«علوم بلاغت در نهجالبلاغه» اثری از قاسم فائز، محمد ادیبیمهر و علی نظری کتاب درسی مقطع کارشناسی ارشد و منبع اصلی درس علوم بلاغت بهشمار میآید که از سوی انتشارات سمت به چاپ رسیده است.-
سه علم معانی، بیان و بدیع، علوم بلاغت نامیده میشوند. جایگاه علوم بلاغت در عربی، مانند جایگاه سر در بدن است. به اعتقاد مولفان این کتاب، درک ظرافتها و زیباییهای زبان بهویژه آثار ادبی، نثر و شعر وابسته به دانستن علوم بلاغت است. چنان که گفتهاند، اگر کسی از سیبویه به علم نحو داناتر باشد، نمیتواند به کنه کلام پی ببرد، مگر این که در علوم بلاغت متبحر باشد.
نویسندگان این اثر طی 16 درس با عناوین «تشبیه»، «تشبیه: وجه شبه»، «مجاز»، «مجاز مرسل»، «مجاز عقلی(اسنادی)»، «اقسام کلام: خبر»، «اقسام کلام: انشاء»، «انشاءطلبی: استفهام، تمنی و نداء»، «قصر، وصل و فصل»، «مساوات، ایجار و اطناب»، «محسنات لفظی: جناس و سجع»، «محسنات لفظی: لزوم مالایلزم، ترصیع، تصریع، موازنه و ...»، «محسنات معنوی: توریه، طباق و ...»، «محسنات معنوی: التفات، لف و نشر و مبالغه» و «محسنات معنوی: مذهب کلامی، مشاکله و ...» متن این درس دو واحدی را تدوین کردهاند.
سازمان مطالعه و تدوین کتاب علوم انسانی دانشگاهها(سمت) نخستین چاپ کتاب «علوم بلاغت در نهجالبلاغه» را با شمارگان هزار نسخه در 142 صفحه و به بهای 22 هزار ريال منتشر کرده است.
نظر شما