دکتر معصومه احمدیزاده، محدود بودن منابع مکتوب فارسی در این حوزه را مهمترین انگیزه تالیف کتاب «سمشناسی شغلی» دانست و توضیح داد: دانشجویان رشته مهندسی بهداشت حرفهای همواره کتابهای محدودی درباره این موضوع در اختیار دارند و در این کتاب برای جبران این کاستی، تلاش کردم مطالب ارایه شده در سرفصلهای این درس منظور شود تا در یادگیری مطالب توسط دانشجو موثر باشد.
استاد دانشگاه علوم پزشکی جندیشاپور درباره ویژگیهایی که در نگارش این کتاب در نظر گرفته است توضیح داد: کتاب حاضر یک اثر تالیفی است که به عنوان کتاب درسی جامعی در رشته سمشناسی شغلی نگاشته یافته تا در اختیار دانشجویان قرار گیرد. از سوی دیگر این کتاب به شیوهای عرضه شده است که برای صنعتگران نیز مفید باشد.
وی مخاطبان اصلی این کتاب را محققان، استادان دانشگاه، دانشجویان رشتههای سمشناسی و مهندسی بهداشت حرفهای دانست که در حیطه سمشناسی فعالیت دارند و ادامه داد: علاوه بر این گروهها، علاقهمندانی که نیاز به آشنایی و یادگیری مباحث سمشناسی دارند نیز میتوانند از مطالب این کتاب بهره ببرند.
این استاد دانشگاه درباره ویژگیهای کتاب «سمشناسی شغلی» افزود: در این کتاب به طور جامع به مباحثی در حیطه علم سمشناسی از مکانیسم سمیت، علایم و نشانههای مسمومیت در رابطه با انواع فلزات سنگین، حلالها، گازها و آفتکشها پرداخته شده و میتواند برای بخشهای مختلف آموزشی، تحقیقاتی، صنعتی، پزشکی و کشاورزی مورد استفاده قرار بگیرد.
در فصل نخست، کلیات سمشناسی شامل ترکیبات اکسیدان و آنتی اکسیدانها، مراحل ورود مواد سمی در بدن، نحوه جذب، توزیع، زیستدگرگونی، دفع و واکنش بدن نسبت ترکیب سمی، منحنیهای دوز-پاسخ، ارزیابی ریسک و چگونگی آثار سمی ترکیبات شیمیايی در ارگانهای مختلف و مکانیسم سرطانزايی بیان شده است.
فصل دوم این کتاب به انواع فلزات سنگین، مکانیسم اثر، علایم مسمومیت و درمان اختصاص یافته و در فصل سوم درباره حلالها و گازهای سمی و چگونگی تاثیر آنها در بدن بحث شده است.
نویسنده در فصل چهارم این کتاب نیز کلیاتی درباره آفتکشها بیان کرده و سپس به گروههای مختلف حشرهکشها، جوندهکشها، قارچکشها و علفکشها و ضدعفونیکنندهها پرداخته است.
کتاب «سمشناسی شغلی» اثر معصومه احمدیزاده کتابی 320 صفحهای است که به تازگی با شمارگان هزار نسخه و به بهای 19 هزار و 500 تومان از سوی انتشارات تیمورزاده راهی بازار کتاب شده است.
نظر شما