کتاب «انگیزش و هیجان نظریههای روانشناختی و دینی» به قلم محمدصادق شجاعی منتشر شد.-
تهیه کتابی در زمینه «روانشناسی انگیزش و هیجان با نگرش به منابع اسلامی» کاری بس دشوار است. از آنجا که کمتر کتابی با عنوان روانشناسیِ انگیزش و هیجان به فارسی تألیف یا ترجمه شده، به ناچار باید از منابع اصلی یا کتابهای فارسی در رشتههای دیگرِ روانشناسی استفاده شود. از سوی دیگر، با اینکه مباحث انگیزش و هیجان در منابع اسلامی وجود دارد، تاکنون کاری در این زمینه صورت نگرفته است. با آگاهی از این واقعیت، به نظر ميرسد این کتاب گامهای آغازین این راه را برداشته است و جامعه علمی در انتظار تحقیقات بعدی از سوی پژوهشگران در این زمینه است.
این اثر در سه بخش تدوین شده و افزون بر توصیف و تبیین دیدگاههای روانشناختی انگیزش و هیجان، مبانی و عوامل موثر بر انگیزش و هیجان را در منابع و متون دینی(اسلامی) نیز مورد بحث قرار داده است.
انگیزش در روانشناسی، عنوان بخش اول کتاب است که در چهار فصل، مبانی و نظریههای روانشناختی انگیزش را در خود جای داده است. در فصل اول که در واقع مدخلی است برای ورود به مباحث انگیزش، تعریف انگیزش، ویژگیها و شاخصهای انگیزش آمده است. در فصل دوم، نظریههای غریزی، کشانندهای و یادگیری انگیزش بیان شده است. در این فصل و فصلهای بعدی، نظریههای روانشناختی همراه با نقد و بررسی اجمالی و در پایان هر فصل خلاصه و نتیجهگیری آمده است. در فصل سوم، به بررسی و تبیین نظریههای نیاز، شناختی و رشد و تسلطجویی انگیزش پرداخته شده است.
در فصل چهارم مروری دوباره بر نظریههای روانشناختی انگیزش شده و ضمن تلخیص و جمعبندی نظریهها، محورهای اصلی آنها فهرستوار بیان شده است.
انگیزش در منابع اسلامی، عنوان بخش دوم کتاب و حاوی شش فصل است که جانمایه اصلی این پژوهش را تشکیل میدهد. در فصل نخست، کلیات و پیشدرآمد بحث انگیزش در منابع اسلامی با اشاره به تاریخچه آن و نیز مبانی خداشناسی، جهانشناسی، انسانشناسی و در پایان روششناسی بحث انگیزش در منابع اسلامی بیان شده است.
فصل دوم، به بررسی زمینهها و عوامل دورن فردی مؤثر بر انگیزش نظر دارد و به نقش نیازها، امیال و غرایز در انگیزش براساس آموزههای دینی ميپردازد.
«انگیزههای رفتار» عنوان فصل سوم کتاب است که در آن ضمن اشاره به مفهوم «انگیزه» و ارتباط آن با انگیزش در چارچوب یک الگوی فرانظری، درباره سطوح و انواع انگیزههای انسان کاوش و تحقیق شده است.
فصل چهارم، به نقش انگیزش «نیت» اختصاص دارد و فصل پنجم، به بررسی کارکردهای انگیزشی عقل در منابع اسلامی اختصاص یافته است.
«عوامل محیطی مؤثر بر انگیزش در منابع اسلامی» عنوان فصل ششم است. در این فصل، نقش انواع جاذبهها و شأنیتها در رفتار مورد بررسی قرار گرفته است.
بخش سوم کتاب، مباحث روانشناختی هیجان را در خود جای داده و در فصل نخست آن پس از تعریف و بیان چیستی هیجان، نظریههای هیجان از نظر روانشناسان بررسی شده است. در فصل دوم درباره کارکرد، گستره و انواع هیجانها در روانشناسی بحث شده است. فصل سوم نیز به بررسی هیجان در منابع اسلامی اختصاص یافته است. در این فصل، مفهوم هیجان در منابع اسلامی، رابطه قلب و هیجان، ابعاد و مؤلفههای هیجان، فواید و کارکردهای هیجان و طبقهبندی هیجانها به اصلی و فرعی ارایه شده است.
چاپ نخست کتاب «انگیزش و هیجان نظریههای روانشناختی و دینی» به قلم محمدصادق شجاعی در 280 صفحه با شمارگان هزار نسخه و بهای 48 هزار نسخه از سوی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه بر پیشخان کتابفروشیها قرار گرفته است.
نظر شما