سه‌شنبه ۱۲ اردیبهشت ۱۳۹۱ - ۱۰:۲۵
صفحه امروز؛ اول می

اینیاتسیو سیلونه، یاسمینا رضا، ژوزف ادیسون، جیمز کلارنس منگن، یانیس ریتسوس، ژوزف هلر، الکساندروس پاناگولیس، لوپ کی.سانتوس و دنیس رابینز از بزرگان دنیای ادبیات هستند که نامشان با اول ماه «می» گره خورده است.-

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران ( ایبنا )، آثار این نویسندگان بزرگ میلیون ها نفر را به خود جلب کرده و در شاخه های مختلف ادبیات می درخشند. 

اینیاتسیو سیلونه
اینیاتسیو سیلونه که در چنین روزی از سال ۱۹۰۰ به دنیا آمد، از نویسندگان معاصر ایتالیا است. او خیلی زود به روزنامه نگاری روی آورد و در ۱۹۲۱ به حزب کمونیست ایتالیا پیوست و با دستگاه فاشیستی موسولینی به مبارزه پرداخت. وی پس از سفری به شوروی، راه مستقلی در پیش گرفت و در سال ۱۹۳۰ از حزب کمونیست استعفا داد، اما به دلیل فعالیت های سیاسی ناگزیر شد کشورش را ترک کند و راهی سویس شود. شاهکارهای او «نان و شراب»، «فانتامارا»، «دانه زیر برف»، «یک مشت تمشک»، «رازلوک» و «روباه و گل‌های کاملیا» همه در سوییس نوشته شده اند. سیلونه در  جنگ جهانی دوم به وطن خود بازگشت و در نهضت زیرزمینی ضد فاشیسم علیه حکومت موسولینی مبارزه کرد. «مکتب دیکتاتورها»، «خروج اضطراری یا مسیرهای فرار» و «سرگذشت یک مسیحی تهی‌دست» از دیگر آثار اوست. وی در سال ۱۹۷۸ درگذشت. 

یاسمینا رضا
یاسمینا رضا در چنین روزی از سال 1959 از پدری ایرانی-روسی و مادری مجارستانی در پاریس به دنیا آمد. او نمایشنامه‌نویس، بازیگر، رمان‌نویس و فیلمنامه‌نویسی فرانسوی است که در سال ۱۹۸۷ با نخستین نمایشنامه اش به نام «گفتگوهای پس از خاکسپاری» موفقیتی چشمگیر کسب کرد و جایزه مولیر را از آن خود کرد. وی با ترجمه «مسخ» کافکا برای اجرایی از رومن پولانسکی، برای بار دوم جایزه مولیر را برد. سال ۱۹۹۴ برای او سالی فراموش نشدنی بود چون نمایشنامه «هنر» موقعیت او را برای همیشه در عالم هنر تثبیت کرد و در سال ۱۹۹۸ جایزه تونی را نصیب او ساخت. او در سال ۲۰۰۳ نخستین رمانش را با نام «حرمان» منتشر کرد. خانم «رضا» که در بیشتر آثارش به روابط بین انسان ها می پردازد، همواره بر حضور تنش‌های دراماتیک در این روابط تاکید دارد. منتقدان وی را موفق‌ترین نمایشنامه‌نویس دهه آخر قرن بیستم فرانسه می‌دانند. 

یاسمینا رضا در زمینه‌هایی مختلفی چون تئا‌تر، رمان و فیلمنامه دست به قلم برده و نمایشنامه های «گذر زمستان»، «مرد اتفاقی»، « یک نمایش اسپانیایی»، «سه روایت از زندگی» و «خدای کشتار» و نیز رمان های «ادام ابربرگ» و «اندوه ژرف» و «سپیده دم، عصر یا شب» و فیلمنامه های «تا شب» و «پیک نیک لی-لی کروتز» در کارنامه ادبی او جای دارند. رومن پولانسکی کارگردان مشهور فرانسوی نمایشنامه «خدای کشتار» یاسمینا رضا را به روی پرده سینما برده است. 

ژوزف ادیسون
ژوزف ادیسون نویسنده و شاعر انگلیسی در چنین روزی در سال 1672 در «آمسبوری» به دنیا آمد. آثار وی تاثیر بسیاری بر ادبیات انگلستان برجای گذاشت. وی در سال 1704 کتاب «مبارزه» را به رشته تحریر در آورد و در سال 1708 به عضویت پارلمان انگلستان در آمد و پس از کوشش بسیار در سال 1710 کتاب «ممتحن آزادیخواه» را نوشت که باعث شهرت وی شد. او در سال 1713 نمایشنامه «کتو» را نوشت که با استقبال بسیار روبه رو شد. از آثار مهم و برجسته وی می توان به کتاب «نامه های کاورلی» نیز اشاره کرد. وی در سال 1719 در حالی که تنها 47 سال داشت چشم از جهان فروبست. 

جیمز کلارنس منگن
جیمز کلارنس منگن شاعر ایرلندی در چنین روزی در سال 1803 در دوبلین دیده به جهان گشود. وی از سال 1820 با انتشاراتی در دوبلین شروع به همکاری کرد و از سال 1830 به ترجمه کتاب ها از زبان آلمانی پرداخت و بسیاری از کارهای گوته را ترجمه کرد. دست نوشته های خصوصی وی در کتابخانه ملی ایرلند نگهداری می شود و بزرگانی چون جیمز جویس درباره او و آثارش مقاله هایی نوشته اند. وی در سال 1849 چشم از جهان فروبست. 

یانیس ریتسوس
یانیس ریتسوس شاعر یونانی در چنین روزی در سال 1909 دیده به جهان گشود. وی یکی از 5 شاعر بزرگ یونانی در قرن بیستم و یکی از اعضای فعال نهضت مقاومت یونان بود. وی نخستین کتابش را با نام «تراکتور» در سال 1934 منتشر کرد . از آثار وی می توان به «یونانیت و آخرین قرن قبل از بشر»، «همه چیز راز است»، «زمان سنگی» و «دهلیز و پلکان» نام برد که همه به فارسی ترجمه شده است. او 9 بار نامزد دریافت جایزه نوبل شد اما موفق نشد آن را دریافت کند اما زمانی که در سال 1956 جایزه لنین را برد اعلام کرد که این جایزه برای من از نوبل هم ارزشمند تر است. وی در نوامبر 1990 دیده از جهان فروبست. 

ژوزف هلر
ژوزف هلر نویسنده مشهور آمریکایی در چنین روزی در سال 1923 در بروکلین نیویورک دیده به جهان گشود. مشهورترین اثر وی «دام 22» است و چون به فارسي ترجمه نشده به واسطه فيلم تحسين شده «مخمصه» با بازي آل پاچينو و رابرت دونيرو در ايران كاملا شناخته شده است.نوشتن این رمان 8 سال زمان برد اما با استقبال چشمگیری روبه رو شد . وی به عنوان یکی از طنزپردازان بعد از جنگ جهانی دوم شناخته شده است. از دیگر آثار وی می توان به «یه اتفاقی افتاده» اشاره کرد که به فارسی نیز ترجمه شده است. وی دسامبر 1999 دیده از جهان فروبست. 

الکساندروس پاناگولیس
الکساندروس پاناگولیس شاعر جوان یونانی در روزی مثل امروز در سال 1976 در تصادف اتومبیل کشته شد. او که مبارزی انقلابی بود که با رژیم نظامی حاکم وقت یونان مبارزه می کرد، مردی است که اوریانا فالاچی نویسنده نامدار ایتالیایی رمان «یک مرد» را به یاد او نوشته است. پاناگولیس که در سال 1939 به دنیا آمده بود، مدتی از عمرش را در زندان و زیر شکنجه گذراند. او شعرهای زیادی را در این دوره سرود و آنها را روی دیوار زندان یا تکه های کوچک کاغذ نوشت. در کارنامه او 8 کتاب شعر جای دارد که سه عنوان از آن ها پس از مرگش منتشر شده اند. اوریانا فالاچی مرگ او را توطئه دولت خواند. 

لوپ کی.سانتوس
لوپ کی.سانتوس که به عنوان پدر زبان فیلیپینی شناخته می شود در روزی مثل امروز در سال 1963 درگذشت. او که در سال 1879 به دنیا آمده بود، نویسنده و سناتوری فیلیپینی بود. در کارنامه ادبی او 8 عنوان کتاب جای دارد که نخستین آن ها در سال 1906 با عنوان «از خیلی پایین تا سبکی کامل» منتشر شد.

دنیس رابینز
دنیس رابینز در چنین روزی در سال 1985 در انگلستان دیده از جهان فروبست. او که یکی از رمان نویسان رمانتیک و نخستین رییس انجمن رمان نویسان رمانتیک انگلستان بود، فوریه 1897 به دنیا آمد. وی در سال 1965 زندگینامه اش را با نام «بیگانه تر از داستان» منتشر کرد. کتاب های او بیش از 100 میلیون نسخه فروش را به خود اختصاص داد. در اکتبر 2011 بیش از 12 رمان وی در قالب کتاب های الکترونیکی منتشر شد. «وقتی عشق صدا می زند»، «زنی که بیمار است» و «جادوی سفید» از دیگر آثار وی هستند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها