«آن روزگاران تهران» مجموعه آثار خسرو خورشیدی از طراحان برجسته عرصه هنر است که تهران هفتاد سال پیش را در طرحهای سیاه قلم بهتصویر کشیده است. وی این تصویرها را برای بازآفرینی گذشته تهران و خاطراتش روی کاغذ آورده است.-
این سیاه قلمهایی بیانگر مکانها، ساختمانها و اثرهایی است که امروزه برخی آنها دیگر وجود ندارند یا شکل دیگری گرفتهاند و تنها نامی از آنها به یادگار مانده است. خورشیدی معتقد است که شهرسازی جدید تهران را پر از مغازههایی با شکلهایی ناموزون، غمگرفته و تکراری کرده که زیبایی پایتخت ایران را در 70 سال گذشته به تاراج برده است.
در «کلام آخر» کتاب بهقلم خسرو خورشیدی نوشته شده است: «باید بپذیریم دنیا در حال پیشرفت است، افزایش جمعیت اجازه نمیدهد آنچه در سالیان دور روال عادی زندگی بهحساب میآمد امروز هم تداوم داشته باشد، اما دیدگاه من بر این مبتنی است که نباید مظاهر عینی زندگی یکباره دچار تغییر و دگرگونی شود و نشانی از آنها بر جای نماند، بهگونهای که آگاهی و اطلاع از گذشتهها چنان محو و تاریک شود که نتوان تصویری روشن از آن یافت، موزهها در سراسر جهان تلاش دارند تا گذشتههای ما را برای نسلهای آینده زنده نگه دارند.»
فصلهای کتاب «آن روزگاران تهران» شامل سرفصلهایی با عنوانهای «فرهنگ عمومی»، «خیابانها، محلهها و برخی بناهای تهران»، «خاطرههای مذهبی»، «مدارس تهران»، «کافهها، قنادیهای تهران»، «رستورانهای تهران»، «تماشاخانههای تهران»، «سینماهای تهران» و «سفارتخانهها» است.
نویسنده در مقدمه کتاب درباره هدف نگارش کتاب مینویسد: «انگیزه نوشتن این کتاب یا در واقع بهتصویر کشیدن فضاهای زیبایی که امروز دیگر وجود خارجی ندارد بهخاطر دانشجویان و همدورهایها یعنی نسل من است که با دیدن این تصاویر خاطرات شیرین گذشته یادآوری شود. با یادآوری این نکته که گذر زمان تغییرات را اجتنابناپذیر میکند اما نه با از بین بردن همه اصول و بنیاد شهری.»
در بخشهای مختلف کتاب در کنار تصویر، بخشی از هر طرح که نشاندهنده ظرافت کار هنرمند است، انتخاب و در کنار تصویر کامل آورده شده تا مخاطب هنگام دیدن به آن بخش اثر، نگاه جداگانه و ویژهای به طرح داشته باشد.
روی جلد اثر تصویری از خیابان ولیعصر امروزی است و در آن مغازه تمبرفروشی نوین فرحبخش مانند پلی به گذشته این خیابان خودنمایی میکند. مغازهای که زندهیاد فرحبخش بنیان گذاشت تا تمبر ایران را پدری کند.
«آن روزگاران تهران» همچنان که از نامش پیداست، یادآور روزگاران رفته بر پایتخت ایران است که به بازگویی گذشته، تاریخ، فرهنگ و هنر از راه سیاه قلم و طرح میپردازد.
خسرو خورشیدی متولد 1311 در همدان است و از نخستین فارغالتحصیلان مدرسه عالی دارالفنون بهشمار میرود. وی همچنین در آکادمی هنرهای زیبای رم در رشتههای طراحی و معماری صحنه تحصیل کرد. همزمان نیز در رشتههای سینما، تئاتر، تلویزیون و اپراهای ایتالیایی به کسب تجربه پرداخت. روز تولد خسرو خورشیدی (پنجم آذرماه) «روز طراحی صحنه» نام دارد.
چاپ نخست «آن روزگاران تهران» سیاه قلمهای خسرو خورشیدی در 396 صفحه، قطع خشتی، شمارگان یکهزار و 100 نسخه و بهای 55 هزار تومان از سوی انتشارات کتابسرا راهی بازار کتاب شده است.
نظر شما