در مقدمه «جنایت جنگی»، چگونگی بهکارگیری تسلیحات شیمیایی از سوی عراق، نمایاندن ابعاد تجاوز و جنایتهای جنگی عراق، ابعاد سیاستهای خارجی ایران در قبال به کارگیری سلاح شیمیایی از سوی عراق، ترسیم حمایتهای سازمان ملل و اعضای شورای امنیت از جنایات جنگی عراق، تجهیز این کشور، نمایش مظلومیت ایران به عنوان قربانی سلاحهای شیمیایی، تحلیل مواضع سازمان کنفرانس اسلامی و اتحادیه عرب در این زمینه و پیامدهای استفاده عراق از سلاح شیمیایی به عنوان اهداف تالیف این کتاب برشمرده شده است.
نیکخواه بهرامی «جنایت جنگی» را در 12 فصل تالیف کرده است و در این فصلها مخاطب را با مواردی مانند تاریخچه جنگهای شیمیایی، عوامل شیمیایی و کاربرد آنها در جنگها، عراق و دستیابی به سلاح شیمیایی و حملات شیمیایی در مقطع پایانی جنگ تحمیلی عراق علیه ایران آشنا میکند. در پایان هر فصل منابع مورد استفاده معرفی شده است.
نگارنده در صفحه 102 کتاب پس از یادآور شدن این نکته که هیچ تحلیل مستقل و جامعی درباره ابعاد نظامی کاربرد انواع تسلیحات در جنگ هشتساله عراق علیه ایران، دست کم در تحقیقات انجام شده به زبان فارسی وجود ندارد، مینویسد: «در مورد کاربرد مواد شیمیایی در جنگ هشتساله نظرهای نسبتا متفاوتی وجود دارد... یکی از تحلیلگران ایرانی اعتقاد دارد تا سال 1359 که عراق به ایران حمله کرد، سلاح شیمیایی به عنوان سلاحهای تاکتیکی در عرصههای نبرد به کار گرفته میشد، اما ارتش عراق علاوه بر استفاده تاکتیکی، استفاده استراتژیک نیز از این تسلیحات میکرد...»
نیکخواه بهرامی ضمن آنکه تصاویری را در میان فصلهای کتاب «جنایت جنگی» به عنوان سند آورده است، 40 صفحه پایانی بخش ضمائم کتاب را هم به تصاویری درباره عوارض و نتایج بهکارگیری این سلاح از سوی ارتش صدام اختصاص داده است.
همچنین بخش ضمائم این کتاب علاوه بر معرفی منابع (فارسی و لاتین) کتاب، گزارشهایی از آنسکام (کمیسیون بازرسی مخصوص سازمان ملل)، سایتها، آمارها و اصطلاحات را نیز شامل میشود.
کتاب «جنایت جنگی» را انتشارات مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس در 544 صفحه، با شمارگان دو هزار نسخه در قطع رقعی و بهبهای 50هزار ریال روانه بازار نشر کرده است.
نظر شما