محمد زرگر در گفتوگو با خبرگزاري كتاب ايران (ايبنا)، درباره زيرساختهاي توليد كاغذ در كشور گفت: كاغذسازي در درجه نخست نياز به منابع غني جنگلی دارد ولي در ايران از منابع غني برخوردار نيستيم.
اين فعال حوزه چاپ افزود: براي توسعه صنعت كاغذسازي به جنگل و سرمايهگذاري كلان در اين بخش نياز داريم و بايد سنجيد كه آيا توسعه كاغذسازي مقرون بهصرفه است يا بايد در بخشهاي ديگر سرمايهگذاري شود.
زرگر با اشاره به اينكه در كشور ما از تفاله نيشكر (باگاس) که در جنوب کشور موجود است میتوان انواعي از كاغذ و مقواي خاص تهيه کرد، گفت: در اين بخش نيز سرمایهگذاری درستی انجام نشده است.
وي همچنین درباره افزايش قيمت مواد اوليه حوزه چاپ عنوان كرد: گراني فقط در حوزه كاغذ نبوده بلكه مركب و ماشينآلات اين حوزه هم در حال حاضر قيمت بالايي دارد، بنابراين اولویت اول صنعت چاپ قیمت کاغذ نیست.
اين فعال چاپ همچنين با تأكيد بر اينكه سالها است توليد مركب در كشور انجام ميشود، اظهار کرد: با اين وجود هنوز در این بخش مشكل داريم، به طور مثال اگر قرار است در حوزه چاپ اقدامات ريشهاي و اصولي را آغاز كنيم ابتدا بايد حوزههايي مانند مرکبسازی و ماشینسازی را كه فعال است ولي نياز به توجه جدي دارد در اولويت قرار دهيم.
زرگر در بخش ديگري از سخنانش به عنوان مدرس چاپ به مشكلات زيرساختي در حوزه آموزش صنعت چاپ و نشر اشاره كرد و گفت: بيشترين چالش حوزه آموزش نوع نگاه به اين رشته است؛ آموزش اين رشته فقط در ایران معطوف به چاپ صنعتي است که البته این حوزه هنوز نقصهای زیادی دارد.
اين مدرس دانشگاه اضافه كرد: چاپ هنري يكي از زير شاخههاي هنرهاي تجسمي و نیز اصول و مبانی آموزش هر نوع چاپ را در بر میگیرد و اهميت به آموزش چاپ هنري میبایست یکی از اولویتهای ابتدایی آموزش چاپ در ایران باشد، همانطور كه در كشورهاي پيشرفته مباني آموزش چاپ با چاپ هنري (print making) آغاز ميشود.
زرگر افزود: رشته چاپ هنري هنوز به صورت یک رشته مستقل در ایران آموزش داده نمیشود و فقط واحدهای درسی برای رشتههای نقاشی و گرافیک در دانشگاهها وجود دارد.
وی ادامه داد: با اينكه در ايران رشته چاپ چند سالی است در سطح آموزش عالي ايران تدريس ميشود اما متخصصان و تجهيزات اين رشته كافي نيست و بايد در بخشهاي كلان كشور توسعه يابد و متوليان اين رشته با تفكيك وظايف و توجه لازم به تخصصي بودن اين رشته به تجهيز ملزومات رشته چاپ در دانشگاهها توجه كنند تا بتوان در بلندمدت در توليد كاغذ و ساير حوزههاي مرتبط با چاپ سرمايهگذاري كرد.
وي با اشاره به اينكه اگر متولی بخش سختافزاري رشته چاپ، وزارت صنعت، معدن و تجارت باشد براي صنعت چاپ سودمند است، عنوان كرد: اگر فقط بخش نرمافزاري چاپ توسط وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی اداره شود و چنين تفكيكي رخ دهد، اقدامات مناسبتري در بخش سرمايهگذاري و تجهيزات صنعت چاپ ميتوان انجام داد.
وی همچنين درباره انطباق نداشتن مباحث آموزشي كه در دانشگاه تدريس ميشود با بازار كاري كه در حوزه چاپ ايران وجود دارد، گفت: ساعات آموزشي در دانشگاه محدود است و با اين آموزش محدود مثلا در یک درس دو واحدی چاپهای ماشینی برای دانشجو نميتوان انتظار تربیت ناظر چاپ داشت و در دانشگاهها اگر مدرس متخصص وجود داشته باشد میتواند فقط سرنخهاي اصولي را تدريس كند.
وي با تاكيد بر اينكه بايد سرفصلهاي دانشگاهي را بهروز كنيم، اظهار كرد: دروس دانشگاهي بايد به گونهاي باشد كه دانشجو پس از فارغالتحصيل شدن با بازار كار بیگانه نباشد.
وي همچنین افزايش ساعات آموزشي رشته چاپ و تشكيل كارگاههاي تخصصي را براي ارتقاي كيفي رشته چاپ و توسعه زيرساختهاي توليد در اين رشته موثر دانست و عنوان كرد: فراهم كردن اين امكانات به غناي اين رشته و تربيت متخصصان آشنا به ملزومات اين رشته كمك ميكند.
چهارشنبه ۱۳ اردیبهشت ۱۳۹۱ - ۱۰:۰۰
نظر شما