برخی مسافران و گردشگران نوروزی با ورود به استان اردبیل بازدید از مجتمع تفریحی «شورابیل» را در برنامههای خود قرار میدهند اما حضور در این مکان تنها به تفریح ختم نمیشود، زیرا در این مجتمع، کتابخانه مرکزی شهر اردبیل وجود دارد که در نوروز هم به ارایه خدمات کتابخانهای مشغول است.-
شهریار منیر، رییس اداره کتابخانههای عمومی شهرستان اردبیل در این باره بیان میکند: این کتابخانه پس از چهار سال فعالیت حدود هشت هزار عضو فعال و 45 هزار جلد کتاب دارد. با توجه به استقبال خوب اهالی اردبیل از این کتابخانه، مدتی است به شیوه شبانهروزی اداره میشود.
وی درباره بخش کودک این کتابخانه نیز میگوید: بخش کودک کتابخانه مرکزی اردبیل نیمه دوم سال 1391 افتتاح شد و اکنون حدود 50 عضو فعال و یک هزار و 200 جلد کتاب دارد. این بخش به امکاناتی نظیر قفسه کتاب، میز و صندلی استاندارد و وسایل کمک آموزشی مجهز است. البته میکوشیم تا به تدریج منابع و تجهیزات این بخش را توسعه دهیم.
سالنهایی در انتظار کنکوریها و محققان
کتابخانه مرکزی اردبیل دارای سه سالن مجزای مطالعه ویژه خواهران، برادران و بخش مرجع است. در سالنهای مطالعه خواهران و برادران 500 مجموع میز و صندلی قرار دارد که معمولا در زمان امتحانات و روزهای نزدیک به کنکور تمام ظرفیت سالنهای مطالعه این کتابخانه پر میشود.
در این کتابخانه بزرگ اردبیل اتاقهای انفرادی مطالعه برای محققان، پژوهشگران، دانشجویان مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری وجود دارد که به وسایلی مانند میز و صندلی خط اینترنت پرسرعت مجهز است و به طور ماهانه به محققان و دانشجویان اجاره داده میشود.
بخشی ویژه نابینایان
بخش دیگری که در این کتابخانه به اعضای خاص خود خدمات ارایه میدهد، بخش روشندلان کتابخانه مرکزی اردبیل است که با در اختيار داشتن 300 نسخه كتاب بريل، كتاب ديجيتال، دو دستگاه رایانه با نرمافزار ویژه، دستگاه برجستهنگار 2، آرشيو روزنامه سپيد به خط بريل و سالن مطالعه مجزا، در حال خدماترسانی به تمام روشندلان اردبيلي و متقاضيان نابيناي سراسر ايران است.
منیر در اینباره اظهار میکند: اكنون حدود 60 نابينا به عضويت اين بخش كتابخانه مرکزی اردبیل درآمدهاند و از خدمات اين بخش استفاده ميكنند. البته برای اداره بهتر این بخش با اداره بهزيستي اردبيل و انجمن نابينايان به طور مستمر ارتباط برقرار کردهایم تا همواره از جديدترين اطلاعات و اخبار برای پيشرفت و ارتقاع كيفيت كتابخانه بهره ببریم.
به گفته رییس اداره کتابخانههای اردبیل، تمامي نابينايان ميتوانند به صورت رايگان با ارایه تهيه مدارك مورد نياز به عضويت اين كتابخانه درآیند و از خدمات و منابع این بخش استفاده کنند.
فرصتی برای تهیه کتاب گویا
این مقام مسوول همچنین از ایجاد امکانات برای تهیه کتابهای گویای این کتابخانه از سوی علاقهمندان خبر میدهد و عنوان میکند: طی فراخوانی به تمام دانشگاههای این منطقه، از دانشجویان علاقهمندی که توانایی روخوانی روان از کتاب و ضبط صدای خود را دارند، برای تهیه کتابهای گویا دعوت کردهایم و تاکنون از استقبال خوب این افراد روبهرو شدهایم.
در بخش استانشناسی کتابخانه مرکزی اردبیل منابعی با محتوای تاریخ اردبیل، جغرافیای این مرز و بوم، فرهنگ و تمدن، غذاهای محلی، سوغات و پوشاک، نقشه استان اردبیل و نقشه راههای این منطقه ارایه میشود. همچنین در بخش نسخ خطی کتابخانه از 11 نسخه کتاب خطی و دو عنوان کتاب چاپ سنگی نگهداری میشود.
کتابخانه مرکزی اردبیل یک سالن آمفی تئاتر دارد که تاکنون این سالن به مرحله بهرهبرداری نرسیده است. این در حالی است که به احتمال زیاد، فعالیت آمفیتئاتر منتج به درآمدزایی کتابخانه هم خواهد شد.
منیر در این باره میگوید: در روزهای تعطیل و همچنین نوروز سالهای گذشته این کتابخانه دایر بود و علاقهمندان میتوانستند از خدمات آن استفاده کنند. پیشبینی میشود این کتابخانه در نوروز سال 92 نیز به علاقهمندان خدمات کتابخانهای ارایه دهد.
بخش تخصصی برای متخصصان
بخش مرجع این کتابخانه حدود سه هزار نسخه کتاب، 150 عضو فعال و روزانه 75 مراجعهکننده دارد و از جایگاه ویژهای در کتابخانه مرکزی برخوردار است.
قادر حسینی آزادلو، کتابدار بخش مرجع کتابخانه مرکزی اردبیل درباره خدمات این بخش اظهار میکند: منابع این بخش از کتابخانه تنها به پژوهشگران و دانشجویان مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری به امانت داده میشود و عموم میتوانند در سالن مطالعه از مطالب این منابع بهره ببرند.
وی در پاسخ به این سوال که «برای غنی شدن این بخش کتابخانه مرکزی چه پیشنهادی ارایه میدهید؟» بیان میکند: «اگر فهرست منابع کتابهای طرح «کتاب من» جامع و کاملتر شود و امکانات سختافزاری این کتابخانه افزایش یابد، این بخش از کتابخانه پاسخگوی بخش اعظمی از نیازهای مخاطبان خود خواهد بود.»
به نظر میرسد که برای به معرفی جایگاه این مکان فرهنگی میان عموم مردم و افزایش خدمات کتابخانه مرکزی اردبیل، به زمان و اعتبار بیشتری نیاز است، زیرا فرهنگسازی و نهادینه کردن فرهنگ مطالعه و کتابخانه به صرف وقت و هزینه نیاز دارد.
کتابخانه از نگاه مدیرکل کتابخانههای استان اردبیل
صادق فرهمند امین، مدیرکل کتابخانههای عمومی استان اردبیل معتقد است که برای رسیدن این کتابخانه به شرایط آرمانی باید از تمام ظرفیتهای حمایتی مسوولان و استان اردبیل بهره برد.
وی میگوید: با گسترش خدمات فنی، امکانات کتابخانهای، تکمیل مخزن کتابخانه مرکزی و تامین وسایل مورد نیاز این کتابخانه میکوشیم تا کتابخانهای را در شان اهالی شهرستان اردبیل را فراهم کنیم.
وی درباره بازدید از خدمات و بخش دیدنی این کتابخانه به عموم و گردشگران توصیههایی دارد و میگوید: سعی کردهایم در این کتابخانه اقدامات و فعالیت بومی اقوام این استان را به مخاطبان کتابخانه و گردشگران عرضه کنیم. بخشی از این خدمات به افتتاح «گنجینه نویسندگان استان اردبیل» تعلق دارد. در این گنجینه یک نسخه از کتاب نویسندگان استان اردبیل وجود دارد تا علاقهمندان علاوه بر دیدار از آثار مردم این منطقه، از مضامین، سلیقه و موضوع مورد توجه نویسندگان آنها نیز اطلاع یابند.»
وی در پاسخ به این سوال که «برنامههای فرهنگی سال آینده کتابخانه مرکزی اردبیلی چیست؟» عنوان کرد: اینک در این کتابخانه برنامههای متعدد فرهنگی، نقد و بررسی کتاب و نشستهای فرهنگی کانونهای ادبی شهرستان و استان اردبیل برگزار میشوند و ما درصددیم با حمایت از فعالیتهای فرهنگی و فعالان کتابخانه مرکزی اردبیل، آنها را در سال 1392 توسعه دهیم.
کتابخانه مرکزی و شبانهروزی اردبیل واقع در ميدان جانبازان، خيابان دانشگاه، ورودي مجتمع تفريحي شورابيل قرار دارد.
نظر شما