دوشنبه ۱۳ آذر ۱۳۹۱ - ۱۳:۴۲

موقعیت یکی از محبوب ترین هدایای کریسمس ناگهان در شرایط تاریک و روشن قرار گرفته است. چرا که بر مبنای پژوهشی که از سوی بنیاد جهانی طبیعت واقع در سوییس انجام گرفته، برای چاپ بسیاری از کتاب های کودکان در کشور آلمان از چوب درختان جنگل‌های بارانی مناطق استوایی که در معرض خطر نابودی قرار دارند استفاده شده است.-

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) به نقل از خبرگزاری آلمان، بر مبنای این تحقیق در 30 درصد از کتاب‌های کودک مورد بررسی قرار گرفته، مقادیر قابل توجهی چوب مناطق استوایی و احتمالا چوب درختان منطقه آسیای جنوب شرقی یافت شد. 

بنیاد جهانی طبیعت برای انجام این بررسی 79 عنوان کتاب از ناشران آلمانی را زیر ذره‌بین برد و در جلد و یا صفحات 22 کتاب مقادیر مختلفی از بافت این درختان مشاهده شد. برخی از این موارد تا حدود 53 درصد حاوی الیاف این درختان بودند. 

یوهانس سانن از مقامات این بنیاد در این مورد گفت: بررسی‌های آزمایشگاهی نگرانی‌های شدید ما در این زمینه را تایید می‌کند. والدین و پدربزرگ‌ها و مادربزرگ ها بدون آن ها خبر داشته باشند در معرض این خطرند که قاتلان واقعی محیط زیست را زیر درخت شب عید قرار دهند. 

از  ناشراني که نتایج بررسی آثارشان منفی بوده، انتشارات کوپنرات شهر مونستر بود که در بافت شش کتاب این انتشارات از جمله در کتاب های «این جنگل است» و «کریسمس مبارک، خرس کوچولو» آثار درختان استوایی دیده شد. این در حالی است که سخنگوی این انتشارات اعلام کرد: ما با تامین کنندگان کاغذ تماس تنگاتنگی داریم تا مانع از استفاده از چوب درختان استوایی شویم. 

از میان کتاب‌های درگیر با این ماجرا سه کتاب متعلق به انتشارات آرس ادیشن مونیخ بود که به گفته سخنگوی این انتشارات کتاب‌های «هوبرت پادشاه کوچک ساعت بلد است» و «حیوانات خانگی من» دیگر موجود نیستند و تجدید چاپ کتاب «حیوانات در جنگل – تو این جا چه صدایی می‌شنوی؟» با نظارت سازمان بین‌المللی حمایت از جنگل‌ها موسوم به «اف اس سی» انجام شده است. 

اما دو عنوان از کتاب های انتشارات «سی بی جی» مونیخ نیز در میان این کتاب‌ها بود. این انتشاراتی زیرمجموعه انتشارات بزرگ رندوم هاوس است و از این رو گروه انتشاراتی رندوم هاوس با تشکر از تلاش‌های بنیاد جهانی طبیعت، صلح سبز و دیگر ارگان‌ها و نهادهای حامی جنگل‌های قدیمی و محیط زیست اعلام کرد: ما از شرکت‌هایی کاغذمان را تهیه می‌کنیم که منابع مورد استفاده آن‌ها قابل بررسی و اثبات باشد. از سوی دیگر هر دو کتاب مورد بحث یعنی «خب بپرس......موش! در جنگل» و «خب بپرس ..موش! کنار دریا» کاملا توسط تشکیلات «اف اس سی» چاپ شده‌اند. 

انتشارات دودون در شهر منهایم که با یک کتاب در لیست سیاه بنیاد جهانی طبیعت قرار گرفته، با تاکید بر این که برای انتخاب مواد، توجه را به بالاترین استاندارد ممکن معطوف می‌دارد اعلام کرد: تامین کنندگان مواد موظفند تا به طور کتبی مسایلی همچون زمان‌های خرید و شرایط ناشران کتاب‌های کودکان در آلمان را تایید کنند که از جمله این شرایط استفاده از مواد سازگار با محیط زیست و عدم استفاده از هرگونه ماده تولیدی از چوب درختان استوایی است. این قرارداد در مورد کتاب مورد بحث که «نگاه کن ! کودکان حیوانات» نام دارد نیز موجود است و انتشارات دودن در نظر دارد تا اکنون یک بار دیگر استاندارد کیفی این کتاب را بررسی کند. 

اما علت پرداختن بنیاد طبیعت جهانی به این مساله آن بود که انتشاراتی‌های آلمانی به شکل روزافزون سفارش تولید کتاب‌های کودکان خود را به کشورهای آسیایی می‌دهند. بر این اساس کشور چین به اصلی‌ترین تامین کننده کتاب برای آلمان بدل شده که بخش اعظم ملزومات تولید و چاپ کتاب را از اندونزی وارد می‌کند. در کشور اندونزی نیز درختان بسیاری در جنگل‌ها به شکل غیرقانونی برای تولید کاغذ قطع می شوند. یوهانس سانن با انتقاد از این ناشران گفت: این انتشاراتی‌ها کتاب‌هایشان را با قیمت ارزان در خاور دور تولید می‌کنند و به این ترتیب در سرنگونی و قطع درختان جنگل های استوایی شریک می‌شوند.
 
اثرات این واقعه اسف بار بویژه در جزیره سوماترا مشهود است. این جزیره تا چند دهه پیش کاملا پوشیده از جنگل بود اما در سال‌های گذشته بخش جنگلی آن به زیر 30 درصد کاهش یافته است و گونه‌های نادری از ببرها، اوران گوتان‌ها و فیل‌های این منطقه در معرض خطر انقراض قرار دارند. 

بنیاد جهانی طبیعت از تمام دست اندرکاران و مسوولان این عرصه درخواست کرد تا برای تولید کتاب‌های آلمانی دیگر هیچ یک از جنگل‌های استوایی در خطر نابودی قرار نگیرند. در عوض می‌توان از کاغذهای بازیافتی و یا کاغذهای تولیدی سازمان «اف‌اس‌سی» استفاده کرد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها