شنبه ۵ اسفند ۱۳۹۱ - ۱۱:۱۲
عبدالرشیدی ژورنالیسم را با نگاهی دیگر می‌کاود

«سیر تحول و تکامل ژورنالیسم» عنوان اثری از علی‌اکبر عبدالرشیدی است که از سوی انتشارات سیمای شرق به چاپ خواهد رسید. این کتاب با بررسی نخستین تلاش‌های انسان برای خبر رسانی، ابزارها، شیوه‌ها و موانع انتشار اخبار را در کشورهای مختلف بازگو می‌‌کند.-

عبدالرشیدی، روزنامه‌نگار و خبرنگار در گفت‌وگو با خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، بیان چرایی نیاز انسان به خبر را مهم‌ترین رویکرد پژوهشی خود دانست و گفت: در این کتاب با مروری بر تاریخچه خبررسانی عنوان کرده‌ام که رسانه از ابتدای حیات خود در جوامع با موانعی مواجه بوده است.

وی با بیان این که مطالب این کتاب در دو بخش کلی تنظیم شده‌اند، توضیح داد: بخش نخست کتاب از ابتدایی‌ترین تلاش‌های انسان برای اطلاع‌رسانی آغاز می‌شود چرا که معتقدم نخستین خبر را انسانی تولید کرد که تصویر گوزنی را روی سنگی حکاکی کرد تا دیگران آن را مشاهده و پیامی را دریافت کنند. در این بخش تمامی سنگ‌نوشته‌ها، کتیبه‌ها، اهرام و ساخته‌های دست بشر را نوعی روزنامه یا نامه قلمداد کرده‌ام که حاوی پیامی برای مخاطبان خود بوده‌اند.

عبدالرشیدی بررسی این موضوع را که چرا نیاز به آگاهی از اخبار در انسان شکل گرفت و چگونه این شیوه ساده شکل‌های پیچیده‌ای یافت تا به شرایط کنونی رسید محتوای بخش نخست کتاب معرفی کرد و گفت: بخش دوم به تبیین این موضوع اختصاص دارد که رسانه از ابتدای حیات خود در جوامع با موانعی روبه‌رو بوده است.

نویسنده و مترجم حوزه علوم سیاسی نگارش «سیر تحول و تکامل ژورنالیسم» را تلاشی برای یافتن پاسخ این سوال دانست که آیا چیزی به عنوان رسانه آزاد در جهان وجود دارد که فارغ از هر نوع نظارت و کنترلی عمل کند؟ سپس گفت: در بخشی از کتاب به آیین‌نامه‌ها و قوانین جوامع مختلف پرداختم که آیا بر اطلاع‌رسانی نظارت می‌کنند؟ همچنین بخش‌های نظارتی دولتی، اخلاقی، معیارهای تعریف شده، کمیسیون‌های رسیدگی به شکایات، حق مالکیت‌ها درباره تصاویر، فیلم‌ها، مطالب و... را در این بخش بررسی کرده‌ام.

عبدالرشیدی سخن اصلی کتاب را بیان این مطلب دانست که رسانه‌ها در اشکال مختلف تابع نظارت‌ هستند که بخشی از آن در قالب فرهنگ و بخشی از بیرون (قوانین) کنترل می‌شود.

وی درباره انگیزه تالیف این کتاب گفت: ایران با قدمتی بیش از 200 سال در عالم رسانه فعالیت دارد و ما همواره شاهد تضادهایی میان فعالان رسانه، شیوه‌های نظارتی، تقابل منافع فعالان رسانه با استادان ارتباطات بوده‌ایم؛ یعنی میان بعد نظری و رویکردهای تئوری علم ارتباطات و بعد عملی و اجرایی آن با تعارض‌هایی مواجه بوده‌ایم. از این رو گمان کردم بیان تجارب کشورهای مختلفی که از این گذاره‌ها عبور کرده‌اند برای نسل جوان ما جذاب باشد. تصور می‌کنم مطالعه این اثر برای تمام دانشجویان، محققان و دست‌اندرکاران ژورنالیسم مفید باشد و کمک کند تا انواع ژورنالیسم را بشناسند و دریابند که ساختار واحد و معینی برای ساخت خبر و اطلاع‌رسانی وجود ندارد.

کتاب «سیر تحول و تکامل ژورنالیسم» اکنون مجوز نشر خود را دریافت کرده و قرار است تا اردیبهشت ماه سال 92 برای ارایه در بیست و ششمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب از سوی انتشارات سیمای شرق منتشر شود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها