سربرآورد. در این دوران ایلام در مقابل قدرت متجاوزی چون امپراتوری آشور قرار داشت که همواره حیات سیاسی ایلام را به مخاطره میانداخت.
«امپراتوری مغول» نوشته مری هال، «ستيز و سازش» نوشته جمشید کرشاسپ چوکسی، «انسان اوليه در ايران» آثار دیگری هستند که به کوشش میرسعیدی منتشر شدهاند.
«پژوهشی در تاریخ ایلام نو» اثری است از متیو واترز که با ترجمه نادر میرسعیدی در 237 صفحه و به بهای 11 هزار تومان و با شمارگان 1100نسخه، از سوی انتشارات ققنوس روانه بازار کتاب شده است.
شنبه ۹ اردیبهشت ۱۳۹۱ - ۱۷:۰۷
نظر شما